Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain elämää on tarjous, josta suomalaisen muusikon kukkaron on hankala kieltäytyä

Kulttuuri
 

Onko Suomessa popmuusikkoa, jolla olisi enää varaa sanoa ei Vain elämää -kutsulle?

Vastaus on ilmiselvä: tuskin.

Sarjan kolmoskauden esiintyjäjoukko on kansansuosiossa mitattuna likimain nimekkäin mahdollinen: Elastinen, Jenni Vartiainen, Samuli Edelmann, Vesa-Matti Loiri, Paula Koivuniemi, Apulannan Toni Wirtanen ja PMMP:n Paula Vesala. Ei menneisyyden pölymuumioita, eikä ketään, joka kaipaisi uralleen uutta nostetta, vaan isoja tähtiä. Niin isoja, ettei kenenkään tarvitse ratsastaa nimekkäämpien suosiolla tai pelätä saavansa nimensä eteen Vain elämää -etuliitettä.

Kakkosketjulaiset tuskin olisivat tänä vuonna ohjelmaan kelvanneet. Tilanne on yleisön ja artistien kannalta win-win. Vain elämää nousee vastareaktioiden yläpuolelle, sillä isoja tähtiä ei voi syyttää julkisuustyrkkyydestä.

Useampaa kolmoskaudelle osallistuvaa muusikkoa oli pyydetty sarjaan jo sen aiemmille kausille. Se, että Loiri, Vartiainen ja varsinkin Vesala osallistuvat siihen nyt, kertoo formaatin arvosta muusikoiden silmissä.

Siinä missä yhä useamman nimiartistin osa on ollut viime vuosina pitää itseään pinnalla laulukisatuomarointien ja muiden tv-esiintymisten varjolla, Vesala ja Vartiainen ovat antaneet musiikin puhua puolestaan ja olleet hyvin tarkkoja siitä, mihin lähtevät mukaan.

Vain elämää on kuitenkin poikkeuksellinen houkutin. Onhan se niin varman päälle näkyvyyttä – ja rahaa – kuin kuvitella saattaa.

Lisäksi formaatti on niin hienovarainen, ettei Jenni Vartiaisen tarvitse edelleenkään sanoa julkisuudessa mitään henkilökohtaista edes vahingossa – saati itkeä, jos siltä ei tunnu.

Samoja silkkihansikkaita käyttää mediakin. Lehdistön lähtökohta tuntuu olevan, että sarjassa nähdään vain ja ainoastaan "tähtiartistien upeita esityksiä", jotka liikuttavat jo näkemättä. Siihen päälle vielä myydyt levyt, konsertit ja tekijänoikeusrahat.

Kukapa tarjoukselle sanoisi ei – ainakaan suomalaisen muusikon kukkarolla.

 

Helsingin Sanomat ja Vain elämää -sarjan esittävä tv-kanava Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Oskari Onninen HS
oskari.onninen@hs.fi, Twitter: oskarionninen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat