Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhut kuolemasta ovat liioiteltuja

Kulttuurijournalismin tulevaisuus herättää huolta Britanniassa. Tosi asiassa kulttuurijournalismia ei ole koskaan ollut tarjolla yhtä paljon kuin nyt.

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Kulttuurin erikoislehtiä löytyy Britannian lehtihyllyistä noin parisataa.
Kulttuurin erikoislehtiä löytyy Britannian lehtihyllyistä noin parisataa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Hyvät uutiset ovat media-alalla harvassa, mutta tämä uutinen oli poikkeuksellisen huono. Kesällä 2013 brittilehti The Independent ilmoitti irtisanoneensa sunnuntaipainoksensa kaikki kulttuurikriitikot.

Kulttuurijournalismin kuolemasta on puhuttu suunnilleen yhtä kauan kuin kulttuurijournalismia on ollut olemassa, mutta tällä kertaa näytti olevan tosi kyseessä. Britanniassa ilmestyvää neljää laatulehteä – The Times, The Telegraph, The Guardian ja The Independent – on pidetty kulttuurijournalismin turvasatamina, mutta nyt yksi niistä näytti heittäneen pyyhkeen kehään.

Lopun ajat ovat käsillä, uskoivat monet kirjoittajat, lukijat ja taiteilijat.

Eikä The Independent ole ongelmineen yksin. Brittilehtien levikit ovat puolittuneet ennätysvauhtia, eikä verkko ole vielä onnistunut paikkaamaan menetyksiä. Paljon on jouduttu tehostamaan, tai sitten toiminta on ollut raskaasti tappiollista.

Muiden osastojen tavoin myös kulttuuritoimitukset ovat joutuneet entistä tiukemmalle. Jo kuusi vuotta sitten The Telegraph puolitti kulttuurijournalismiin käyttämänsä määrärahat. The Times on irtisanonut kriitikoitaan. Vain The Guardian näyttää panostaneen lisää kulttuurisivuihinsa ja etenkin verkkotarjontaansa, mutta myös sen tulevaisuuden yllä leijuu sysimusta pilvi: lehti tekee tappiota 40 miljoonaa puntaa vuodessa.

Edes erikoislehdet eivät ole säästyneet netin heittämältä haasteelta, sillä myös niiden levikit ovat lähes poikkeuksetta laskussa. Erityisellä katkeruudella Britanniassa muistellaan kolmen viikoittaisen musiikkitabloidin kohtaloa: nyt niistä on hengissä vain yksi, New Musical Express, ja sen levikki on laskenut lähes 300 000:sta alle 20 000:een.

Uutiset eivät totisesti ole hyviä, mutta tilannetta voi katsoa myös toiselta kulmalta.

Perehdyin brittiläisen kulttuurijournalismin tilaan viime lukuvuonna Oxfordin Reuters-instituutissa, ja huonoille uutisille löytyi ilmeinen syy. Kulttuurijournalismia on tarjolla enemmän kuin koskaan ennen. Siksi myös kilpa elintilasta on yhä armottomampaa.

Internetiä on helppo syyttää lähes kaikesta, mutta tällä kertaa sitä pitäisi ylistää. Etenkin lukijoille tilanne on kiitollinen.

Kulttuurille uhrattujen artikkelien määrä on räjähtänyt, kun aiheeseen ovat tarttuneet blogit ja nettilehdet. Sosiaalisessa mediassa kuka tahansa voi olla kriitikko, ja monet käyttävät tilaisuutta hyväkseen.

Samaan aikaan, huonoista uutisista huolimatta, perinteisten tiedotusvälineiden asema on Britanniassa yhä keskeinen. Neljä laatulehteä tuottaa kulttuurin eri alueilta noin 1 200 artikkelia viikossa, ja Britannian yleisradioyhtiön BBC:n uusi pääjohtaja Tony Hall lupasi keväällä "enemmän taiteita BBC:hin kuin koskaan aiemmin".

Levikkilukujen lasku ei ole estänyt uusien, entistä tarkemmin rajattujen erikoislehtien lanseeraamista. Jos musiikkilehtiä oli ennen kolme, nyt niitä löytyy Britannian suurimman lehtiketjun hyllyistä yli kuusikymmentä. Kaikkiaan kulttuurilehtiä on lähemmäs parisataa.

Markkinat ovat niin täynnä, että huonoilta uutisilta ei voida välttyä myöskään jatkossa.

Päitä putoaa varmasti, kun perinteiset julkaisut kamppailevat elintilasta uusien kilpailijoiden kanssa. Itse asiassa kaikkein epävarmimmalta näyttää pelkästään netissä ilmestyvien uusien kulttuurijulkaisujen tulevaisuus.

Haastattelin kolmen nettilehden – The Arts Desk, Drowned in Sound ja The Quietus – perustajia, ja heillä kaikilla oli yhteinen huoli: kuinka pitää pää pinnan yllä. Vaikka kyseiset julkaisut ovat nimekkäimpien brittiläisten nettilehtien joukossa, yksikään niistä ei ole onnistunut saamaan toimintaansa taloudellisesti kestävälle pohjalle.

Elämme siirtymäkautta, josta osa selviää ja osa ei. Uskoa tulevaisuuteen löytyy silti.

"Internetin alkuaikoina 1990-luvulla ennustettiin, että kaikki musiikkilehdet kuolisivat pois", muistutti John Doran, The Quietus -lehden päätoimittaja.

"Mutta se ei koskaan toteutunut, ja sille on hyvä syy. Valtaosa ihmisistä haluaa osallistua jäsenneltyyn keskusteluun musiikista, sen sisällöstä ja siitä, kuinka se liittyy yhteiskuntaan."

Koska huhut kulttuurijournalismin kuolemasta ovat osoittautuneet ennenaikaisiksi, on parempi puhua kulttuurijournalismin muuttumisesta. Siirtymä printistä verkkoon ei ole ollut kivuton.

Usein esitetty huoli viihteellistymisestä on osin aiheellinen. Tein keväällä sisältöanalyysin neljän Britannian laatulehden printti- ja verkkoversioiden eroista, ja huomio kiinnittyi muutamaan seikkaan.

Kritiikit ja pitkät featuret ovat riippuvaisia painetusta lehdestä saamastaan elintilasta. Mitä vähemmän tilaa on, sitä tiukemmalle joutuu myös kulttuurijournalismin perinteinen kova ydin. Verkossa painopiste on päivän uutisvirrasta poimituilla kulttuuriuutisilla.

Myös niin sanotun korkeakulttuurin ystävien huoli on aiheellinen. Verkko elää klikkauksista, ja se näkyy aihevalinnoissa: elokuvista ja popmusiikista on jopa puolet enemmän artikkeleja verkossa kuin printissä. Kirjallisuus pitää pintansa molemmilla julkaisualustoilla, mutta esimerkiksi klassinen musiikki, teatteri, tanssi ja kuvataide jäävät verkossa auttamatta jalkoihin.

Verkkomaailmassa edes laatulehdet eivät pysty vastustamaan suurten tähtien vetovoimaa.

Paljon on myös hyvää, etenkin lukijoiden ja aktiivisten kulttuuriharrastajien kannalta.

Monet brittikollegoista painottavat, että netti avaa mahdollisuuden entistä erikoistuneemmalle kulttuurijournalismille. Koska tilaa on periaatteessa rajattomasti, esimerkiksi blogeissa voi tunnollisesti syventyä aihepiiriin, joka koskettaa tarkkaan rajattua kohderyhmää.

Samaan perustuu myös erikoislehtien määrän kasvu. Suurelle massalle suunnattujen julkaisujen aika on jäämässä taakse, ja lukijaryhmä on yhä tarkemmin määritelty.

Kenties olennaisin internetin tuoma muutos on kirjoittajien ja lukijoiden vuoropuhelu. Britanniassa siitä on tullut erottamaton osa toimittajien työnkuvaa: mielipiteet joutuvat lukijoiden haastamiksi sillä sekunnilla kuin ne julkaistaan. Kirjoittajan pitää pystyä seisomaan sanojensa takana, sillä löysät ammutaan armotta pois.

"Kritiikki ei ole enää korkealta annettujen totuuksien jakamista, vaan kyse on keskustelun sytyttämisestä", näkee The Guardianin kuvataidekriitikko Jonathan Jones.

"Työni ja suhteeni taiteeseen ovat nykyään äärettömästi monimuotoisempia kuin ne olivat vuonna 2006."

Tämä on haaste ennen kaikkea meille kirjoittajille, mutta myös lukijoille. Keskustelun avulla voimme yhdessä pitää huolen siitä, että kulttuurijournalismi on tulevaisuudessa entistä parempaa.

 

Anyone Can Be a Critic: Is There Still a Need for Professional Arts and Culture Journalism in the Digital Age? -tutkimus on julkaistu verkkosivulla reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/publication/anyone-can-be-critic.

Jarkko Jokelainen
jarkko.jokelainen@sanoma.fi,
Twitter: jarkkosakari
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat