Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtiko Oramo Britannian viimeisen yhteislaulun?

Yli kymmenen miljoonaa ihmistä seurasi Sakari Oramon johtamaa Last Night of the Proms -kansanjuhlaa vain päiviä ennen Skotlannin itsenäisyysäänestystä

Kulttuuri
 
Magda Rakita
Lähes kuusituhatta ihmistä osallistui BBC Proms -festivaalin päätöskonserttiin Lontoon Royal Albert Hallissa.
Lähes kuusituhatta ihmistä osallistui BBC Proms -festivaalin päätöskonserttiin Lontoon Royal Albert Hallissa. Kuva: Magda Rakita

Sitkeimmät jonottivat toista päivää "prommereiden" eli tosifanien halpoja seisomapaikkoja Lontoon Royal Albert Hallin edessä.

Lähes kuusituhatta ihmistä lauloi itse konsertissa kaikkea Maija Poppasen lauluista Edward Elgarin Pomp and Circumstance -marssiin nro 1 (Land of Hope and Glory).
Samalla yli kymmenen miljoonaa ihmistä seurasi konserttia televisiosta ja miljoonat myös radiosta ja verkosta.

Fakta

Promsin perusasiat

 BBC Proms on maailman suurin klassisen musiikin festivaali. Kahdeksan viikon aikana soitetaan yli 90 konserttia, joista 75 lähes 6 000 kuulijaa vetävässä Royal Albert Hallissa. Kuulijoita on jopa yli 300 000.

 Huippuorkesterit Berliinin filharmonikoista lähtien esiintyvät Promseilla, mutta eniten konsertteja tekee "isäntäorkesteri" eli BBC:n sinfoniaorkesteri.

 Halvoille seisomapaikoille aivan lavan eteen jonotetaan tunteja.

 BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo johti ensimmäisenä suomalaisena Last Night of the Proms -kansanjuhlan lauantai-iltana. Tv-katsojia oli toistakymmentä miljoonaa.

Sellainen on maailman suurimman klassisen musiikin festivaalin eli BBC Promsin päätösjuhla Last Night of the Proms.

Ja ensimmäistä kertaa kaikkea johti suomalainen – BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo.

"Nyt on aika tyhjä olo", Oramo huokasi hiki valuen lavan takana heti konsertin jälkeen.

Last Night of the Promsin kapellimestarin täytyy pitää puhe, jonka Oramo omisti musiikkikasvatuksen tärkeydelle. Puheen lisäksi täytyy vitsailla, kertoa "prommereiden" järjestämän hyväntekeväisyyskeräyksen tulos ja paljon muuta.

Oramo hoiti kaiken hyväntuulisen luontevasti.

"Musiikillisesti painavampi anti on aina konsertin alkupuolella. Väliajan jälkeen mennään sitten yhteislauluun ja kappaleisiin, joilla on valtava traditio. Promsejahan on järjestetty vuodesta 1895", Oramo muistuttaa.

Alkupuolen painokkaamman ohjelmiston vuoksi Last Night of the Proms eroaa toisesta klassisen musiikin tv-tapauksesta eli Wienin fillharmonikkojen uudenvuodenkonsertista.

Niinpä Oramo sai johtaa aluksi vuonna 1983 syntyneen Gavin Higginsin riemukkaan räjähdysherkän Velocityn kantaesityksen. Se paljastaa säveltäjän tutkineen todennäköisesti John Adamsin Short Ride in the Fast Machinea sekä Magnus Lindbergin partituureja ennen jatkamista omaan suuntaansa. Hieno aloitus!

Konsertin harvinaisuus oli Richard Straussin 150-vuotisjuhlan kunniaksi esitetty Taillefer, joka kertoo normannien voittamasta Hastingsin taistelusta.

Strauss käyttää valtavaa koneistoa kolmesta laulusolistista ja kuorosta jättiorkesteriin juhlistaakseen Heidelbergin yliopiston myöntämää kunniatohtoruutta. Ei keskeistä Straussia, mutta opettavaista kuultavaa.

Taiteellista painokkuutta on tietysti myös kaikessa, mihin huippuviulisti Janine Jansen tarttuu, kuten nyt Chaussonin Poèmessa ja Ravelin näyttävässä Tziganessa. Suurimmat suosionosoitukset keräsi kuitenkin vitsikäs viuluduo, jossa Jansen ja Oramo soittivat kaksistaan.

"Olenkohan ensimmäinen Last Night of the Promsin kapellimestari, joka myös soittaa konsertissa? Näin BBC:ssa arvellaan", Oramo myhäilee.

Lontoossa toimiva BBC:n sinfoniaorkesteri on ollut Oramon käsissä noin vuoden. Hänellä on brittitaustaa Sir Simon Rattlen seuraajana Birminghamin kaupunginorkesterissa.

"Birminghamissa orkesteri on kaupungin lippulaiva, ja virheettömyyden paine oli kova. BBC:n sinfoniaorkesterin ilmapiiri on rennompi ja itseluottamus vahvempi."

Promseilla vierailevat kaikki tähdet Berliinin filharmonikoista lähtien, mutta BBC:n sinfoniaorkesteri on "isäntäorkesteri", joka soittaa Promsien yli 90 konsertista eniten, yli kymmenen konserttia. Niistä ylikapellimestari Oramo johti tänä kesänä viisi ohjelmistoa.

"BBC antaa minun ehdottaa ensin ohjelmistoani, mikä on melkoinen ensiyön oikeus."

Näin Oramo sai elokuussa mukaan esimerkiksi Jukka Tiensuun mestarillisen hauskan Voice verserin, jonka lauloi kapellimestarin puoliso, sopraano Anu Komsi..

Kesällä BBC:n sinfoniaorkesteri loistaa valokeilassa, mutta talvella se on usein jäänyt Lontoon muiden sinfoniaorkestereiden varjoon. "Tilanne on muuttunut. Yleisömäärät ovat nousussa."

Last Night of the Proms nosti Oramon Britanniassa entistä tunnetummaksi. Monelle jäi varmaan mieleen hänen Union Jack -lipun värein koristeltu liivinsä frakin alla ja liivin takaosasta paljastunut Suomen lippu.

Kansallistunnuksia on analysoitu Britanniassa myös kriittisesti. Last Night of the Promsin kansallismieliset vakionumerot ovat osalle briteistä kiusallisia kliseitä.

Vuosina 2001–2007 Thomas Arnen Rule, Britannia soikin enää korkeintaan Henry Woodin Fantasia brittiläisistä merilauluista -sovituksen osana.

Nyt Oramo laittoi yleisön kuitenkin laulamaan "Rule Britannia, Britannia Rule the Waves" samana päivänä, jolloin Isis-järjestö julkaisi videon brittimiehen teloituksesta ja noin puolet skotlantilaisista oli valmiit äänestämään itsenäisyyden puolesta. Oramon kantamat Union Jack -kansallislipun väritkin voivat muuttua, jos Skotlanti päättää erota tällä viikolla Britanniasta.

"Toisaalta taustalla on vanha traditio, ja jotenkin se yhteislaulu on aika harmitonta."

Oleellista tietysti on, että kansainvälistä yleisöä vetävässä konsertissa Rule, Britannian soidessa yleisössä heilutettiin Britannian kansallislippujen lisäksi myös Japanin lippuja, siniristilippuja ja paljon muuta.

"Tulin jo eilen ensimmäiseksi jonoon saadakseni heiluttaa Japanin lippua eturivissä", Masatomo Yoshida kertoo silmät hehkuen.

"Pukeuduin Union Jackin väreihin, koska en saa englantilaisena äänestää Skotlannissa yhteisen valtiomme säilymisen puolesta", Dharminder Chattna muistuttaa.

Ja onhan esimerkiksi Elgarin Pomp and Circumstance -melodia yhteislaulukokemuksena mylvityttävän vastustamaton! Mahtipontisista ja ekspansionistisista sanoista huolimatta.

Paikan päällä Last Night of the Proms tuntui perin hykerryttävältä hyvän mielen konsertilta.

Oramo jatkaa Tukholman filharmonikkojen ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin johdossa, ja Kokkola-rakkaus pitää hänet myös Kokkola Oopperan kapellimestarina. Vähillä vierailuviikoillaan hän johtaa lähivuosina esimerkiksi Wienin ja New Yorkin filharmonikkoja.

"Jatkan Tukholmassa ainakin kevääseen 2018. BBC:ssa kausi päättyy 2016, mutta sopimuksen jatko-optio on vuoteen 2018, ja kyllä se ainakin minulle sopii!"

Sopinee se briteillekin, jos Oramon innostavuus pysyy nykyisellä huipputasolla.

Vesa Sirén HS
Lontoo

Magda Rakita
Sakari Oramo ja BBC:n sinfoniaorkesteri päätöskonsertin harjoituksissa.
Sakari Oramo ja BBC:n sinfoniaorkesteri päätöskonsertin harjoituksissa.
Conor O'Leary
Ylikapellimestari Sakari Oramo antoi nimikirjoituksia konsertin jälkeen takahuoneessa.
Ylikapellimestari Sakari Oramo antoi nimikirjoituksia konsertin jälkeen takahuoneessa.
Conor O'Leary
Norjalaiset Björn Batalden ja Hilde Kierstad jonottivat halpoja seisomalippuja.
Norjalaiset Björn Batalden ja Hilde Kierstad jonottivat halpoja seisomalippuja.
Sakari Oramo nostatti brittien kansallistunnetta - näin soi Last Night of the Proms
Sakari Oramo nostatti brittien kansallistunnetta - näin soi Last Night of the Proms
Lähes 6000 kuulijaa lauloi mukana Royal Albert Hallissa ja miljoonat puistoissa ja tv:n ääressä, kun Sakari Oramo johti ensimmäisenä suomalaisena maailman suurimman klassiisen musiikin festivaalin BBC Promsin päättävän perinteisen Last Night of the Proms -kansanjuhlan. Lue Oramon haastattelu maanantain kulttuurisivuilta. Toimittaja: Vesa Sirén HS, kuvaus: Magda Rakita ja BBC, leikkaus: Janne Elkki HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat