Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilialainen kirjailija jalkapallon MM-kisoista: Vauraiden valkoisten viihdettä

Suomeen saapuva kirjailija Luiz Ruffato pitää Brasiliaa tekopyhänä, väkivaltaisena ja homovastaisena

Kulttuuri
 
Maria Manner Luiz Ruffato
Dario de dominicis
"Pyrin vain luomaan Brasiliasta mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan, ja ihmiset eivät pitäneet siitä", kirjailija Luiz Ruffato sanoo puheensa aiheuttamasta polemiikista.
"Pyrin vain luomaan Brasiliasta mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan, ja ihmiset eivät pitäneet siitä", kirjailija Luiz Ruffato sanoo puheensa aiheuttamasta polemiikista. Kuva: Dario de dominicis

Se ei ollut ihan tavanomainen juhlapuhe.

Kun brasilialainen kirjailija Luiz Ruffato piti viime syksynä Frankfurtin kirjamessujen avajaispuheen, hän kertoi yleisölle muun muassa seuraavia asioita:

Kuka

Luiz Ruffato

 Syntynyt vuonna 1961.

 Asuu Brasilian suurimmassa kaupungissa São Paulossa.

 Isovanhemmat italialaisia ja portugalilaisia siirtolaisia.

 Tunnetuin teos Eles eram muitos cavalos (Rutosti hevosia) sai ilmestyessään Brasilian kirjallisuusakatemian sekä São Paulon taidekriitikoiden kirjallisuuspalkinnon. Teos on käännetty useille kielille.

Brasilia on tekopyhä väkivaltainen maa, jossa syrjitään mustia ja homoja.

Brasilian etnisesti sekoittunut väestö on saanut alkunsa valkoisten valloittajien raiskatessa intiaaneja ja Afrikasta laivattuja orjia. Kolmasosa brasilialaisista aikuisista ei osaa kunnolla lukea edes yksinkertaisia tekstejä.

Brasilia oli kirjamessujen kutsuvierasmaa. Niinpä Ruffaton puhe sai aikaan kohun. Kotimaassaan kirjailijaa arvosteltiin kovasanaisesti.

"En oikein ymmärrä miksi, koska kaikki puheessa esiin tuomani asiat ovat kiistämättömiä", hän sanoo Rio de Janeirossa.

"Monet sanoivat, että se ei ollut oikea paikka sellaiselle puheelle. Missä puhe olisi pitänyt pitää, maatalousmessuillako?"

Ruffato kertoo suuren enemmistön tukeneen häntä.

Kuluvalla viikolla Ruffato vierailee Suomessa Maailma kylässä -festivaalilla. Häneltä ilmestyy tänä vuonna suomeksi peräti kaksi teosta, Rutosti hevosia (Into) ja eri kirjailijoiden jalkapalloaiheisista novelleista koostuva kirja, jonka julkaisee Aviador Kustannus.

"Koska Suomi oli matkustuslistallani, Brasilian kulttuuriministeri toivoi, että pitäisin Suomessa maltillisen puheen enkä sanoisi, että Brasiliassa on kirjoitus- ja lukutaidottomia. Nimenomaan Suomessa olisi kuulemma hyvin julkeaa puhua näistä asioista", Ruffato sanoo.

Brasilian kulttuuriministerin tiedottaja kiisti HS:lle, että ministeri olisi pyytänyt tällaista.

Ruffaton tausta on moneen brasilialaiskirjailijaan verrattuna epätavallinen.

Hänen äitinsä oli lukutaidoton vaatteidenpesijä ja isänsä puoliksi lukutaidoton popcornin myyjä kadulla. Perhe asui pienellä paikkakunnalla sisämaassa Minas Geraisin osavaltiossa.

Ruffato aloitti työt isänsä apuna kadulla 6-vuotiaana. Sieltä läheisen yksityiskoulun johtaja poimi hänet siipiensä suojaan, mikä avasi oven parempaan kouluun. Brasilian julkiset koulut ovat huonotasoisia, ja niistä on hankala päästä yliopistoon.

Ruffato työskenteli mekaanikkona ja pumpulitehtaassa ennen kuin haki yliopistoon opiskelemaan journalismia. Yliopisto oli hänelle "outo kokemus".

"Olin aina ollut köyhä, ja kannoin sitä leimaa sisälläni. Yhä edelleen koen itseni rumaksi ankanpojaksi kirjallisuuspiireissä", Ruffato sanoo hymyillen ystävällisesti ja vähän ujonoloisesti.

Hän teki menestyksekästä uraa toimittajana São Paulossa, kunnes jätti työpaikkansa keskittyäkseen kirjailijan työhön.

Ruffaton kirjojen maailma poikkeaa rajusti mielikuvien kliseisestä Brasiliasta, jossa nautitaan sambasta, jalkapallosta ja caipirinha-drinkeistä rannalla. Hän on kuvannut teoksissaan etenkin urbaanin työväenluokan elämää.

"Brasilialainen kirjallisuus on ylemmän keskiluokan kirjallisuutta. Yliopistossa tajusin, että kirjat eivät kuvanneet niitä ihmisiä tai sitä todellisuutta, jonka minä tunsin."

Ruffato pitää työväenpuolue PT:n valtakautta yhtenä Brasilian parhaimmista. Silti edistys on hänen mukaansa ollut odotuksiin nähden vähäistä, etenkin mitä tulee koulutukseen. "Sosiaaliohjelmien avulla 30–40 miljoonasta ihmisestä on luotu kuluttajia mutta ei kansalaisia."

Mitä tulee jalkapalloon, Ruffaton mielestä täytyy erottaa toisistaan sen merkitys brasilialaisille ja Brasilian valtiolle.

"Jalkapallo on Brasiliassa liittynyt aina kansallisaatteeseen. Se on ainoa hetki, jolloin brasilialaiset tuntevat olevansa yhtä."

Toisaalta jalkapallolla on ollut ikään kuin uskonnon rooli. Se on ollut Marxin sanoin oopiumia kansalle ja pehmentänyt yhteiskunnan jännitteitä.

Ruffato rakastaa jalkapalloa, mutta pian alkavaan MM-lopputurnaukseen käytetty rahamäärä on hänen mielestään "absurdi". Kalliit pääsyliput ovat tavallisen kansan ulottumattomissa.

"Ne on tarkoitettu valkoiselle ylemmälle keskiluokalle. Kisat ovat jälleen yksi tyypillinen kuva Brasialiasta. Mustat ja mulatit hikoilevat työssään, ja valkoiset katselevat heidän esitystään."

Kisaturisteista suurin osa on samalla seksituristeja.

Ruffaton kuvaama todellisuus voi vaikuttaa raadolliselta, mutta hän sanoo kirjoittavansa siitä, mitä näkee ja aistii ympärillään.

Toivoakin on. "Uskon kirjallisuuden muutosvoimaan. Ihminen, joka lukee kirjan, on kirjan päättäessään eri ihminen kuin hän oli aloittaessaan. Jos kaikilla brasilialaisilla olisi mahdollisuus saada kirjoja luettavakseen, se olisi valtava muutosvoima."

 

Luiz Ruffato esiintyy Maailma kylässä -tapahtumassa Rautatientorilla lauantaina klo 15 ja sunnuntaina klo 14.20 Amazon-lavalla sekä sunnuntaina klo 16 Mekong-lavalla.

Maria Manner HS
Rio de Janeiro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat