Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos sanot, ettet ole kiinnostunut vaatteista, valehtelet

Vaatteista puhuva leimataan Suomessa pinnalliseksi, mutta kaikki me niitä ajattelemme

Kulttuuri
 
Kuvataiteilija Kirsti Tuokko käsittelee vaatteita ja pukeutumista myös maalauksissaan.
Kuvataiteilija Kirsti Tuokko käsittelee vaatteita ja pukeutumista myös maalauksissaan.

Satuin syyskuussa helsinkiläiseen vaatekauppaan, jonka keskellä seisoi kuvataiteilija Kirsti Tuokko (s. 1943) ja puhui vaatteista. Ei siitä, mitä seuraavaksi ostaisi, vaan kaikesta muusta, mitä vaatteisiin liittyy:

Arkivaatteista ja siitä, minkälaisen minän ihmiset niillä luovat. Siitä, miten valkoinen paitapusero kehystää kantajaansa. Siitä, miten poplari saa sulautumaan joukkoon ja erottumaan siitä. Siitä, miten runoilija Joseph Brodsky pohti sivukaupalla, miltä hän venetsialaisten ohikulkijoiden silmiin asunsa perusteella näyttää.

Käynnissä oli Tuokon ja hänen kollegansa Helinä Hukkataipaleen Vaatepuhetta-taideprojekti, jonka parissa he ovat työskennelleet jo yli kymmenen vuoden ajan. Sitä on esitetty gallerioissa, ja se on käsitellyt muun muassa takkimaniaa, kalliita kauppoja sekä hameen problematiikkaa. Entä millaisia ovat mustien nahkahousujen kulttuuriset konnotaatiot ja miten niiden välittämä viesti muuttuu, kun ne pukee nyppyisen mustan poolon tai valkoisten tennareiden kanssa?

Tuokko on aina rakastanut vaatteita, hän kertoo myöhemmin. Vaatteisiin pukeutumista ja muiden pukeutumisen tarkkailua. Myös hänen maalauksensa ottavat aiheensa muodin maailmasta.

Hän kuvailee itseään hetulavalaaksi, joka siivilöi katujen visuaalista virtaa työhuoneelle kulkiessaan: "Ahaa, tuo on laittanut terveyssandaalit trenssin kanssa, että tuo taitaa olla tulossa nyt muotiin."

Tämä tuntuu suomalaisen taiteilijan sanomana radikaalilta. Ettäkö taiteen korkeissa sfääreissä elävä ihminen olisi noin kiinnostunut lumpuist ja räteist?

Ei Tuokko toki ole yksin.

Kirjallisuus on täynnä vaatepuhetta. Thomas Mann kuvailee Buddenbrookien ensimmäisessä luvussa henkilöhahmonsa helmiäissilkeillä, punosreunaisilla napeilla ja englantilaistyylisillä kauluksilla. Omaelämäkerrallisessa Ihan kakaroita -romaanissaan muusikko-runoilija Patti Smith kertoo köyhästä nuoruudestaan New Yorkissa kuvailemalla harvoja omistamiaan vaatekappaleita. (Pitkät hameet leikattiin minimittaisiksi kuten Vanessa Redgravella Blow up -elokuvassa, ja kirpputoreilta etsittiin sellaisia päällystakkeja, joita Baudelaire olisi saattanut käyttää.)

Nykyvaatepuheen tapaus on lokakuussa ilmestynyt Women in Clothes -kirja, jonka ovat koonneet romaanikirjailijoina tunnetut Sheila Heti, Heidi Julavits ja Leanne Shapton.

Esipuheessaan Heti kertoo, miten hän kiinnostui vaatteista ja tyylistä muttei löytänyt aiheesta kiinnostavaa luettavaa. Heti halusi selvittää, mitä muut ihmiset – lähinnä naiset – todella ajattelivat vaatteista.

Syntyi kirja, jossa yli 600 naista ja muutama mies kertoo suhteestaan vaatteisiin. Se on osin antropologinen tutkimus, osin opaskirja, osittain feministinen manifesti. Siinä on haastatteluja, päiväkirjamerkintöjä, vanhoja valokuvia ja runoja, ja ennen kaikkea se tekee näkyväksi, että vaatteitaan ajattelevat kaikki (paitsi nudistit, jotka ajattelevat vaatteettomuuttaan).

Kirjassa bangladeshilainen vaatetyöläinen kertoo vaatteiden tekemisestä, rock-ikoni Kim Gordon pohtii cooliutta ja transnainen kertoo, miten oppi tekemään itsestään vaatteilla sen henkilön, joka hän tunsi olevansa. Vaatesuhteestaan ja pukeutumisfilosofiastaan puhuvat niin kuvataiteilija Cindy Sherman, näyttelijä-käsikirjoittaja Lena Dunham kuin suomalaistoimittaja Katja Pantzarkin. Mennään yllättävän nopeasti yllättävän syvälle.

Enemmän kuin naistenlehdissä Women in Clothes -kirjasta on kirjoitettu kirjallisuuslehdissä ja New York Timesin ja Guardianin kulttuurisivuilla. Kirjassa ei ole kyse pelkistä vaatteista vaan kulttuurista. Pukeutuminen on kulttuuria.

Nykyisellään suomalaisen vaatepuheen kirja taitaisi olla melko lyhyt, koska meillä vaatteista ei juuri puhuta.

Sanonta "rumat ne vaatteilla koreilee" elää vahvasti suomalaisessa kulttuuriperimässä. Vaatteisiin ei pidä käyttää rahaa enempää kuin on pakko. Tyylikkyys ei ole tärkeää; mukavuus, siisteys ja tarkoituksenmukaisuus on. Ylilyöntejä pitää välttää, ja oikeastaan myös kaikkea harkittua tyylittelyä. Vaate on lämmike, piste.

Tätä on ollut tapana selittää Suomen myöhäisellä vaurastumisella. Olot ovat olleet kovat, koristautumiseen ei ole liiennyt rahaa eikä aikaa. Varakas yläluokka on ollut pieni. Nykyäänkin vaatetuksen akateeminen tutkimus on vähäistä, ja media tarjoaa lähinnä kaupallisia viestejä. Toisin kuin brittimediassa – saati Ranskassa – suomalaisissa sanomalehdissä ei seurata muotiviikkoja.

Muutenkin suhteemme vaatteisiin on hankala.

Kalliiden vaatteiden kuluttaminen oli ennen noloa pröystäilyä, ja nyt epäeettisesti tuotettujen, halpojen massavaatteiden kulutus on noloa riistämistä. Sitten on tietysti myös sukupuoliasia: vaatteiden kanssa vehtaamista pidetään naisten ja homojen hommana – vaikka se on historiallinen harha, muistuttaa muotia tutkinut Annamari Vänskä. Ennen vaatteiden massatuotantoa vaatteella ja miehisellä vallalla oli kiinteä yhteys, todistavat kuninkaiden muotokuvat. Silti on edelleen hyväksytympää kertoa ostaneensa kunnon taulutelkkarin kuin kauniit kengät.

Kun sosiologit tekivät tutkimushaastatteluja syksyllä ilmestynyttä Suomalainen maku -kirjaa varten, he panivat merkille, että pukeutumisesta ja ulkonäöstä puhuttiin melko vähän. Ei ihmekään, eihän se ole meillä sopivaa.

Mutta olisivatpa puhuneet!

Toivoin lukiessani, että tutkimuksessa haastatellut Lions Clubin herrat olisivat kertoneet siitä, millaista on pukeutua joka päivä tummaan pukuun. Toimiiko se heille suojapanssarina, jonka alle kätkeä epävarmuudet ja pettymykset? Ja olisipa sairaanhoitaja-Suskilta kysytty, millaiseksi hänen sauvakävelyasunsa saa hänet itsensä tuntemaan! Nuorison teatteripukeutumista paheksunut Eeva olisi voinut kertoa, millaisia muistoja hänessä herättävät 16-vuotiaana saadut korkokengät.

"Ne ihmiset, jotka väittävät, etteivät ole kiinnostuneita vaatteista, tuskin puhuvat totta", arvioi Vänskä. "Kukaan ei kulje kaupungilla alasti. Mutta vallalla on ajatus, ettei pidä näyttää, että kiinnittää vaatteisiin huomiota."

Kyllä vaatteissa puhuttavaa riittäisi.

Kirsti Tuokon vaatepuhemonologit niputtavat vaatteiden semioottisia, psykologisia, sosiologisia ja kulttuurisia näkökulmia. Vaatteiden ohessa ne käsittelevät kaiken koetun, luetun, nähdyn ja ymmärretyn.

Tällaista vaihtoehtoista vaatepuhetta tarvitaan vastapainoksi kaupalliselle vaatepuheelle, muotipuheelle. Sille, jota muotilehdet tulvivat ja joka yrittää tunkea meidät yhteen muottiin: Täsmäopas shoppailijalle! Viilaa tyylistäsi muotiuskottava! Nämä vaatteet tarvitset nyt!

"Haluan maalauksissanikin kysyä, onko pukeutuminen oikeastaan niin pinnallista. Meissä on syvällä mielikuva siitä, miltä me haluamme näyttää, ja tarve näyttää, mitä me tunnemme", Tuokko sanoo.

Siinä muotiuskottavuus on sivuseikka.

Myös Women in Clothes -kirjan pinnan alla kulkee ajatus, ettei vaatetuksen ajatteleminen ole turhanpäiväistä. Haastatelluille naisille vaatteet ovat paitsi mielihyvän lähteitä myös yhtä tärkeä työkalu sosiaalisissa tilanteissa pärjäämiseen kuin hyvät pöytätavat. Eikä kyse ole välttämättä tonnin kengistä vaan vaikka kirpputoritakista, jossa nyt vain sattuu tuntemaan itsensä vähän paremmaksi versioksi itsestään.

Tärkeämpiä kuin muoti ja ostovinkit ovat ulkokuoren ja sisimmän erilaiset yhteydet. Ollaan lopulta aika olennaisten asioiden äärellä.

"Pyydämme aina jotain, kun pukeudumme", sanoo nuori kirjailija Women in Clothes -kirjan haastattelussa. "Pyydämme, että meitä rakastettaisiin, pantaisiin, ihailtaisiin, että meidät jätettäisiin rauhaan, että ihmiset nauraisivat meidän vitseillemme, että herättäisimme ihmisissä pelkoa, että näyttäisimme varakkailta, että saisimme sanoa 'olen köyhä, rakastan itseäni'."

Jokainen kertoo itsestään pukeutumisella.

"Kaduilla on valtava performanssi, valtava puheenpölinä, jonka ihmiset saavat aikaan ulkoasuillaan", sanoo Kirsti Tuokko.

Siihen ei ole pakko kiinnittää huomiota, mutta raitiovaunun odottaminen saattaa olla silloin hauskempaa.

Aino Frilander aino.frilander@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat