Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkitalon palveluyhtiössä raju riita

Entinen tietohallintopäällikkö arvostelee toimitusjohtaja Katja Leppäkoskea

Kulttuuri
 
Pekka Sakki Lehtikuva
Musiikkitalon johtajan toiminta kuohuttaa työntekijöitä.
Musiikkitalon johtajan toiminta kuohuttaa työntekijöitä. Kuva: Pekka Sakki Lehtikuva

Musiikkitalon palveluyhtiössä kuohuu jälleen. Tietohallintopäällikkö erosi kesäkuussa ja toivoo hallituksen harkitsevan toimenpiteitä "yhtiön toimintakyvyn palauttamiseksi".

Osa toimitusjohtaja Katja Leppäkosken alaisista harkitsee oikeustoimia yhtiötä vastaan palkkakiistan vuoksi.

Palveluyhtiölle on kasattu kaikki se, mitä talon päätoimijat eli Sibelius-Akatemia, Radion sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri eivät hoida.

HS on saanut tietoonsa Musiikkitalon palveluyhtiöstä eronneen tietohallintopäällikön Timo Ruohomäen kipakan kirjeen, jonka hän on lähettänyt kaikille Musiikkitalon hallituksen jäsenille. Hän kertoo olevansa huolissaan työntekijöiden "terveydestä ja jaksamisesta".

Oman eronsa syyksi hän kertoo Leppäkosken toiminnan Musiikkitalon tuotannonohjausjärjestelmän hankinnassa.

"Toimitusjohtaja on ajanut nykyisen, hyvin toimivan CRM -pohjaisen myyntijärjestelmän korvaamista Pori Jazzin käyttämällä Ifest-nimisellä tuotannonohjausjärjestelmällä, jonka kehittämisessä hän on aikoinaan ollut mukana. Järjestelmä on kuitenkin toiminnaltaan puutteellinen ja vanhanaikainen, mistä käyttäjät ovat antaneet värikästä palautetta", Ruohomäki kirjoittaa.

Leppäkoski on Pori Jazzin entinen festivaalijohtaja.

Ruohomäen mukaan Leppäkoski maksoi hieman yli 20 000 euroa porilaiselle tuttavalleen Ifest-projektin määrittelytyöstä. Lisäksi Musiikkitalon palveluyhtiö on maksanut Ifestin taustalla olevalle Festum Softwarelle kesäkuuhun mennessä jo yli 30 000 euroa, vaikka sopimus sisälsi ehdon, jonka mukaan sopimus voidaan purkaa, mikäli kustannukset ylittävät 16 500 euroa.

"On ollut äärimmäisen turhauttavaa havaita, että toimitusjohtaja on voinut käyttää omiin hankkeisiinsa 50 000 euroa ilman minkäänlaista hankesuunnittelua, projektisuunnitelmaa tai määrittelyjä", Ruohomäki tykittää.

Ruohomäen mukaan hänen paikkaansa ei laitettu avoimeen hakuun, vaan Leppäkoski tarjosi tehtävään Pori Jazzeilla toiminutta tuttavaansa.

Tätä ei palkattu. Tehtävät on toistaiseksi ulkoistettu.

"Olen sellaisen kirjeen kirjoittanut", Ruohomäki myöntää HS:n puhelinhaastattelussa.

"Irtisanouduin kesäkuussa ilman tietoa uudesta työpaikasta myös siksi, että ilmapiiri työpaikalla ei ole enää terve."

Tähän liittyy Ruohomäen mukaan riita palveluyhtiön työntekijöiden työehtosopimuksesta ja ylityörästeistä. Ruohomäen mukaan talossa on puhuttu asian viemisestä käräjäoikeuteen.

HS on saanut Musiikkitalon sisältä vahvistuksia: osa työntekijöistä harkitsee oikeustoimia, koska Leppäkoski kiistää joidenkin työntekijöiden työsopimusten voimassaolon ja soveltaa jaksotyöaikaa – eikä siis sen perusteella maksa joillekin työntekijöilleen ylityökorvauksia.

Musiikkitalon hallituksen puheenjohtaja Veikko Kunnas kertoo, että hallitus aikoo selvittää kaikki Ruohomäen esittämät väittämät. Kirjeen asioita käsiteltiin hallituksen torstain kokouksessa, jossa pääosa ajasta meni kuitenkin toimintamallin uudistukseen. "Tarkoitus on yksinkertaistaa rahaliikennettä, jota kulkee nyt talossa edestakaisin. Itse palveluthan pelaavat ja toiminta rullaa", Kunnas sanoo.

Toimitusjohtaja Leppäkoski sanoo HS:lle, että Ruohomäen kirjeessä on "valtavasti virheitä" ja sen "motiiveja voi kukin lukija arvailla". Ifest-kuluista hän toteaa, että Ruohomäki on laskenut verollisia kuluja, tosin ei aivan eksaktisti, ja veroton summa on pienempi. "Kaikesta on hallituksen pöytäkirjoissa merkinnät. Talossa on viittä eri järjestelmää, mikä ei ole optimaalista. Ifest on käytössä myös esimerkiksi Rytmikorjaamossa ja Porvoon Taidetehtaalla."

Työsopimuskiistan Leppäkoski myöntää. Käräjäoikeuspuheisiin hän toteaa, että "aina sopu on parempi". Tulkintaeroja on, mutta hänen mukaansa kaikki, myös ylityökorvaukset, on maksettu asianmukaisesti.

Työntekijöiden jaksamista ja terveyttä tutkii parhaillaan työterveyspsykologi.

Entä onko palveluyhtiön asema organisaatiossa erityisen ongelmallinen, kun johtokin on vaihtunut muutaman vuoden aikana Helena Hiilivirrasta Kenneth Katteriin ja vt. toimitusjohtaja Harri Kauppisesta vuodesta 2012 lähtien Leppäkoskeen?

"Nuori organisaatio taisteli talon pystyyn, ja siihen meni kaikki energia. Nyt kaikki energia on laitettava siihen, että rutiinit saadaan sujuvammiksi tilanteessa, jossa talossa on tapahtumia satamäärin enemmän kuin ennen avajaisia odotettiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat