Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKO teki historiaa

Helsingin kaupunginorkesteri sai huippuosaajan ylikapellimestariksi. Susanna Mälkki johtaa orkesteria vuosina 2016–2019.

Kulttuuri
 
Kalle Koponen HS
Susanna Mälkki on johtanut kansainvälisellä urallaan useita huippuorkestereita.
Susanna Mälkki on johtanut kansainvälisellä urallaan useita huippuorkestereita. Kuva: Kalle Koponen HS

Susanna Mälkki (s. 1969) on Helsingin kaupunginorkesterin (HKO) seuraava ylikapellimestari ja John Storgårdsin seuraaja. Kaupunginhallitus vahvisti asian maanantaina yksimielisesti.

Mälkki johtaa HKO:ta syyskuusta 2016 kevääseen 2019, ja sopimus sisältää option kahteen lisäkauteen.

Kuka

Susanna Mälkki

 Syntyi 1969 Helsingissä.

 Aloitti sellistinä ja työskenteli Göteborgin sinfoniaorkesterin äänenjohtajana. Opiskeli kapellimestariksi Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan ja Leif Segerstamin professuurikausilla.

 Yksi Stavangerin sinfoniaorkesterin ylikapellimestareista 2002–2005. Pariisilaisen Ensemble intercontemporainin taiteellinen johtaja 2006–2013. Portugalin Gulbenkian-säätiön orkesterin päävierailija.

 Johtanut huippuorkestereita Berliinin filharmonikoista lähtien. Kalenterissa esimerkiksi debyytit New Yorkin filharmonikkojen ja Metropolitan-oopperan edessä.

 Aloittaa Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksyllä 2016.

Hän johtaa 8–10 viikkoa vuodessa sekä levytyksiä ja kiertueita. Palkkio "on linjassa" Storgårdsin palkkion kanssa, intendentti Gita Kadambi kertoo.

Palkkio on tiettävästi yli 10 000 euroa konsertilta, ja suomalaiskäytäntö on, että jos konserttiohjelma toistetaan samalla viikolla, seuraavasta konsertista saa puolet, siis tässä tapauksessa yli 5 000 euroa.

Nämä palkkiot freelance-pohjalta työskentelevä ylikapellimestari saa tietysti vain viikoilta, joina hän harjoittelee ja konsertoi orkesterinsa kanssa. Esimerkiksi ohjelmasuunnittelusta saati partituurien opiskelusta ja kertaamisesta ei makseta erikseen.

Joka tapauksessa Mälkki saanee reilusti yli 100 000 euroa vuodessa Helsingin kaupungilta samalla, kun hänelle jää kymmeniä viikkoja vuodessa tehdä myös johtamisvierailuja.

Palkkiotaso on samankaltainen muissa suurissa pohjoismaisissa kaupunginorkestereissa.

Pesti on kovaa luokkaa. Vuonna 1882 perustettu HKO on Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattiorkesteri. Se on esimerkiksi kantaesittänyt useimmat Jean Sibeliuksen orkesteriteoksista säveltäjän itsensä johdolla, ja sillä on Musiikkitalossa hyvät työolot.

"Orkesteria ovat johtaneet parhaat suomalaiset kapellimestarit, ja olen työskennellyt monen orkesterin jäsenen kanssa aikaisemmin. Odotan tulevaa yhteistyötämme innokkaana", Mälkki ilmoittaa. Hän lupaa palata asiaan lähemmin tiistaina.

Artikkeliin liittyvät

HKO saa yhä vain nousevan kansainvälisen tähden. Mälkki johtaa lähivuosina parhaita orkestereita New Yorkin filharmonikoista Hampurin valtionoopperaan.

Mälkki on rauhallinen, joskus jopa pidättyvä kapellimestari.

Hänen käsistään musiikki irtoaa aina selkeänä. Monimutkaisinkin risukasapartituuri alkaa hengittää, tulee läpivalaistuksi ja tuntuu johdonmukaisemmalta kuin monen muun johtaessa.

Kantaohjelmistossa hän herättää joskus varauksia, jotka ovat samankaltaisia kuin vaikkapa Simon Rattlen esitetyt, kun tämä ryhtyi tekemään vähemmän nykymusiikkia ja enemmän klassikkoja 1990-luvulla.

Pitää muistaa, että juuri Beethovenin yhdeksäs sinfonia joulukuussa 2013 oli Mälkin ja HKO:n edellinen yhteistyö ja tarpeeksi hyvä orkesterille Mälkki-pohdintojen jatkamiseen.

Orkesterin puolesta periaatepäätös tehtiin loppukeväästä eli puolisen vuotta Beethoven-konsertin jälkeen. Muitakin vaihtoehtoja pohdittiin, esimerkiksi Dima Slobodenioukia, jolla on hyvä, joskaan ei vielä yhtä häikäisevä kansainvälinen ura kuin Mälkillä. Slobodeniouk on valittu Galician orkesterin ylikapellimestariksi. Kysyttiinkö vanhempia suomalaismaestroja, jonka terävimmällä kärjellä on paljon sitoumuksia maailmalla?

"Tiesimme jo varhaisessa vaiheessa, ketkä eivät millään voi olla lähivuosina saatavilla", intendentti Gita Kadambi sanoo.

Ohimennen voi todeta, että orkesterin pohdinnoissa professori Jorma Panulan letkautus alkuvuodelta 2014 ei painanut lainkaan. Panulan mielestä naiset eivät sopisi johtamaan Brucknerin kaltaista "ytyrytinää".

"Etsimme parasta mahdollista seuraajaa John Storgårdsille, ja se oli Susanna Mälkki. On hienoa, että nainen valittiin, mutta sukupuoli ei merkinnyt valinnassa mitään", Kadambi sanoo.

HKO oli uskollinen parhaille perinteilleen. Se oli kansainvälisesti eturivissä palkatessaan ensimmäisen naispuolisen muusikkonsa harpisti Selma Kajanuksen 1895. HKO:ta ennen vain kourallinen yhtä etabloituneita orkestereita on valinnut naispuolisen ylikapellimestarin.

Mälkki oli aluksi huippusellisti, joka nousi Göteborgin sinfoniaorkesterin sellojen äänenjohtajaksi. Jorma Panulan kapellimestariluokalla hän kesti Panulan pohjalaisen huumorin, ja Leif Segerstam täydensi esimerkiksi Mälkin teknistä arsenaalia.

Thomas Adèsin Powder her Face -kamarioopperan johtaminen Helsingissä 1999 oli läpimurto. "Absolutely fantastic", Adès parahti Mälkin johtamisesta ensi-illan jälkeen ja vaati hänet johtamaan oopperaa myös Britannian-kiertueella. Lontoolaisagentti Harrison / Parrott lisäsi hänet heti listoilleen.

Vielä vuoden 2000 Sibelius-kapellimestarikilpailussa Mälkki jäi alkueriin, mutta seuraavat vuodet olivat merkittävien kansainvälisten debyyttien aikaa, ja vuonna 2004 Ensemble intercontemporain kutsui hänet työhaastatteluun Pariisiin vain yhden yhteisen konsertin jälkeen.

Mälkistä tuli Pierre Boulezin perustaman nykymusiikkiensemblen taiteellinen johtaja. Hän laajensi ohjelmistoa ja muutti totuttuja soittotapoja, mikä ei aina ollut helppoa.

Työ vaikeimpien partituurien kanssa kantoi hedelmää. Kansainvälisissä arvioissa toistuu nykyisin kuin mantrana, että Mälkin nykymusiikkijohtaminen oli "odotetun erinomaista, onhan hän Ensemble intercontemporainin entinen taiteellinen johtaja".

Intercontemporain-taustansa vuoksi Mälkillä on valtava nykymusiikkiohjelmisto, mutta kaupunginorkesteri on imagoltaan vanhoillisempi.

"John Storgårdsin kaudella nykymusiikkia on tullut mukaan entistä enemmän. Nykyinen osuus vuoden 1950 jälkeisestä musiikista säilyy suunnilleen ennallaan, samalla kun Susanna haluaa keskittyä myös kantaohjelmistoon", intendentti Gita Kadambi kertoo.

Klassikkojen tulkintojakin ihaillaan yhä enemmän.

"Esimerkiksi Susannan johtama Brahmsin neljäs sinfonia sai äsken hyvät arviot New York Timesissa."

Mälkki oli viime viikolla erinomainen Karita Mattilan laulaessa Arnold Schönbergin Erwartungia, mutta laimeampi Mahlerin kymmenennen sinfonian adagio-osassa. Sitten hän johti Mozartin Figaron häiden ensi-illan Kansallisoopperassa.

"Läpi oopperan Mälkki teki siistiä ja tarkkuuteen pyrkivää työtä, muttei saanut Mozartin musiikin henkevyyttä, vitsikkyyttä ja viehkeää kauneutta säkenöimään. Tarkkuuspuolella jäi vielä paljon hiottavaa", Mälkkiä usein kehunut Hannu-Ilari Lampila arvioi HS:ssa. Joitakin varauksia esittivät myös Hufvudstadsbladet ja musiikkilehti Rondon verkkoarvio. Turun Sanomat ja Aamulehti innostuivat kovasti.

Mälkiltä vaaditaan siis parasta. Mutta niin hän vaatii itseltäänkin.

Syksystä 2016 alkaen nähdään, mihin se riittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat