Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin tavoitteet ylittyivät Frankfurtissa

Kulttuuri
 
Alex Domanski Reuters
Islannin elämyksellinen paviljonki sai paljon kiitosta Frankfurtissa. Paviljongin seinille oli muun muassa heijastettu kuvia, joissa tavalliset islantilaiset esittelivät kotikirjastojaan.
Islannin elämyksellinen paviljonki sai paljon kiitosta Frankfurtissa. Paviljongin seinille oli muun muassa heijastettu kuvia, joissa tavalliset islantilaiset esittelivät kotikirjastojaan. Kuva: Alex Domanski Reuters

Suomalaisella kirjallisuudella on Frankfurtissa kymmenien miljoonien eurojen paikka, jos teemamaan status pystytään hyödyntämään täysimääräisesti.

Näin väittävät ainakin islantilaiset kirja-alan toimijat, jotka toteuttivat oman teemamaahankkeensa Frankfurtissa kolme vuotta sitten.

"Ylitimme kaikki odotukset reilusti", Sagenhaftes Island (Ihana Islanti) -hankkeen johtaja Halldór Guðmundsson kertoo. "Tavoitteemme oli nostaa saksaksi ilmestyvien islantilaiskirjojen määrä yli sataan teemavuoden aikana. Lopulta niitä ilmestyi 230 kappaletta."

Suomalaisia kirjoja ilmestyy saksaksi tänä vuonna 130, kun tavallisena vuonna niitä tulee kolmisenkymmentä. Frankfurtin-messujen siivittämänä määrän toivotaan vakiintuvan noin seitsemäänkymmeneen.

Islannin saavutus himmenee hieman, kun kuulee. että siihen lasketaan mukaan myös uusintapainokset ja jopa Islannista kertovat kirjat. Varsinaisia uusia saksannoksia ilmestyi teemavuoden aikana runsaat 80.

Sekin on 325 000 asukkaan maalle huikea määrä.

Islantilaiset arvioittivat saamansa mediahuomion arvon saksalaisella pr-toimistolla. Guðmundssonin mukaan medianäkyvyyden arvo nousee yli 30 miljoonaan, mikä on kymmenkertaisesti Islannin teemamaabudjetti. Kaikkiaan vuoden aikana järjestettiin nelisensataa tapahtumaa,

"Meillä oli suosittuja tapahtumia, kuten islantilaisen runouden päivä, jota vietimme ympäri Saksaa, Itävaltaa ja Sveitsiä."

Islantilaisten budjetti oli romuttua täysin, kun valtion osuus rahoituksesta pieneni kruunun arvon romahdettua valuuttakriisin seurauksena. Puuttuva miljoona euroa saatiin kootuksi pääosin sponsoreilta, ja 3,5 miljoonan euron budjetti toteutui lähes sellaisenaan.

Suomi lähtee Frankfurtiin noin neljän miljoonan budjetilla.

Miten islantilaiskirjat pärjäävät saksalaismarkkinoilla nykyisin?

Hyvin, vastaa suuren Forlagið-kustantamon toimitusjohtaja Egill Örn Jóhannsson, joka toimii myös Islannin kustantajayhdistyksen puheenjohtajana.

"Teemavuoden aikana kustannetut kirjat myivät pääsääntöisesti erittäin hyvin", hän sanoo. "Monet kirjailijamme julkaisevat yhä samoilla saksalaiskustantajilla. Uusista kontakteista on ollut hyötyä sekä uusien kirjailijoiden lanseeraamisessa että jatkuvuuden turvaamisessa."

Islannin kirjallisuuskeskuksen promootiohankkeista vastaavan Agla Magnúsdóttirin mukaan kirjan saksannos avasi islantilaiskirjailijoille ovia myös muille kielialueille.

"Islantilaiskirjoja on käännetty enemmän ja enemmän muille kielille Saksan vanavedessä. Eniten ovat lisääntyneet käännökset englanniksi ja ranskaksi."

Kritiikkiä Islannin teemamaahanke sai lähinnä joiltain pienimmiltä kustantajilta, jotka eivät kokeneet hyötyneensä tapahtumasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat