Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulaako Bob Dylan suomalaisrouvan hatusta?

Dylan-fanaatikot saivat oman kirjan. Kiinnostaakohan heitä Eeva Pinomaan hattu, joka saattoi inspiroida Pori Jazziin tulevaa legendaa?

Kulttuuri
 

Kun Bob Dylan (s. 1941) aloittaa konserttinsa Pori Jazzissa 17. heinäkuuta, yleisön joukossa on harvinaisuus: suomalaiskuulija, joka kertoo istuneensa Dylanin konsertissa jo noin puoli vuosisataa sitten.

Hän taitaa kehdata laittaa päähänsä 1960-luvun alussa ostamansa hatun, joka on aitoa leopardinnahkaa ja jota hän piti päässään myös Minneapolisin Dinkytownissa kuullessaan hyvin nuoren Dylanin keikan.

"Uskon, että minä olen tuo nainen, jonka hatusta hän laulaa kappaleessaan Leopard-Skin Pill-Box Hat", galleristi Eeva Pinomaa kertoo.

Pinomaa asui vuosina 1962–1965 Minneapolisissa, jossa hänen silloinen miehensä Olli Miettinen opiskeli tohtoriksi.

Dylan, syntyjään Robert Zimmerman, opiskeli Minneapolisissa syksystä 1959 ja asui samassa Dinkytownissa esiintyen esimerkiksi kahvilassa nimeltä Ten O' Clock Scholar sekä St. Paulin puolella Purple Onion Pizza Parlourissa.

Vuodesta 1961 Dylan hengaili jo lähinnä New Yorkissa ja rakensi läpimurtoaan ensimmäisellä albumillaan, joka floppasi myynnillisesti vuonna 1962. Läpimurron toi kakkoslevy Freewheelin' kesästä 1963 alkaen.

Pinomaa ei ole varma, minä vuonna hän Dylania kuuli. Dylan esiintyi New Yorkiin muuttonsa jälkeen Minneapolisissa esimerkiksi elokuussa 1962 hyvinkin epämuodollisissa yhteyksissä ja kevätkesällä 1963.

Leif Rosas
Eeva Pinomaa ja 1960-luvun alussa Minneapolisissa ostettu hattu.
Eeva Pinomaa ja 1960-luvun alussa Minneapolisissa ostettu hattu.

Bob Dylan levytti vuonna 1966 laulun nimeltä Leopard-Skin Pill-Box Hat.
Bob Dylan levytti vuonna 1966 laulun nimeltä Leopard-Skin Pill-Box Hat.

"Työskentelin Dayton'sin tavaratalossa ja olin nuoren ihmisen kevytmielisyydellä hankkinut haute couture -osastolta henkilökunta-alennuksella tuollaisen hatun, joka taisi maksaa viikon palkan", Pinomaa muistelee.

"Kävimme mieheni kanssa kampus-alueen kahvilassa Dinkytownissa kuuntelemassa Robert Zimmermanin ja bändin esitystä ainakin pari kertaa. Muistan vain, että hän oli nouseva tähti ja että hänellä oli ystäviä suomalaispiireissä Duluthissa tai Hibbingissä. Istuimme pienen pöydän äärellä ihan bändin edessä. Olisiko heitä ollut 3–4 kaveria, ei mitenkään poikkeavan näköisiä. Ja ehkä minulla oli katsekontakti Bob Dylaniin."

Pinomaan silloinen puoliso Olli Miettinen ei konserttia muista. Aivot raksuttivat tieteellistä työtä, joka nosti hänet aikamme arvostetuimpiin kuuluvaksi epidemiologiksi. Hän toimi Harvardin yliopiston professorina vuoteen 1986 ja jatkaa tieteellistä työtä McGillin yliopistossa.

"Kuulostaa uskomattomalta, mutta tarinahan on harmiton", Miettinen vastaa sähköpostikysymykseen.

Pinomaa kuuntelee lähinnä klassista ja jazzia. Hän kertoo saaneensa vasta 2000-luvulla tietää, että Dylan levytti myöhemmin vuonna 1966 klassikkolevylleen Blonde on Blonde laulun nimeltä Leopard-Skin Pill-Box Hat.

"Minulla ei ole epäilystäkään, etteikö kysymyksessä olisi juuri minun hattuni. Kun ostin sen, se oli tavaratalon ainut kappale eikä muutenkaan mitenkään yleinen. Tekisi mieleni olla läsnä hänen konsertissaan, istua etupenkillä ja nähdä hänen mahdollinen reaktionsa!"

Dylanin reaktio voi olla laimea, sillä hän on jo vuosikymmeniä tottunut ihmisiin, jotka pukeutuvat konserteissa hänen sanoitustensa mukaisesti.

Pulitzer-palkitun David Kinneyn uusi kirja The Dylanologists – Adventures in the Land of Bob kertoo, että esimerkiksi Dylania ja Pinomaata nuorempi Robin Tintus -niminen fani pitää Dylan-konserttien eturivissä päässään leopardinahkaista hattua tribuuttina vanhalle kappaleelle, josta hän kiinnostui 1980-luvulla päästyään eroon huumehelvetistä Dylanin uskonnollisen Saved-levyn avulla.

Toisaalta kirjasta käy ilmi, että vaikka Dylan itse ei hatusta kiinnostuisi, se saattaisi kiinnostaa dylanologeja. Nämä fanit käyttävät vuosikymmeniä selvittääkseen Dylanin elämän detaljitietoja ja keräilläkseen kaikkea Dylaniin liittyvää.

Jos – ja tämä on toki iso jos – joku dylanologi pitää Pinomaan päättelyä uskottavana, hatusta voi tulla vaikka pakkomielle faneille. Onhan vauva-Dylanin syöttötuolikin nyt erään Bill Pagel -nimisen Dylan-fanin hallussa. Samainen fani on ostanut Dylanin syntymäkodin.

Se on äärimmäistä faniutta, mutta esimerkkejä on muitakin. Yksi tonki Dylanin roskiksia. Toinen tunkeutui hänen kotiinsa katsomaan, kuinka Dylan nukkui silloisen vaimonsa kanssa. Sadat muut kulkevat keikalta keikalle äänitellen musiikkia ja vaihdellen nauhoituksia täydentääkseen kokoelmiaan.

Jotkut etsivät jopa elämän tarkoitusta laulujen "salatuista viesteistä", ja heille Dylan on tehnyt jekkuja. Laulujen sanoituksissa ja Dylanin kirjoittamissa muistelmissa on suoria ja nimeämättömiä lainauksia kaikesta mahdollisesta, jopa matkaoppaista.

Kitarointisaloja avatessaan Dylan näyttää piruuttaan lainanneen muistelmiinsa virkkeitä Robert Greenen The 48 Laws of Power -kirjan luvusta "The Science of Charlatanism, or How to Create a Cult in Five Easy Steps."

Siinä teille salattuja viestejä!

Dylan-pakkomielteet tuohduttavat Dylania itseään.

"Että jotkut ihmiset ovat viettäneet niin paljon aikaa miettien minua! Hankkikaa elämä, olkaa hyvät", hän sanoi haastattelussa vuonna 2001.

Viattomampaa faniutta hän ymmärtää. Hän tietää, että ihmiset kiertävät kuuntelemassa hänen konserttejaan linnoittautuen jopa 20 tuntia ennen keikkaa sisäänpääsyn eteen ollakseen myös tällä keikalla eturivin keskellä. Tällaiset fanit Dylan joskus palkitsee vuoropuhelulla kesken keikan ja jopa ilmaislipuilla.

Dylanin pitääkin ymmärtää faniutta, koska Woody Guthrie -fanina hän matkusti opiskelijana New Yorkiin tavatakseen kuolemansairaan sankarinsa.

Dylanologists-kirjan mukaan Dylan on käynyt Sunin studioilla Memphisissä ja suudellut kohtaa, jossa Elvis Presleyn sanotaan laulaneen That's All Right Maman äänityksissä. "Meillä kaikilla on sankarimme", hän sanoi fanille, joka huomasi hänet studion ulkopuolella.

Toukokuussa 2009 Dylan vieraili myös Liverpoolissa John Lennonin lapsuudenkotiin tehdyssä kotimuseossa. Myöhemmin hän näyttää käyttäneen vaikutelmiaan Roll on, John -laulussa, joka ilmestyi The Tempest -levyllä vuonna 2012.

Myös Dylan siis etsii vastauksia laulunteon ihmeisiin tutustumalla lauluntekijöiden menneisyyteen ja vaikutteisiin. Hän on myöntänyt sen itsekin.

On hänellä muitakin metodeja. Yksi on laulaa jonkun toisen laulua ja muutella säveltä sekä sanoitusta, kunnes se lopulta on Dylanin mielestä "oma".

Välillä hän on tehnyt sanoituksia myös leikellen kiinnostavia lauseita esimerkiksi lehtijutuista ja laittamalla ne laatikkoon. Pienen ravistelun jälkeen laatikosta tulee virkkeitä sattumanvaraisessa järjestyksessä, ja joskus se inspiroi hänet uuteen lauluun.

Niinpä ei pidä tuijottaa luovuuden laukaisijaa, oli se sitten Eeva Pinomaan tai jonkun muun leopardikuosinen hattu 1960-luvun alusta tai lainaus matkaoppaasta, joka päätyykin Dylanin "omaksi" tekstiksi muistelmiin.

Itse muokkausprosessi ja siinä ilmenevä luovuus, leikkisyys ja intohimo englannin kieltä ja itse laulamista kohtaan ovat tutkimisen ja nauttimisen arvoisia.

Miten pitkälle kannattaa mennä? Dylan itse on pohtinut omia faniuspakkomielteitään Woody Guthriesta Jeesukseen. "Mutta Jeesuskin saarnasi vain kolme vuotta", hän on muistuttanut.

Eräs dylanologi on tehnyt listan, jonka perusteella voit päätellä, oletko liian pitkällä. Oletko käynyt monessa Dylan-konsertissa? Tapellut päästäksesi eturiviin? Ostanut tai kuunnellut laittomia Dylan-konserttiäänitteitä? Kirjoittanut Dylanista?

Itse lienen täpärästi kuivilla. Vaikka Dylanin ohjaaman Renaldo & Clara -leffan versio A Hard Rain's A-Gonna Fall -laulusta teki murrosikäiseen järisyttävän vaikutuksen – jokainen rivi oli rikas, jokaisesta olisi saanut oman laulun! – kirjoitan hänestä harvakseltaan, olen hankkinut liput vain muutamiin konsertteihin ja ollut vain kerran eturivissä, kun tungosta ei ollut. Tunnen viralliset levyt, en bootlegeja.

Ja hei, hyllyssä on vain puolisen tusinaa Dylanista kertovaa kirjaa!

Myönnän silti, että Dylanissa on jotain hurahduttavaa vähän säveltäjä Richard Wagnerin tai mestaripianisti Vladimir Horowitzin tapaan.

Kun heidän taikapiireihinsä astuu, on vaikea irtautua. Ja kun heistä välillä irtautuu, heitä on vaikea kuunnella vähään aikaan.

Heidän karismassaan on jotain kuluttavan myrkyllistäkin.

Silti miestä, joka toi älyn rocksanoituksiin, voi kunnioittaa ja fanittaa. Hän on tehnyt joitakin aikamme parhaita rakkauslauluja, erolauluja, vihalauluja, huumorilauluja, poliittisia lauluja, uskonnollisia lauluja ja narratiivisia balladeja.

2010-luvun tuotantokin on kiinnostavaa. The Tempest vuodelta 2012 tulvi verevää ja veristä tekstiä, ja verkkosivujensa uudella julkaisulla hän laulaa Sergei Rahmaninovin toisen pianokonserton finaalista napattua melodiaa vanhasta Frank Sinatran hitistä rahisevalla äänellään yllättävän hyvin.

Siksi Pori Jazziin voisi hyvin suunnistaa. Eikä se mitään, jos Dylan heittää äänensä rippeillä Porissa yhden epäonnistuneista keikoistaan, joiden surkeutta myös Dylanologists-kirjaan haastatellut tosifanit tuskailevat.

Jos huonosti käy, katseen voi aina kääntää katsomossa Eeva Pinomaan hattuun ja siitä kiinnostuneisiin dylanologeihin.

Ainakin dylanologeissa on yhä sitä intohimoa, jolla Dylan ansaitsi jo puoli vuosisataa sitten paikkansa lauluntekijöiden korkeimmalla huipulla.

  

David Kinney: The Dylanologists. Adventures in the Land of Bob. Simon & Schuster 2014. 241 s.
Bob Dylan Pori Jazzissa 17. heinäkuuta.

Vesa Sirén HS vesa.sirén@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat