Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apocalyptican Perttu palaa klassiseen

Kulttuuri
 
Kuuntele: Apocalyptican Perttu palasi klassiseen musiikkiin
Kuuntele: Apocalyptican Perttu palasi klassiseen musiikkiin
Apocalyptican Perttu Kivilaakso soitti nuoruudessaan Helsingin kaupunginorkesterissa jopa soolosellistinä ennen kuin rock vei miehen. Vuosikymmenen tauon jälkeen hän on palannut soittamaan useille klassisen musiikin kesäfestivaaleille. Kuuntele kuinka Pertulta irtoaa Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus ja Kaija Saariahon Serenatas Iitin musiikkijuhlien harjoituksissa. Perttu vastaa myös kysymykseen siitä, uhkaako klassinen musiikki viedä sellistin Apocalypticasta. LIsää Kivilaaksosta kulttuuriosastossa lauantaina. Toimittaja Vesa Sirén. Kuvaus Juha Metso. Editointi Terhi Liimu.

Iitti. "Saanko soittaa tuon väärinpäin?" Apocalyptica-yhtyeen rocksellisti Perttu Kivilaakso (s. 1978) kysyy Iitin kirkossa.

"Et", vastaa säveltäjä Kaija Saariaho. Sillä nyt musiikki ei ole heavy metalia, vaan vaativinta klassista nykymusiikkia.

Kivilaakso soitti torstaina Iitin musiikkijuhlilla Saariahoa, ja tänään lauantaina vuorossa on Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus sovituksena sellolle, pianolle ja linnunlaululle Iitin musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Laura Mikkolan kanssa.

Jos et pääse Iittiin, kuulet osan sovituksesta HSTV:n videolla. "Sello-osuus on oma sovitukseni, ja Rautavaara hyväksyi sen", Kivilaakso iloitsee.

Juha Metso
Perttu Kivilaakso Iitin kirkossa torstaina. Tänään hän soittaa alttaritaulun alla Einojuhani Rautavaaraa.
Perttu Kivilaakso Iitin kirkossa torstaina. Tänään hän soittaa alttaritaulun alla Einojuhani Rautavaaraa.

Klassinen valtaa kesästä paljon. Hän konsertoi Pyhäniemessä, Kaakon musiikkijuhlilla, Virolahdella ja syksyllä Agricolan kirkossa Helsingissä.

"Olin pitkään poissa klassisista kuvioista, kun Apocalyptica vei energian. Viime vuonna olin Iitissä kymmenen vuoden paussin jälkeen. Laura Mikkola on lempipianistejani, ja soitamme duona ensi kaudella myös Lontoossa. Klassinen tuntuu mukavalta. Se on niin verissäni."

Se ei ole ihme. Kivilaakso sai klassisen herätyksen poikana Savonlinnan oopperajuhlilla.

Perttu Kivilaakso ylsi Paulon kansainvälisen sellokilpailun kolmanneksi vuonna 1996.
Perttu Kivilaakso ylsi Paulon kansainvälisen sellokilpailun kolmanneksi vuonna 1996.

"Kysyin, mitä minun pitää tehdä, että pääsen tuonne esiintymään. Sain aloittaa sellotunnit. Ja lopulta kaksi kesää sitten pääsin Olavinlinnan lavalle Apocalyptican sellistinä. Kyyneleet pirahtivat silmiin."

Siinä välissä Kivilaakso oli ehtinyt opiskella Sibelius-Akatemiassa ja sijoittua huikeasti kolmanneksi vuoden 1996 kansainvälisessä Paulon sellokilpailussa. Vuonna 1998 hän sai myös vakituisen työpaikan Helsingin kaupunginorkesterin sellosektiosta. Välillä hän nousi jopa määräaikaiseksi soolosellistiksi.

Vuonna 1999 hän kuitenkin liittyi myös raskainta rockia omaperäisesti selloilla soittavaan Apocalypticaan, joka oli tehnyt kansainvälisen läpimurron esikoislevyllään Plays Metallica With Four Cellos (1996).

"Murrosiässä olin soittanut vain klassista, ja oli kiellettyä ja tuhmaa, kun välillä kuuntelinkin räkäistä thrash metalia enkä harjoitellut asteikkoja."

Metallicasta tuli hänen suosikkiyhtyeensä. Tätä kautta hän tutustui jo varhain Apocalyptican Eicca Toppiseen.

"Ajattelin tehdä töitä Helsingin kaupunginorkesterissa ja pitää hauskaa Apocalypticassa. Sitten Apocalyptica ei ollutkaan vain projekti, vaan täysi työ."

Artikkeliin liittyvät

Kivilaakso sinnitteli HKO:n palkkalistoilla vuoteen 2005, mikä onnistui lähinnä pitkien palkattomien vapaiden turvin.

"Silti sain kokea orkesterissa huikeita hetkiä. Sain soittaa Sibeliusta kiertueella ja tehdä esimerkiksi Berliozin Fantastista sinfoniaa, Šostakovitšin 11. sinfoniaa, Mahlerin ensimmäistä sinfoniaa ja Verdin Requiemia. Siitä ei musiikki kovene ja fiilis oli orkesterissa loistava!"

Painajaiset kuitenkin piinasivat – ja ne johtuivat klassisen musiikin suorituspaineista.

"Yksi oli sellainen, että joudun laulamaan Giuseppe Verdin Aida-oopperan Radamesin roolia Milanon La Scalan lavalla alasti ja ilman lauluääntä."

Kyökkipsykologian paikka? Kivilaakso on Apocalyptican keikoilla useinkin puolialasti – ilman paitaa – kuin räyhäämässä vanhalle painajaiselleen.

Toinen painajainen liittyy sinfoniaorkesterin solistitöihin.

"Astun lavalle, aloitan Dvořákin sankarillisen sellokonserton solistina, mutta sellosta irtoaakin vain surkea inahdus. Ja sitten herään omaan huutooni!"

Apocalypticassa tuokin painajainen on selätetty.

"Kun tekee omaa musaa, on paha väittää, että soitit väärin."

Juha Metso
Perttu Kivilaakso on ollut rockyhtye Apocalyptican sellisti vuodesta 1999.
Perttu Kivilaakso on ollut rockyhtye Apocalyptican sellisti vuodesta 1999.

Apocalyptica toi kuitenkin toiset ja pahemmat painajaiset.

"Ne liittyivät juomiseen. Vedin aika lailla tappiin ja lopetin kymmenen vuotta sitten."

Seuraava ongelma oli virkamiesmäisyys, joka uhkasi streitimmin elävää rocksellistiä.

"Sinfoniaorkesterien kiertueilla biletettiin tosin enemmän", hän hymähtää.

Kivilaakson mukaan heavy antaa aikuisille miehille luvan olla lapsellinen, joskin aggressio ja eläimellisyys ovat todellisia.

"Heavya ei voi soittaa virkamiesmäisesti sen enempää kuin klassistakaan."

Mistä löytyi ratkaisu?

"Ihan rakkaudesta musiikkiin. Kun musisoi sydämestään, menee aina uuteen maailmaan, ihmeellisiin tiloihin. Ja olemme siellä yhdessä. Apocalypticassa on suuri palo katsoa miten maailman ääriin voimme mennä ja mitä vielä voimme tehdä."

Tärkeitä ovat Apocalyptican omat sävellykset, joista Kivilaakso tekee nykyään jopa kolmanneksen päävastuun pysyessä Eicca Toppisella.

"Yritämme löytää sellosta yhä uusia juttuja. Ääripäät ovat levinneet: välillä selloja ei tunnista efektien alta, mutta seuraava biisi voi olla täysin akustinen. Apojen keikoilla tavallaan rajuinta on se, kun vedämmekin välillä pienesti ja klassisesti. Se voi näkyä myös seuraavalla levyllä, jota varten treenaamme kesällä."

Entä jos olisit tehnyt toisin? Kansainvälinen solistiura olisi voinut häämöttää.

"Sellosolistin elämä on pahimmillaan aika yksinäistä. Vaikka olemme heavybändi, olemme myös kamarimusiikkiyhtye, jossa pitää ottaa toiset huomioon. Minulle on hyvä haaste ajatella muutakin kuin omaa napaa."

Taloudellisesti Kivilaakson ratkaisu on toiminut. Apocalyptican levyjä on myyty viitisen miljoonaa kappaletta. Uusimman studiolevyn Seventh Symphonyn (2010) myynti ylsi hienosti 400 000 levyyn. Vahvimmat markkina-alueet ovat Saksa ja Meksiko.

"Vanhempien kanssa on naurettu niitä murrosiän kiistoja. Oli hyväksi, että he patistivat harjoittelemaan skaaloja, mutta hyväksi oli myös kuunnella thrash metalia. Se auttoi minua saamaan näin mielenkiintoisen aseman musiikkielämässä."

Kiinnostava asema tarkoittaa nyt sekä rockia että klassista. Aiheuttaako se klassisissa piireissä ennakkoluuloja?

"Paljonkin. Mutta olen pitänyt huolta tekniikastani ja harjoittanut itseni jokaiselle Apocalyptican levylle klassiseen soittokuntoon."

Kivilaakso soittaa Apocalyptican keikoilla eniten melodioita.

"Soittaminen itselle on samaa, soittaa klassista tai rockia. Mozartista Šostakovitšiin on jo valtava harppaus, ja Apocalyptica on vähän kuin Šostakovitšia revittelisi. Meidän riffit ja tyypilliset heavy metal -sointukierrot ovat tuttuja jo Mozartilta ja Bachilta. Rock on vain yksi tyyli lisää wieniläisklassismin jälkeiseen tyylikirjoon."

Tämän hän aikoo todistaa myös tänään lauantaina Iitin musiikkijuhlien iltapäiväkonsertissa.

"Jos saan sovituksen valmiiksi, Laura Mikkola ja konsertin viulistit ovat mukana soittamassa Apocalyptican Farewelliä!" 

Perttu Kivilaakso ja muut Iitin musiikkijuhlien taiteilijat tänään lauantaina Iitti Golfin Puimalassa klo 14 ja Iitin kirkossa klo 18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat