Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salosen johtama kohuttu ooppera Suomeen

Kansallisooppera saa huippujen Elektran

Kulttuuri
 
Brescia/Amisano La Scala
Elektran roolin La Scalassalaulaa saksalainen sopraanoEvelyn Herlitzius.
Elektran roolin La Scalassa
laulaa saksalainen sopraano
Evelyn Herlitzius.
Fakta

Elektrasta alkoi pitkä yhteistyö

 Elektra oli ensimmäinen ooppera, jonka Richard Strauss (1864–1949) sävelsi Hugo von Hofmannsthalin (1874–1929) librettoon.

 Strauss kiinnostui aiheesta nähtyään Hofmannsthalin Elektra-näytelmän.

 Teokset perustuvat Sofokleen tarinaan.

 Suomessa Elektra on nähty Savonlinnan oopperajuhlilla 2010, jolloin sen esitti Tukholman kuninkaallinen ooppera ja 2000, jolloin sen esitti Israelin uusi ooppera.

 Vuonna 2000 HKO esitti sen konserttiversiona.

 Kansallisoopperassa Elektra esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968.

Patrice Chéreau kuoli, mutta Esa-Pekka Salonen tuo neron viimeisen ohjauksen Milanon ja New Yorkin kautta Helsinkiin

"Paras Elektra jonka olen ikinä kokenut", sanoo opettaja Gabriella Murgo Milanon legendaarisen oopperatalon La Scalan edustalla.

"Erinomaista musiikillisesti, ohjaukseltaan ja lavastukseltaan. Ja mikä maestro", hihkuu sairaanhoitaja Giuseppe Dopino Milanon yössä.

Ohjaajanero Patrice Chéreaun (1944–2013) viimeiseksi jäänyt ohjaus kantaesitettiin Aix-en-Provencen festivaalilla viime vuonna Esa-Pekka Salosen johdolla. Nyt hän ihastuttaa sen kanssa milanolaisia.

Miten käy Suomessa? Salonen tuo kuolleen miehen ohjauksen Milanon ja New Yorkin Metropolitanin kautta Suomen Kansallisoopperaan elokuussa 2016. Sitten ohjaus jatkaa Berliinin valtionoopperaan Daniel Barenboimin johdolla.

Yksinäytöksisen ja vajaan kaksi tuntia kestävän oopperan ainoa lavastus on palatsin karuhko piha. Vaatteet ovat tyyliteltyjä ja nykyaikaisia. Ulkoisesti produktio ei ole poikkeuksellinen.

Chéreaun kädenjälki näkyy ainakin vielä erittäin tarkassa ja osuvassa henkilöohjauksessa. Ilmeissä ja eleissä ei ole mitään motivoimatonta.

Kunpa vain saisimme yhtä fantastisen miehityksen Suomeenkin – nimenomaan niiden laulajien kera, joita Chéreau itse ehti ohjata ennen kuolemaansa.

Evelyn Herlitzius sai tietysti suurimmat aplodit Elektran nimiroolissa. Hänen sopraanonsa leikkaa terävästi roolihahmon ääritiloissa, mutta ei sirkkelöi häiritsevästi. Hän näytteli koko kropallaan syvästi traumatisoitunutta tytärtä, joka vasta verikoston kautta saa henkisiä ja fyysisiä lukkoja auki.

Sykähdyttävin oli vanha suosikkisopraanoni Waltraud Meier (s. 1956). Viime vuosikymmeninä en ole kuullut parempaa Wagnerin oopperoiden Isoldea ja Kundrya.

Nyt hän näytteli Elektran äitiä Klytaimnestraa poikkeuksellisen inhimillisesti. Hänen roolihahmonsa tietysti tappoi yhdessä rakastajansa kanssa aviomiehensä eli Elektran isän, mikä traumatisoi Elektran.

Brescia/Amisano la scala
Elektran äiti (Waltraud Meier) makaa jo kuolleena ja tästä riemastunut Elektra (Evelyn Herlitzius) valaisee isäpuolensa (Thomas Randle) kuolinkamppailua. Taustalla murhassa auttanut Franz Mazura. Kuva Patrice Chéreaun ohjauksesta, jota esitetään Milanon La Scalassa.
Elektran äiti (Waltraud Meier) makaa jo kuolleena ja tästä riemastunut Elektra (Evelyn Herlitzius) valaisee isäpuolensa (Thomas Randle) kuolinkamppailua. Taustalla murhassa auttanut Franz Mazura. Kuva Patrice Chéreaun ohjauksesta, jota esitetään Milanon La Scalassa.

Mutta ei Elektran isäkään ollut alkuperäisen tarinan mukaan pulmunen. Waltraud Meierin Klytaimnestra etsii aidosti yhteyttä tyttäreensä ja taantuu julmuuteensa vasta, kun se ei onnistu ja Elektra paljastaa toivovansa äitinsä kuolemaa. Meierin ääni pelaa yhä hienosti, ja hän näytteli erittäin vivahteikkaasti.

Loistavan naiskolmikon täydentää Adrianne Pieczonka normaalista perhe-elämästä haaveilevan Elektran siskon roolissa; tässäpä yhä nuori ja terve ääni! Sellainen oli myös René Pape, kun kuulin häntä Bayreuthin Wagner-juhlissa nuorena bassona ja yleisön suosikkilöytönä melkein 20 vuotta sitten. Papesta tuli odotetusti suuri tähti, mutta viime vuosina hänen lavaolemukseensa on ilmaantunut jotain väsynyttä.

Toki hän täytti paikkansa Elektran kadonneena veljenä, joka saapuu tappamaan äitinsä ja tämän uuden miehen Elektran suureksi riemuksi. Alkaa tuttu ja aina yhtä kauhistuttava voitontanssi.

Vasta viimeiset tahdit muistuttavat pahaenteisesti, että äitinsä tappaneesta uudesta kuninkaasta voi tulla samanlainen hirviö kuin vanhemmistaan.

Elektra on sairas tarina ja sopii sellaisena esimerkiksi kapellimestari Valeri Gergijeville, joka saa käyttää koko tummanpuhuvan demoniansa yllyttäessään laulajia ääritiloihin.

Salonen ei toimi aggressiivisen demonian kautta. Jos Gergijevin Elektra on lähempänä hurjaa Salomea, Salonen saa aikaan hunajaisempia ja perinteisempiä sointeja. Salosen ilmava ote läpivalaisee koko partituurin.

La Scalan orkesteri soittaa hyvästä syystä italialaista oopperaa niin paljon, että Strauss tuntui heille hitusen vieraammalta. Soitto oli epäsaksalaisuudessaan jopa yllättävää.

Straussin loistava orkesterinkäyttö ikään kuin hajosi kiinnostaviksi tilavaikutelmiksi, joita perinteinen germaaninen painokkuus ei nyt sitonut yhteen.

Vesa Sirén HS
Milano

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat