Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on suomalaiselokuva Big Game

HS näki ensimmäisten joukossa Jalmari Helanderin uuden toimintaseikkailun

Kulttuuri
 
Tältä näyttää Pentagon Big Gamessa. Kuvassa varapresidenttiä näyttelevä Victor Garber (vas.), CIA-johtajaa esittävä Felicity Huffman, erikoismiestä esittävä Jim Broadbent sekä Ted Levine, joka on elokuvassa kenraali.
Tältä näyttää Pentagon Big Gamessa. Kuvassa varapresidenttiä näyttelevä Victor Garber (vas.), CIA-johtajaa esittävä Felicity Huffman, erikoismiestä esittävä Jim Broadbent sekä Ted Levine, joka on elokuvassa kenraali.
Poiminta

Jalmari Helander: "Itkin kun näin elokuvan valmiina"

JalmariHelander

Elokuvantekijä Jalmari Helander, 38, on parhaillaan Toronton suurilla festivaaleilla juhlimassa uutta elokuvaansa. Punaisella matolla kävellään mutta kollegoiden kanssa hän ei aio illallistaa.

"Ei minulla ole mitään puhuttavaa toisille ohjaajille. Kaikki selittävät vain omiaan", Helander tokaisee HS:lle Torontosta.

Itseoppineesta Helanderista tuli nimi elokuvakartalle, kun joulupukkielokuva Rare Exports valmistui 2010. Uutuuselokuva Big Gamea on tehty siitä asti. Lähtöajatuksena Helanderilla oli, että entä jos Die Hardien pääroolissa olisikin lapsi. Nyt Big Game on valmis, ja ohjaaja-kirjoittaja on "äärimmäisen tyytyväinen".

"Kun näin elokuvan valmiina, itkin kun ajoin autolla kotiin", Helander kertoo.

"Olen kuullut, miten 14–15-vuotiaat ovat olleet elokuvasta innoissaan. Sen takia se on tehty."

Helander ei halua kertoa mitä tekee seuraavaksi. "Tarjouksia on tullut eri paikoista. Itselläkin on kaksi ideaa, jotka olen kirjoittanut."

Yhteistyö tuottaja Petri Jokirannan kanssa voi myös jatkua.

"Yhden hyvän käsiksen olen lukenut Yhdysvalloista. Se olisi toimintaseikkailu isolla kädellä. Jos sen saisin, siihen olisin valmis lähtemään. Mutta ei se ole niin yksinkertaista."

Työ Samuel L. Jacksonin kanssa oli Helanderin mukaan ammattimaista. "Jännitti miten Onni (lapsipääosa) ja Jackson tulevat toimeen. Se meni hyvin. Aamuisin heillä oli kuvauksissa erikoiskättelyitä. Lopuksi Jackson lahjoitti Onnille sähkörummut."

Ei tätä ihan turhaan odotettu.

Suuren luokan suomalaiselokuva Big Game sai maailmanensi-iltansa perjantain ja lauantain välisenä yönä Toronton elokuvajuhlilla. HS näki elokuvan ensimmäisten joukossa.

Toimintaseikkailu on lajityypissään hyvä. Sille voi povata menestystä maailmalla.

Jalmari Helanderin kirjoittama ja ohjaama Big Game on viihdepaketti, jollaiselle ei meidän elokuvahistoriastamme löydy vertailukohtaa. Jotakin vastaavaa teki Renny Harlin parhaina päivinään Hollywoodissa.

Elokuvateattereihin Big Game tullee Suomessa ja monin osin maailmaa helmikuussa.

Big Game kertoo Yhdysvaltain presidentistä, jota vastaan vehkeillään. Valtionpäämiehen kone ammutaan alas Pohjois-Suomessa. Turmasta selviävän presidentin ainoa apu metsässä on 13-vuotias Oskari, joka on paikalla metsästämässä jousipyssyineen.

Big Game on terroristeja ja koptereita, konetuliaseita ja räjähdyksiä, vehkeilyä ja petosta.

Näillä eväillä on tehty satoja actionelokuvia, mutta Big Gamella on oma valttinsa. Päätähti Samuel L. Jacksonin nimi toki auttaa pr-työssä, mutta Oskari erottaa Big Gamen massasta. Lapsisankari tekee actionista kiltimpää.

Ohjaaja Helander on aikoinaan sanonut, että elokuva on yhdistelmä Ramboa ja Yksin kotona -elokuvaa.

"My forest, my rules (Mun metsä ja säännöt)", Oskari sanoo korvessa maailman mahtavimmalle. Poikaa esittää ohjaajan sisarenpoika Onni Tommila.

Suomi-kuvana elokuva saattaa tuntua oudolta, kun metsä-Suomi näyttää vuorineen Keski-Euroopalta. Nyt ollaankin viemässä maailmalle elokuvaosaamista eikä puutavaraa. Kuvaukset olivat pääosin Saksassa, budjettina 8,5 miljoonaa euroa.

Toisaalta Big Gamessa Yhdysvaltain johto sentään lentää Suomeen, ei mihinkään Viroon.

Mukana on rutkasti muutakin Suomi-propagandaa, kun luonto koulii pojista kovia ja Oskari pätee mahtimiehen rinnalla.

"Metsä on ankara tuomari", elokuvassa murjaistaan, "eikä täällä ilmaiseksi saa mitään."

Nuo one-linerit noussevat osaksi suomalaista folklorea.

Helanderin esikoisohjauksen Rare Exportsin nähneille tuskin tulee yllätyksenä, että elokuvassa naisten rooli on minimaalinen. Big Game on poikien juttu.

Nordisk Film
Samuel L. Jackson on elokuvassa Yhdysvaltain presidentti, jonka kone pudotetaan Suomeen.
Samuel L. Jackson on elokuvassa Yhdysvaltain presidentti, jonka kone pudotetaan Suomeen.

Terroristijuoni pitää tarinan liikkeessä, mutta tunteita Helander liikuttaa pojan kasvulla ja voimistumisella. Aluksi isä lähettää Oskarin yli yön kestävään metsästystehtävään. Takaisin pitäisi tulla riista kaadettuna, mieheksi kasvaneena. Tarina altavastaajasta, joka haluaa näyttää maailmalle, on Big Gamen sydän ja leimallisesti elokuvantekijä Helanderia. Siinä voi nähdä yhteydet Helanderiin itseensä, jonka elokuvaideoille aikoinaan vain naurettiin.

Nyt hän kipparoi 8,5 miljoonan euron suomalais-saksalais-brittiläistä yhteishanketta.

Jacksonin uralla Big Game on myös vaihtelua. Hän pääsee laukomaan mielihokemaansa mothafuckaa, mutta intensiivisimmillään Jackson on hiljaisissa kohtauksissa pojan kanssa. Esimerkiksi yhteisessä nuotiohetkessä on karskia herkkyyttä.

Kaikkinensa Big Game näyttää ja kuulostaa kansainväliseltä, mikä kuuluu asiaan. Helander on 1970-luvulla syntynyttä polvea, joka kasvoi amerikkalaisten viihde-elokuvien kanssa.

Nordisk Film
Onni Tommila näyttelee Oskaria, josta auttaa presidenttiä erämaassa.
Onni Tommila näyttelee Oskaria, josta auttaa presidenttiä erämaassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat