Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan media innostui saunasta, salmiakista ja melankoliasta

Nuoret naiset ja kirjastoverkko ovat Suomen kärkiteemat Frankfurtin kirjamessuilla. Saksan media on tarttunut myös saunaan, salmiakkiin ja melankoliaan.

Kulttuuri
 
Matti Mikkilä
Havainnekuva Natalia Baczynska Kimberleyn, Nina Kososen ja Matti Mikkilän suunnittelemasta Suomen paviljongista Frankfurtin kirjamessuilla.
Havainnekuva Natalia Baczynska Kimberleyn, Nina Kososen ja Matti Mikkilän suunnittelemasta Suomen paviljongista Frankfurtin kirjamessuilla. Kuva: Matti Mikkilä

Suomen kulttuurin näkyvyys Saksassa on viime viikkoina ollut valtavaa.

Die Zeit-viikkolehden kannessa on Sofi Oksanen, berliiniläinen Tagesspiegel nosti sunnuntailiitteensä tähdeksi näyttelijä Kati Outisen, ja sivurooliin pääsivät muumit, sauna, tango ja mäkihyppy.

Maanantaina ARD-televisiokanavalla oli raportti Suomen kirjastoista ja Rosa Liksomista. Nämä ovat vain pintaraapaisu.

Teemamaan asema maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa avaa Saksassa monia ovia automaattisesti.

Tutkija Helmi-Nelli Körkkö Vaasan yliopistosta on paneutunut jo parin vuoden ajan väitöskirjatutkimuksessaan siihen, miten Suomen kirjallisuusvienti Frankfurtin kirjamessuilla onnistuu ja miten Suomi näkyy Saksan viestimissä.

Suomen kirjallisuuden tietokeskuksen Filin tavoitteina Frankfurt-hankkeessa on kirjallisuusviennin edistäminen eli uusien käännösoikeuksien kauppaaminen, lukemisen kulttuurin ja koulutusosaamisen vieminen.

Körkön mukaan kaksi teemaa on selvästi ennen messuja noussut yli muiden.

"Saksalaislehdet ovat kiinnittäneet huomiota nuoriin suomalaisiin naisiin, jotka kirjoittavat toisesta maailmansodasta. Ne kysyvät, miksi juuri nyt ja miksi juuri nuoret naiset. Toinen kestoteema on Suomen kirjastoverkko", hän sanoo.

Kirjastoissa saksalaisia kiinnostaa se, kuinka ne ovat kaiken kansan olohuoneita. "Ylipäätään he ihailevat sitä, kuinka Suomessa saadaan nuoret lukemaan", Körkkö sanoo.

Tutkija on huomannut, että vielä vuosi sitten Suomea koetettiin sovitella pohjoismaisen dekkarikirjallisuuden kovien maiden Ruotsin ja Norjan vierelle.

"Aiheet ovat kuitenkin muuttuneet kuluvan vuoden aikana, ja juuri nuoret naiskirjailijat ovat nousseet teemana dekkarien ohi."

Suomen koulutusosaaminen ei ole näkynyt Körkön mukaan lehdissä niin paljon kuin voisi kuvitella.

"Perinteiset aiheet sauna, salmiakki ja melankolia ovat uponneet saksalaisiin. Eivätkä suomalaiset niiden korostamista ole välttäneetkään."

Filin suuren Frankfurt-hankkeen lisäksi koko keväästä lähtien saksankielisissä maissa on ollut käynnissä Saksan Suomi-instituutin järjestämä kirjamessujen satelliittiohjelma.

Sen teemat ovat lukeminen ja tasa-arvo koulutuksessa ja kulttuurissa. Tapahtumia näyttelyistä konsertteihin on yhteensä 200, ja ne on toteutettu saksalaisten, itävaltalaisten ja sveitsiläisten kumppanien kanssa. Yhteistyökumppanit ovat maksaneet kuluista 90 prosenttia. 

 

Frankfurtin kirjamessut
8.–12. lokakuuta 2014.
www.buchmesse.de

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat