Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheimin pääjohtaja: Helsinki voi olla venäläisille jopa entistä houkuttelevampi kriisin myötä

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Guggenheim-säätiön pääjohtaja Richard Armstrong.
Guggenheim-säätiön pääjohtaja Richard Armstrong. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Guggenheim-säätiön pääjohtaja Richard Armstrong vierailee tällä viikolla Helsingissä tapaamassa Guggenheimin Helsingin-hankkeen sidosryhmiä. Guggenheimin uuden ehdotuksen julkistuksen yhteydessä Armstrong mainitsi Venäjän läheisyyden yhdeksi syyksi säätiön kiinnostukselle Helsinkiä kohtaan. Ukrainassa sodaksi kärjistynyt kriisi ei huoleta Armstrongia.

"Lopulta tilanne oikenee. Jos Venäjä sulkeutuu entistä enemmän kuoreensa, Helsingin läheisyys voi olla venäläisten kannalta jopa entistä houkuttelevampaa", Armstrong sanoo.

Helsingin museon arkkitehtikisan ensimmäinen vaihe päättyy 10. syyskuuta. Ehdotusten määrä julkistetaan viikkoa myöhemmin. Kaikki ykköskierroksen ehdotukset ovat tulossa lokakuussa yleisön nähtäviksi verkkogalleriaan.

Ennakkoarvioiden mukaan ehdotuksia on tulossa luultavasti yli 1 500 kappaletta.

"Jännitämme osallistujien määrää, tästä tulee kiinnostavaa", Armstrong sanoo.

Guggenheim Helsingin tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti uskoo, että arkkitehtikisa kerää mukaansa maailman kovimpia nimiä. Lahti oli paikalla Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, jossa kisa julkistettiin kansainvälisesti.

"Tajusin, että nämä ovat arkkitehtien olympiakisat. Ainoa ero on se, ettei olympiadi ole neljä vuotta vaan neljännesvuosisata. Tämä brändi on niin valtavan kiinnostava ja vahva, että jos tämän kisan voittaa, puhutaan yhdestä maailman kiinnostavimmista rakennuksista", Lahti sanoo.

Arkkitehtuurikilpailua hallinnoi lontoolainen Malcolm Reading -konsulttitoimisto. Finalistit julkistetaan 2. joulukuuta, ja voittaja on tarkoitus julkistaa kesäkuussa 2015. Kilpailun voittaja saa 100 000 eurolla ja viisi muuta finalistia 55 000 euroa.

Ari Lahden ja tukisäätiön tehtävänä on yksityisten varojen kerääminen hankkeelle. 22 miljoonan euron lisenssimaksu on tarkoitus kattaa yksityisin varoin.

"Näyttää ihan hyvältä, ei tämä siitä jää kiinni", Lahti sanoo.

Hänen mukaansa tukisäätiöllä on tärkeä rooli myös keskusteluissa Helsingin kaupungin ja Suomen valtion sekä Guggenheimin säätiön välillä.

"Rahoituskeskustelu tulee ajankohtaiseksi varmaan vasta myöhemmin. En usko, että julkinen sektori tekisi mitään ratkaisuja ennen kuin arkkitehtuurikisa on ohi. Menee varmaan syksyyn 2015 ennen kuin valtio ja Helsingin kaupunki ottavat kantaa", Lahti sanoo.

"Valtion mittakaavassa tämä on taloudellisesti hyvin pieni hanke. Mutta kyllähän tämä herättää tunteita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat