Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koomikkona tunnettu Steve Carell onnistuu vakavassa roolissaan

Näyttelijä Steve Carell saa kehuja roolistaan uutuuselokuva Foxcatcherin erikoisena painipomona

Kulttuuri
 
Buena vista international
Channing Tatum (vas.) esittää elokuvassa vapaapainin olympiavoittajaa Mark Schultzia. Steve Carell näyttelee painivalmentaja John du Pontia.
Channing Tatum (vas.) esittää elokuvassa vapaapainin olympiavoittajaa Mark Schultzia. Steve Carell näyttelee painivalmentaja John du Pontia. Kuva: Buena vista international

Kun astuu hotelli Carltonin ovesta, saapuu filmitähtien maailmaan. Aulan iltapäivän tungoksessa seisoo Steve Carell, filmitähti ja koomikko. Hän hymyilee, niin kuin tuntemattomille hymyillään. Miesturisti otattaa heistä yhteiskuvan. Klik. Tilanne on jännittävä. Kamera putoaa lattialle.

Carell vilauttaa toisen hymyn, myötätuntoisen, ja poistuu avustajansa kanssa hisseille.

Hetkeä myöhemmin Carell istuu toimittajien pöytään hotellin peilisalissa.

"Elokuvajuhlilla on niin eleganttia. Ensi-ilta oli niin hieno, makein koskaan. Cannes, elokuvan juhla", Carell maalailee.

Punaisella matolla on juuri nähty Bennett Millerin ohjaaman Foxcatcherin maailmanensi-ilta. Koomikko Carell on siinä pääosassa, mutta rooli on vakava, ja Carell on saanut siitä jo paljon kehuja. Millerin aiempia ohjauksia ovat kehutut Capote ja Moneyball. Uutuus nähdään Suomessa vuodenvaihteessa.

Foxcatcher kertoo poikkeuksellisen tarinan Yhdysvalloista, sen mahtisuvuista ja huippu-urheilusta. Carell näyttelee elokuvassa ruutitehtaillaan ja kemikaalibisneksillään rikastuneen du Pontin suvun mustaa lammasta John du Pontia.

Du Pont on kummajainen eikä pelkkää vaurauttaan. Äitisuhteen rampauttama, yksinäinen mies haluaa Yhdysvaltain painimaajoukkueen valmentajaksi, vaikka ei tiedä lajista mitään. Soulin olympialaisten alla pohatta rakennuttaa mailleen valmennuskeskuksen ja saa houkuteltua huippupainijat sinne.

Joukkueen nimi on Foxcatcher, ja sen keskeiseksi opetuslapseksi nousee Mark Schultz, vapaapainin olympiavoittaja vuodelta 1984. Du Pontista tulee hänelle isähahmo. Hänestä käytetään nimeä "Kultakotka".

Tarinaan kuuluu myös isoveli Dave Schultz, jonka varjoon Mark on aina tuntenut jäävänsä. Dave on myös olympiavoittaja samoista kisoista sarjaa alempaa. Tuolloin hän voitti myös Suomen Pekka Rauhalan.

Tämä on lähtökohta, ja urheilua seuraavat tietävät, miten tarina myös päättyi: laukauksiin.

Vuonna 1996 mieleltään järkkynyt du Pont ampui Dave Schultzin, joka toimi tuolloin Foxcatcherin valmentajana. Vuonna 2010 du Pont kuoli vankilassa.

Erikoinen tarina, jossa Carell on erinomainen du Pontina. On puhuttu jo Oscar-roolista.

"En valittaisi", Carell vastaa Oscar-povailuihin, väläyttää hymyn ja toppuuttelee perään. "Ennenaikaista", hän sanoo.

"Urheilu on kilpailua ja näytteleminen taidetta. Siinä on ero. Jotkut tavoittelevat Oscaria, en minä. Jo ajatuskulku on hyvin vaarallinen: kuuluisuuden tavoittelu on väärä syy ryhtyä näyttelijäksi", näyttelijä sanoo.

Carell (s. 1962) on eturivin yhdysvaltalaiskoomikoita. Hänen tähtensä on kuitenkin syttynyt myöhään. Ura alkoi tv:ssä. Hänen läpimurtonsa oli Konttori-sarjan amerikkalaisversion pääosassa. Carellin tunnettuihin elokuviin kuuluvat muun muassa Itse ilkimys, 40 v. ja neitsyt ja Uutisankkuri: Ron Burgundyn legenda.

Cannesissa Carell on pukeutunut moitteettomasti istuvaan harmaaseen pikkutakkiin. Hänestä aistii sellaista hyvätapaisuutta, että voi lähes arvata, miksi ohjaaja Miller kiinnitti koomikon yläluokkaiseen rooliin.

Carell on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

"Omat vanhempani ovat minun roolimallejani. He ovat 85-vuotiaita. He kasvoivat laman aikana, ovat nähneet kovat ajat ja säilyttäneet arvokkuutensa."

Carell väittää tekevänsä kaikki roolit samalla tavalla.

"En usko, että henkilö elokuvassa erottaa, onko se draama vai komedia", Carell perustelee.

"En koskaan ajattele, miten olisin hauska. Tärkeää on omistautua, olla hetkessä ja olla totta. Siitä syntyy komedia, siitä syntyy draama."

Carellin omiin suosikkikomedioihin kuuluu kolme klassikkoa: Stanley Kubrickin Tri Outolempi, Martin Scorsesen Koomikkojen kuningas sekä Hal Ashbyn Tervetuloa, Mr. Chance.

Onko sattumaa, että joukossa on kaksi elokuvaa näyttelijä Peter Sellersiltä? Ehkä ei, sillä Carellin näyttelemä du Pont Foxcatcherissä on välillä kuin Sellersin Mr. Chance.

Carellin mielestä Sellers oli näyttelijänä poikkeuksellinen.

"Ajattele vaikka jotain tarkastaja Clouseauta. Siitäkin jää käsitys, että tuokin henkilö yrittää säilyttää kasvonsa."

Amerikkalaiseen tapaan Carell on metodinäyttelijä, joka muuntuu – tai ainakin väittää muuntuvansa – kuvauksissa kokonaan toiseksi. Foxcatcher oli jotain ihan uutta, Carell sanoo. Kuvauksissa oli vakava tunnelma.

"Osin siksi, että en näyttänyt itseltäni. Näin sen peilistä ja aistin sen myös muista."

Metodinäyttelijäkin käyttää hahmoa luodessaan pohjana omia kokemuksiaan. Ei kaikkea voi vetää hatusta, hän sanoo.

Mitä kokemukset ovat? Se ei Carellin mielestä kuulu medialle.

Ulospäin näkyy se, että Foxcatcherissä Carellin kasvojen väriä ja kulmakarvoja muutettiin. Hiusraja vedettiin taemmas.

"Meikkiä varten minun piti tulla kuvauspaikalle kolme tuntia ennen ja maskin poistaminen vei myös aikaa. Minua ei kukaan nähnyt, sillä olin hahmossa siis koko ajan."

Näkyvin muutoksista oli nenäproteesi, joka viimeistään muuttaa Carellin toiseksi.

"Vaimonikaan ei tunnistanut minua elokuvasta."

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Bertrand Langlois AFP Lehtikuva
Steve Carellille povataan jo Oscar-pystiä pääroolista Foxcatcherissa.
Steve Carellille povataan jo Oscar-pystiä pääroolista Foxcatcherissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat