Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supertähti Waltraud Meier saadaan Suomeen

Aikamme suurimpiin oopperatähtiin kuuluva laulaja paljastaa suostuneensa Esa-Pekka Salosen johtamaan Elektra-produktioon Kansallisoopperassa

Kulttuuri
 
Berliini
/MVphotos / Martin Lengemann
Waltraud Meierilla on pieni toive Kansallisoopperalle. "Löytyisikö esitysten ajaksi talo järven rannalta läheltä keskustaa?"
Waltraud Meierilla on pieni toive Kansallisoopperalle. "Löytyisikö esitysten ajaksi talo järven rannalta läheltä keskustaa?" Kuva: /MVphotos / Martin Lengemann

Aikamme suurimpiin oopperalaulajiin lukeutuva tähtimezzo ja -sopraano Waltraud Meier (s. 1956) aloittaa HS-haastattelun Berliinin-kodissaan parhaalla mahdollisella tavalla.

"Olen sopinut Suomen-debyyttini Kansallisoopperaanne elo–syyskuuksi 2016", hän paljastaa. "Kyseessä on Patrice Chéreaun ohjaus Richard Straussin Elektrasta ja kapellimestari on Esa-Pekka Salonen."

Kuka?

Waltraud Meier on mezzo ja sopraano

 Waltraud Meier syntyi vuonna 1956 Würzburgissa.

 Meier löi läpi 1980-luvulla Wagnerin oopperoiden mezzosopraanona. Hän on loistanut myös valikoiduissa sopraanorooleissa.

 Meier on esiintynyt kaikissa arvostetuimmissa oopperataloissa. Hän debytoi Suomessa vuonna 2016.

Vihdoinkin ja tervetuloa!

Meier on minun kirjoissani esimerkiksi Richard Wagnerin Parsifal-oopperassa viime vuosikymmenten paras Kundry ja Tristan ja Isolde -oopperassa aikamme paras Isolde. Häkellyttävää on sekin, että hän on loistanut sekä mezzosopraanon että sopraanon rooleissa.

"Olen mezzosopraano. Laajensin ohjemistoani vain tarkkaan harkittuihin sopraanorooleihin, lähinnä Beethovenin Fidelion Leonoreen ja Wagnerin Isoldeen", Meier hyrisee kotinsa sohvalla ja silittää Orestes-kissaansa.

Ja korkeat c-nuotit tulevat tuosta vain!

"Joskus tulevat, joskus eivät", Meier hymähtää. "Isolden toinen näytös on tahdon voitto äänimateriaaliini nähden. Onneksi niitä c-nuotteja on vain kaksi koko oopperassa."

Saavutus on huomattava, sillä sopraanot joutuvat laulamaan korkeammalta kuin ennen.

"A-sävel on neljännessävelaskelen korkeammalla kuin Wagnerin aikaan", hän huokaa.

Vanhalla virityksellä hän olisi voinut laulaa myös Wagnerin Brünnhilden sopraanoroolin sekä Straussin Salomen ja Elektran nimiroolit.

"Kieltäydyin niistä. Nykyvirityksellä ne eivät täysin istu minulle."

Elektran äidin Klytaimnestran rooli istuu Meierille täydellisesti. Keväällä hän vei jalat alta laulaessaan Salosen johdolla Milanon La Scalassa.

"Chéreaun ohjaus oli minulle kuin ilmestys", hän kehuu.

Mutta pikkutarkkana ohjaajana tunnettu Patrice Chéreau kuoli viime vuonna. Voiko hänen Elektra-ohjauksensa magia säilyä vuoteen 2016, jolloin ohjaus kiertää Kansallisoopperassamme sekä New Yorkin Metropolitanissa ja Berliinin valtionoopperassa?

"Varmasti! Patrice ja hänen kaksi assistenttiaan olivat hyvin läheisiä. He kävivät yhdessä loputtomia keskusteluja tämän ohjauksen kehittämisestä."

Pascal Victor ArtComArt
Waltraud Meier (kolmas vasemmalta) Patrice Chéreaun ohjaamassa Richard Straussin Elektra-oopperassa. Produktio saapuu Kansallisoopperaan vuonna 2016.
Waltraud Meier (kolmas vasemmalta) Patrice Chéreaun ohjaamassa Richard Straussin Elektra-oopperassa. Produktio saapuu Kansallisoopperaan vuonna 2016.

Meier oli aina ihmetellyt, miksi Elektran äiti esitetään hirviönä.

"Patrice Chéreau ymmärsi, että hänellä oli syynsä tappaa aviomiehensä", Meier muistuttaa antiikin tarun taustoista.

Elektra kuitenkin vihaa äitiään, isänsä murhaajaa.

"Mutta kaipaa kadonnutta harmoniaa. Tässä ohjauksessa he syleilevät hetken toisiaan ja pelästyvät helliä tunteitaan."

Oopperassa Elektran veli saapuu kotiin veritöihin.

"Veli Orestes on nukkuva terroristisolu. Hänen elämänsä tarkoitus on tappaa äitinsä."

Elektran voitontanssi on hurja huipennus veljen tapettua äidin. Onko tässä oopperahistorian dysfunktionaalisin perhe?

"Mikään ei tule paremmaksi murhien jälkeen. Kukaan ei voi elää normaalia elämää."

Entä laululliset haasteet Elektran äidin roolissa?

"On tärkeää päästä eroon vääristä traditioista. Rooli annetaan usein uransa loppupuolella oleville laulajille, jotka liioittelevat näyttämöllä peittääkseen äänelliset puutteensa", hän tuhahtaa.

Meier on sekä aristokraattinen että verevä näyttämöeläin, joka ei yleensä liioittele, vaikka uppoutuu rooleihinsa täysillä. Hänen Isolden lemmenkuolonsa ovat unohtumattomia.

"Patrice Chéreau ohjasi minua parhaiten myös Tristanissa ja Isoldessa", hän kehuu.

"Tätä ei näy Chéreau-ohjauksen dvd:llä, mutta hän oli nähnyt Jane Campionin Piano-elokuvan ja muutti lopun niin, että minun piti kaatuilla ja nousta kuten elokuvan päähenkilö, kun aviomies on leikannut häneltä peukalon. Mutta elokuvassa kaatuilu tapahtui suolla. Minä sain polveni monta kertaa verille Patricen vuoksi!"

Legendaarinen on myös Berliner Ensembleakin johtaneen Heiner Müllerin 1990-luvun Isolde-ohjaus Bayreuthissa.

"Se oli enemmänkin lavastajan produktio. Näyttelemisen hoidimme me laulajat itse!"

Münchenissä pyörii ohjaus, jonka dvd:llä on mitä sensuellein Isolden lemmenkuolo: kamera seuraa vain Meierin lempeän ekstaattisia kasvoja.

"Muuten se ohjaus ei kuulu suosikkeihini, vaikka teenkin produktiota vielä pari iltaa. Ja täällä Berliinissä laulan joulukuussa Harry Kupferin ohjauksessa viimeisen Isoldeni. Haluan aina jättää roolit hyvissä ajoin. Niin tein myös Beethovenin Fideliossa, jossa viimeiset esitykseni 2012 olivat erinomaisia."

Aikakausi on siis vaihtumassa, mutta kuinka se alkoi?

"Lauloin viidessä kuorossa. Menin kuitenkin yliopistoon opiskelemaan ranskan- ja englannin opettajaksi."

Laulunopettaja pyysi Meieria koelauluun paikallisen oopperatalon solistikuntaan.

"Lauloin ilman paineita. Ajattelin, että palaan vain ylilopistoon, jos laulu ei tuo leipää."

Ura eteni "kuin raketti".

"22-vuotiaasta lauloin Wagnerin raskaita rooleja. Kaikenlaiset profeetat sanoivat, että ääni ei kestä. Mutta tässä minä olen!"

Meier on aina osannut myös varata lepoaikaa sekä sijoittaa ääntään öljyäviä lied-konsertteja raskaiden oopperaroolien väliin.

"Oleellista on hyvä tekniikka. Wagnerissakaan ei saa puskea."

58-vuotiaana Meier palailee äänensä perusytimeen mezzosopraanoksi.

"Mezzona laulan todella onnellisena. Teen enemmän lied-ohjelmistoa ja palaan Bayreuthin Wagner-juhlille 17 vuoden tauon jälkeen vuonna 2018 uuden Lohengrin-ohjauksen Ortrud-noidaksi. Ortrud on vahva ja vakaumuksellinen poliitikko vailla rakkautta."

Noinko Waltraud Meierin saisi Suomeen myös Ortrudiksi?

" Matti Salminen aina kehuu Savonlinnan oopperajuhlia. Ehkä jonakin kesänä!"

Vesa Sirén HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat