Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kullervo ei kuollut kriitikon tyrmäykseen

Kulttuuri
 

Aulis Sallisen Kullervo herätti syntyessään suuria ristiriitoja. Vuonna 1988 valmistunutta teosta kaavailtiin Kansallisoopperan uuden talon avajaisoopperaksi. Kun rakennustyö viivästyi, teos ehdittiin levyttää ja pääosin kehua Hannu-Ilari Lampilan HS-arviossa jo ennen kantaesitystä.

Kansallisooppera ei lopulta odottanut talonsa valmistumista, vaan kantaesittikin Kullervon helmikuussa 1992 Los Angelesin oopperassa vieraillessaan.

Oopperan vienti Los Angelesiin haluttiin nähdä suurena suomalaisen taiteen voittona, ja HS:n toisen kriitikon Seppo Heikinheimon kielteinen arvio kantaesityksestä aiheutti tyrmistystä.

Heikinheimon mukaan musiikki on enimmäkseen harmaata ja ikävää ja liian tilkkutäkkimäistä, oopperan libretto sekava ja synkeä.

Hän kehui Jorma Hynnisen nimiosassa sekä kapellimestari Ulf Söderblomin ja kuoro-osuudet. Hän myönsi, että ooppera alkoi hienosti ja molemmat näytökset päättyvät vaikuttavasti, mutta uskoi silti Sallisen jäävän oopperasäveltäjänä "vilttiketjuun".

Suomalainen kritiikkikeskustelu saavutti pohjalukemansa, kun lehtien palstoilla kiisteltiin viikkoja siitä, oliko yleisö taputtanut Kullervon jälkeen 5–6 minuuttia, kuten Seppo kirjoitti, vai sittenkin enemmän.

Kullervo ei kuollut Heikinheimon kritiikkiin. Varauksia esittivät muutkin, esimerkiksi Los Angeles Times, mutta Financial Timesin Sallinen-fani Max Loppert kehui oopperaa paljon, samoin Los Angeles Daily News.

Rakkaudettomuudesta väkivaltaan kasvavan nuoren miehen tuhotarina on aina ajankohtainen. Se on sittemmin esitetty esimerkiksi Nantesissa, Lyypekissä, Bernissä ja Lontoossa. Varauksia esitetään aina, mutta ylistystäkin on sadellut Le Mondesta The Timesiin.

Entä mitä Sallinen nyt ajattelee Heikinheimon tyrmäyksestä vuonna 1992?

"Sairaan ihmisen hölynpölyä. Harvoin on mikään kritiikki mennyt niin pieleen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat