Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Frankfurtin kirjamessut ovat Suomen kaikkien aikojen kallein kulttuurin vientihanke

Sauli Niinistö, Sofi Oksanen ja Pasi Sahlberg avaavat viisipäiväiset Frankfurtin kirjamessut

Kulttuuri
 

Nyt se on vihdoin käsillä – suomalaisen kirjallisuuden maihinnousu Saksaan ja muualle Eurooppaan. Ainakin näkyvyys on taattu, kun maailman suurimman kirja- ja media-alan tapahtuman Frankfurtin kirjamessujen tämänvuotinen teemamaa Suomi käynnistää virallisen ohjelmansa tänään illansuussa.

Kirjamessujen avajaisissa puhuvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Suomen ehkä tunnetuin ja käännetyin nykykirjailija Sofi Oksanen sekä koulutuskysymyksiin erikoistunut Harvardin yliopiston vieraileva professori Pasi Sahlberg.

Suomalainen kirjallisuus esittäytyy messujen seuratulla päälavalla lähes kuusikymmentä kertaa.

Lähtökohdissa ei ole valittamista. Suomen kautta aikain kallein suurin kulttuurin valtiollinen vientihanke on tuottanut kirjamarkkinoille jo yli 130 saksannosta. Kaikki siis hyvin, tuumivat monet, sillä jo pelkästään käännösten määrä on moninkertainen verrattuna normivuosiin.

Isompi kysymys onkin se, pystyykö Suomi säilyttämään käännösmäärät edes jotenkuten samalla tasolla. Pelkkää yksittäistä piikkiä tuskin kukaan on hakemassa. Se tarkoittaa, että töitä on edessä tulevina vuosina.

"Minä en oikein usko koko hankkeeseen. Koko neljän tai viiden miljoonan euron budjetti olisi täytynyt panna suoraan käännöksiin – ja unohtaa muu pr-toiminta. Tämä on Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen Filin tempaus, ei kirjailijoiden", toteaa ohjaaja, kirjailija ja kansanedustaja Jörn Donner, joka on edelleen, yli 80-vuotiaana, suomalaisen kirjallisuuden nuori vihainen mies.

"Minua ei ole kutsuttu Frankfurtin kirjamessuille. Näköjään en ole niin merkittävä kirjailija, että minua olisi kannattanut sinne raahata."

Frankfurtin kirjamessuilla ei liioin nähdä monia suomalaisille lukijoille tuttuja kirjailjoita. Paikalla eivät ole esimerkiksi Kari Hotakainen, Jari Tervo tai Kaari Utrio. Virpi Hämeen-Anttilakin osallistuu messuille vain Sanaston jäsenenä.

Kutsu on käynyt lähinnä niille kirjailijoille, joiden teoksia on tänä vuonna saksannettu.

Sofi Oksanen ei pidä linjausta kovin järkevänä. Se ei markkinoi liioin suomalaista kirjallisuutta.

"En oikein käsitä sitä, että tällä linjauksella on rajattu pois monia hyviä kirjailijoita, joita on saksannettu paljon, mutta epäonnekseen heiltä ei juuri tänä vuonna ilmesty käännöstä Saksassa. Esimerkiksi Eeva Kilvellä on Saksassa laaja lukijakunta – kuten Märta Tikkasellakin. On sääli, että he eivät ole kirjamessuilla", Sofi Oksanen sanoo.

Monet kirjailijat myös huomauttavat, että Frankfurtin kirjamessut eivät ole niinkään kirjailijoiden näyteikkuna kuin kustantamoiden välisen kaupanteon ja kansainvälisten käännösoikeuksien markkinapaikka.

Siksi Frankfurtin kirjamessut ovat näytönpaikka nimenomaan suomalaiselle kirja-alalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat