Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomipunkin aikakirjat ikuistetaan digiaikaan

1970- ja 80-lukujen vaihteen pienlehtiä metsästetään arkistoon valtion tuella

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Helsinkiläinen Juho Hänninen on valmistautunut matkustamaan uuden aineiston perässä.
Helsinkiläinen Juho Hänninen on valmistautunut matkustamaan uuden aineiston perässä. Kuva: Markus Jokela HS

Hilse, Joukkohauta, Ulo, Alamaailman Kapina, Lihanukke, Komposti, Punk-Shanomat, Bollocks Magazine ja niin edelleen. Siinä esimerkkejä kotimaisista punk-pienlehdistä vuosikymmenten takaa.

Pian suomipunkin mustavalkoiset aikakirjat on tärkeältä osin ikuistettu, sillä helsinkiläinen kansalaisjärjestö Oranssi ry on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 15 000 euron avustuksen vuosien 1977–1982 fanzinejen digitointia varten.

"Vanhoista lehdistä ei ole olemassa hyvää arkistoa", pohtii projektin arkistoijana toimiva Juho Hänninen.

"Tampereen yliopiston kirjastossa on jonkinlainen pienlehtiarkisto, muttei sekään kai ole kovin iso."

Tämä on Hännisen mukaan hyvä ajankohta työlle. Arkistoitavat zinet sekä niiden tekijät, joita projektissa halutaan myös haastatella, ovat vielä löydettävissä. Hänninen on valmistautunut matkustamaan aineistonsa perässä ennen syksyllä alkavaa digitointia.

"Olen saanut jo yhteydenottoja, ja toivon niitä tietenkin lisää."

Täysin kattavasti suomipunkin alkuvuosien pienlehtiä projekti ei kata. Arkistointi on hidasta ja tavoitteena on digitoida kaikkiaan 300 lehteä.

Hännisen kanssa projektia ideoinut ja aiheesta graduaan tekevä Juuso Paaso on Hännisen mukaan arvioinut, että zinejä olisi ilmestynyt jo alkuvuosina peräti tuhatta eri nimikettä.

Kun punk saapui Suomeen, sitä kohdeltiin valtamedioissa samanlaisella ällistyksellä ja pinnallisuudella kuin Englannissa.

Mutta saarivaltakunnan tapaan täälläkin syntyi nopeasti alakulttuurin oma lehdistö, jossa asioita käsiteltiin ja yhtyeitä haastateltiin pienipainoksisiin valokopiolehtiin, joita tehtiin ja levitettiin punkeilta punkeille.

Kuka tahansa saattoi perustaa lehden siinä missä bändinkin.

Ajan nuorisomediat Suosikki ja Help suhtautuivat punkiin ainakin aluksi vähä-älyisenä ja raflaavana nuorisoilmiönä ja toisaalla uusi kulttuuri-ilmiö leimattiin suorastaan väkivallan lietsonnaksi.

Sen sijaan pienlehdissä artistit alan suuruuksista Pelle Miljoonasta ja Eppu Normaalista aina marginaalisempiin kuten Terveisiin Käsiin ja Kaaokseen, pääsivät rauhassa kertomaan ajatuksiaan omasta kulttuuristaan ja maailmanmenosta ylipäänsä.

Zinejen ajatuksenvaihto oli aktiivista ja pidättelemätöntä, kuin oman aikansa sosiaalista mediaa. Sisäpiirin huumori kukoisti, eikä sensuuria tai palstatilan rajoituksia ollut.

Joskus kaikkine ähkäisyineenkin litteroidut haastattelut tarjoavat kiehtovan valaisevaa ajankuvaa.

"Jyrki Siukosen kokoelma Kansalliskirjastossa, Suomen Sarjakuvaseuran kokoelma Aralis-kirjastossa, Åbo Akademin kirjasto ja Kansantieteen arkisto", luettelee Oranssi ry:n työntekijä Juho Minerva ensimmäisiä penkomiskohteita.

"Sitten Juho Hänninen reissaa maakunnissa, mitä nyt ikinä tuleekaan vastaan."

Digitointi alkaa syyskuussa ja kestää puoli vuotta.

Projektin lopuksi Minerva kaavailee näyttelyä, jonka yhteydessä vanhoja tekijöitä saapuisi paikalle.

Aineisto on Oranssin oman arkiston lisäksi tarkoitus digitoida ainakin Suomen Jazz & Pop -arkistoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat