Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielipoliisi konserttisalissa

Orkesterin oikeakielisellä nimellä on väliä, vaikka sen päätuote onkin musiikki

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Musiikkitalo on nimenä neutraali ja ohjaa ajatukset itse asiaan – musiikkiin.
Musiikkitalo on nimenä neutraali ja ohjaa ajatukset itse asiaan – musiikkiin. Kuva: Rio Gandara HS

Sitaatti vuodelta 1995:

"Harvaa orkesteria on Suomessa kohdeltu niin kaltoin kuin Jyväskylän orkesteria. Yhtäältä voisi sanoa, että pommisuojassa harjoitteleminen on ollut sille aivan oikein, koska se käyttää sellaista hölmöä epäsuomalaista nimeä kuin 'Jyväskylä Sinfonia', joka on samaa, hylättävää tyyppiä kuin 'Tapiola Sinfonietta', 'Helsinki Filharmonia' tai 'Merita Pankki'. Mutta toisaalta orkesterin jäseniä ja yleisöä käy edelleen vilpittömästi sääliksi."

Näin kirjoitti HS:n Seppo Heikinheimo 15. syyskuuta 1995 käsitellessään Jyväskylä Sinfonian konserttisaliongelmia.

Paljon ei ole muuttunut yhdeksässätoista vuodessa. Jyväskylä kärvistelee edelleen ilman kelvollista konserttisalia, musiikinystävät kärvistelevät edelleen outojen nimien edessä.

Jean Sibelius Orkesteri. Metropolia Sinfonia.

Sävelkorva ja kielikorva eivät välttämättä viihdy samassa päässä.

Suomalaiset orkesterit käänsivät nimiään epäkielisiksi 1990-luvun ja 2000-luvun alun kansainvälistymishuumassa, tarkoituksenaan kaiketi päästä eroon suomen kielestä, joka vaikuttaisi kosmopoliittisissa silmissä oudolta. Mutta ongelmana oli juuri tuo kosmopoliittisuus eli yleismaailmallisuus, joka ei ainakaan tiukan määritelmän mukaan saisi kiinnittyä mihinkään kieleen, ei edes englantiin.

Siksi orkestereillamme on nyt sellaisia nimiä kuin Tampere Filharmonia ja Oulu Sinfonia – nimiä, jotka eivät tarkoita mitään, eivät suomeksi eivätkä millään muullakaan kielellä. Englanninkielisissä teksteissään Tampereen kaupunginorkesteri käyttää oikeakielistä nimeä Tampere Philharmonic Orchestra. Sinfonia Lahti on englanninkielisissä yhteyksissä Lahti Symphony Orchestra. Se on toki parempi nimi kuin Business City Orchestra, jonka nimen Lahden kaupunginorkesteri otti syksyllä 1986 juppiajan huumassa.

"Sinfoniettaa" käytetään yleisesti pienikokoisen sinfoniaorkesterin nimityksenä. Siksi Tapiola, Kymi ja Pori Sinfonietta saavat armoa kielipoliisilta, joka tosin saattaa mutista partaansa genetiivimuodoista ja alkukirjaimien koosta.

Kun sinfoniaorkesterit ovat maailmanlaajuisesti niin vaikeiden aikojen edessä, Suomessa on syytä tuntea syvää kiitollisuutta siitä, että julkinen tuki orkesterilaitokselle on niinkin hyvä kuin se on.

Onkin hieman paradoksaalista, että nyt kun parhaille orkestereillemme on tullut kansainvälistä mainetta, myös suomenkieliset nimet tuntuvat kelpaavan aiempaa paremmin. Helsingin kaupunginorkesterin vuonna 1991 ottamasta Helsinki Filharmonia -nimestä on käytännössä jäljellä enää orkesterin tyylitelty HF-logo, Sinfonia Lahden logon alla lukee pienemmällä myös Lahden kaupunginorkesteri. Onko suomalaisen musiikkielämän itsetunto noussut?

Ja onko nimellä sitä paitsi niin väliäkään, jos orkesterien varsinainen tuote eli musiikin tekemisen laatu on kunnossa? Niin kuin se nyt Suomessa yleisesti ottaen onkin.

Väitän, että on väliä. Nimi antaa tulkintakehyksen ja luo odotuksia jo ennen varsinaista asiaa.

Verrataanpa esimerkiksi kahta jousiorkesterisävellystä 1980-luvulta – siis taideteoksia, joiden nimeäminen on luonnollisesti täysin taiteilijan oma asia. Mutta ne valaisevat nimen vaikutusta yleisemminkin.

Vuonna 1982 Paavo Heininen sävelsi Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille . . .tyttöjen kävely ruusulehdossa. . . -teoksen. Viisi vuotta myöhemmin Pehr Henrik Nordgren sävelsi samalle orkesterille HATE-LOVE-teoksen. Nämä nimet asettavat teoksille täysin erilaiset tulkintakehykset ja synnyttävät teoksille suorastaan vastakohtaisia odotuksia.

Samalla tavalla orkesterin tai festivaalin nimi asettaa odotuksia jo etukäteen. Nimi on yleensä ensimmäinen asia, jonka mahdollinen asiakas kohtaa, joten se myös määrittelee mielikuvan. Voiko ottaa tosissaan orkesteria, jonka tiedotuksessa ei osata edes kielen normeja? Voiko odottaa huikeita itsensä ylittämisiä muusikoilta, joille jo possessiivisuffiksin käyttö on ylivoimaista?

Totta kai voi. Taiteilijan tehtävä on tehdä taidetta eikä kirjoittaa siitä, joten asioilla ei ole syy-seuraussuhdetta. Silti en voi mitään sille, että aina kun kohtaan Meidän Festivaali -nimen, tuntuu kuin olisin eksynyt suomi24.fi- tai vauva.fi-keskustelupalstoille. Nimi antaa oman apean laatulupauksensa, vaikka tiedän kokemuksesta, että festivaalin konsertit ovat yleensä olleet laadukkaita, sekä nykyisellä että aiemmalla nimellä. Aiempi nimi oli Tuusulanjärven kamarimusiikki.

Muihin elämänalueisiin verrattuna musiikkielämä on melko hillitty kielenrapauttaja. Mainosteksteissä ja logoissa näkee akrobaattisia tapoja väistellä kielioppia.

Voisi ajatella, että kielen rusikoiminen on lähinnä mainostoimistojen ja suuryritysten leipälaji, mutta ovat viranomaiset, valtio ja kunnatkin olleet siinä kovin taitavia, kuten esimerkiksi Trafi, Destia ja Luksia nimillään osoittavat. Kaikki pisteet Postille, joka päätti äskettäin lopettaa Itella-nimiseikkailunsa. Uusi nimi Posti Group on sentään askel oikeaan suuntaan.

Maksaja tietenkin määrää myös nimen. Yksityistettyjen valtionyhtiöiden skitsofreeninen kaksoisrooli on ollut omiaan hämmentämään niitä, jotka perinteisiin tukeutuen luulevat vieläkin asioivansa Suomen Postissa tai Valtionrautateillä eivätkä Itellassa tai VR-yhtymässä.

Maksajan määräysvaltaa ajatellen kehittelin itselleni takavuosina valtafantasian. Kun Musiikkitalon rahoituspäätökset tuntuivat venyvän julkisilla rahoittajilla vuosikausien ajan, uneksin olevani monimiljonääri. Olisin antanut auliisti omastani, lahjoittanut konserttitalolle sen tarvitsemat miljoonat.

Minulla olisi ollut vain yksi ehto. Olisin halunnut määrätä yksinvaltaisesti konserttitalon nimen, muuten rahoja ei olisi herunut. Miksi? Antaakseni rahoitusta panttaaville päättäjille opetuksen.

Nimeksi olisi tullut City Tiikkaja Konsertti Sali.

City siksi, että sanan urbaaniutta ei voi kieltää, olivathan pikkukaupungitkin täynnä City-Sokoksia jo 1980-luvulla.

Tiikkaja, no, ilmiselvistä syistä. Monumentti yksityiselle rahoitukselle.

Konsertti Sali -kirjoitusasu siksi, että se on analoginen Concert Hall -sanojen kanssa, ei pelota turisteja eikä näytä nuorison silmään niin vanhanaikaiselta kuin pitkä konserttisali-yhdyssanahirviö.

Onneksi kuitenkin rahoituspäätöksissä järki voitti. Ei tarvinnut ottaa kovia keinoja käyttöön. Ei tosin olisi ollut miljooniakaan.

Musiikkitalo on nimenä sopivan neutraali ja ohjaa ajatukset itse asiaan, musiikkiin.

Samuli Tiikkaja HS samuli.tiikkaja@hs.fi
Kirjoittaja on musiikkitoimittaja.

OIKAISU:

Lauantain 11. lokakuuta sivulla C4 sanottiin virheellisesti, että valtionyhtiöt VR ja Itella olisivat yksityistettyjä. Ne ovat yhtiöitettyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat