Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä ovat Cannesin parhaat elokuvat

Kulttuuri
 

Lapsiperhe matkustaa hiihtolomalle Ranskan Alpeille. Isällä on ollut paljon töitä, joten nyt hän aikoo viettää laatuaikaa vaimon, tyttären ja poikansa kanssa.

Rinneravintolassa he ihailevat maisemaa ja kontrolloitua lumivyöryä, joka kuitenkin muuttuu uhkaavaksi.

Lumimassan lähestyessä isä nappaa pöydästä puhelimensa ja ryntää pelastamaan – itsensä. Äiti jää suojelemaan lapsia.

Tämä on alkutilanne ruotsalaisohjaaja Ruben Östlundin elokuvassa Turist, jossa nelikymppinen ohjaaja käsittelee oivaltavasti naisia, miehiä ja keskiluokkaa, itsekkyyttä, itsepetosta ja vastuunkantoa. Turist on ollut Cannesin puhutuimpia töitä, mutta Kultaista Palmua se ei tänään lauantaina voita, sillä sitä ei ole valittu pääsarjaan vaan kakkossarjaan.

Kultaisen Palmun voi sen sijaan saada Nuri Bilge Ceylanin Winter Sleep. 55-vuotias turkkilainen on hitaan elokuvan erikoismies, joka on viime vuosina noussut elokuvan eturiviin. Suomessa hänen työnsä ovat silti jääneet festivaaliherkuiksi. Sama kohtalo on ollut Östlundilla – ainakin tähän saakka.

Ceylanin uutuus on yli kolmituntinen, keskusteluihin perustuva elokuva, jossa yhdistyvät bergmanilaisuus ja tšehovilaisuus. Ollaan Anatolian maakunnassa kaukana metropoleista. Keskushenkilö on hotellinpitäjä, entinen näyttelijä ja nykyinen kolumnisti. Suhde nuoreen vaimoon on rempallaan, kyläläiset tympivät ja sisko haukkuu kolumnitkin.

Kolme tuntia ei ehkä ole elokuvan ihannemitta, mutta Ceylanin elokuva on suosikki Kultaisen palmun voittajaksi.

Oma suosikkini on venäläinen elokuvaohjaaja Andrei Zvjagintsev, 50, jonka töissä on aiemmin ollut tekotaiteen, liikaa yrittämisen tuntua. Nyt hän on antanut periksi tarinalle. Kuten Östlund ja Ceylan, myös Zvjagintsev käsittelee moraalia.

Leviathan on Murmanskin alueen Kirovskiin sijoittuva tarina, jossa kaupunginjohtaja ja automekaanikko riitelevät rantatontista. Voi arvata lopun, kun kuvioon astuvat korruptio, kiristys, Raamattu, rakkaus, Moskovan-lakimiehet ja pullokaupalla votkaa eli eräällä tavalla koko Venäjä keskushallintoineen pienoiskoossa. Zvjagintsev pitää itse tarinaa universaalina.

Elokuvan eräänlainen huipennus on ampumaretki Vienanmeren rannalle, jossa votkaa kuluu ja Kalašnikovkin löytyy. Maalitauluiksi kaivetaan myös Brežnevin, Leninin ja Gorbatšovin kuvia. Eikö ole tuoreempia, piknikväki kysyy.

Ei niitä voi käyttää, ovat vielä liian lähellä, kuuluu vastaus.

Pitää saada historiallista etäisyyttä.

Veli-Pekka Lehtonen
veli-pekka.lehtonen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat