Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirsi Kunnas opetti suomalaiset lukemaan ääneen

Onnittelemme akateemikko Kirsi Kunnasta lähestyvästä 90-vuotisjuhlasta, mutta myös siitä, miten hän uudisti Suomen runoutta.

Kulttuuri
 
Akateemikko Kirsi Kunnas ja vanha, rakas vesirotta
Akateemikko Kirsi Kunnas ja vanha, rakas vesirotta
Kirjailija, taiteen akateemikko Kirsi Kunnas täyttää pian 90 vuotta. Ikä ei tunnu painavan runoilijaa, jonka klassisia lastenrunoja Tiitiäisen satupuusta (1956) on luettu Suomessa jo monessa sukupolvessa. Yksi Kunnaksen rakastetuimmista runoista kertoo vilustuneesta Jaakko Vaakko Vesirotasta. Toimittaja: Suvi Ahola HS. Kuvaaja: Liisa Takala.

Taivas on suuri sininen teltta, kuin Tiitiäisen satupuun runossa, ja auringonvalo siivilöityy kauniisti jugendtalon olohuoneeseen. Kirjailija, akateemikko Kirsi Kunnas (s. 1924) puhuu kuitenkin sodasta ja tubista.

Keuhkotuberkuloosi tuntuu 2000-luvun Suomessa abstraktilta asialta, mutta 1930-luvulla siihen kuoli vuosittain kymmenentuhatta suomalaista.

Se muovasi myös Kunnaksen nuoruutta: hän sairastui 17-vuotiaana 1943, jatkosodan säälottana itärajalla, ja 1950-luvulle asti tauti puhkesi aina uudelleen.

"Kun lääkkeitä ei ollut, tubi tarttui helposti, ja siihen kuoli kokonaisia perheitä. Parantolat olivat liki ainoa hoitomuoto", Kunnas muistelee.

Kuka

Kirsi Kunnas

 Kirjailija ja suomentaja, s. 14. 12. 1924. Sai taiteen akateemikon arvonimen 2009.

 Esikoisteos Villiomenapuu ilmestyi 1947. Sen jälkeen kuusi runokokoelmaa aikuisille.

 Lastenrunoteos Tiitiäisen satupuu ilmestyi vuonna 1956. Sen jälkeen kahdeksan lasten runoteosta, samoin kuvakirjoja ja Aikamme aapinen (1968).

 Suomentanut lyriikkaa, proosaa ja tietokirjoja aikuisille ja lapsille englannista, ruotsista ja espanjasta.

 Saanut neljästi valtion kirjallisuuspalkinnon, lisäksi mm. valtion lastenkulttuuripalkinnon, Topelius-palkinnon kahdesti, Väinö Linnan palkinnon ja Aleksis Kiven palkinnon.

 Naimisissa kirjailija ja kustannustoimittaja Jaakko Syrjän kanssa.

 Pojat Mikko ja Martti ovat Eppu Normaali -rockyhtyeen kantavia voimia.

 Asuu Tampereella.

Hänkin tottui niihin. Vaikeampaa oli se, miten tauti hiipi ihmisten väleihin.

"Muistan vierailun ystäväni luona, halusin lainata kirjan. Silloin äiti pyysi häntä sivummalle ja kielsi: 'Hänellähän on tubi!' Äiti puhui kuiskaamalla, mutta niin kovaa, että minäkin kuulin. Tuli olo, ettei halua asettaa ihmisiä samanlaisiin tilanteisiin."

Tuberkuloosin seuraukset – normaalin elämän katkeilu parantolajaksoihin, erilleen joutuminen, yksinäisyyskin – vaikuttivat vahvasti Kunnaksen runoilijanlaatuun. Tämä käy ilmi kirjallisuudentutkija Leena Kirstinän tuoreesta Sateessa ja tuulessa -elämäkerrasta.

Kunnaksesta kehittyi sodan jälkeen yksilöllinen, surrealistisia kuvia suosiva lyyrikko. Ensin hän oli luomassa suomalaista modernismia, sitten uudistamassa ja vapauttamassa sitä.

Vaikutusta oli tietysti myös lapsuudella. Isä, kuvataiteilija Wäinö Kunnas kuoli, kun Kirsi oli nelivuotias, ja Sylvi -äiti meni pian naimisiin Einari Vehmaksen kanssa. Tästä tuli myöhemmin merkittävä taidekriitikko. Äiti oli jättänyt oman taideuransa ja elätti perhettä kuvittajantöillä.

Taide oli perheessä etualalla, elanto tiukassa. Siksi he muuttivat liki vuosittain: keväällä huonekalut pantiin varastoon ja lähdettiin kesäksi Nauvon saaristoon, mistä Sylvi Kunnas oli ostanut miehensä henkivakuutusrahoilla pikkutilan.

Kirsi Kunnas on arvellut asuneensa lapsena ja nuorena lähes jokaisessa Etu-Töölön talossa. "Varmasti se vaikutti minuun. Kaiken joutui aina katkaisemaan."

"Boheemeja emme silti olleet. Missään muussa perheessä ei ollut yhtä jämptejä ruoka-aikoja. Emmekä saaneet sisarieni kanssa ikinä sairastaa kolmea päivää pitempään."

Äidin opeilla Kunnas parani keuhkotaudistakin. "Äiti kielsi alistumasta ja oli oikeassa. Parantolassa näin monen tytön itkevän itsensä kuoliaaksi."

Liisa Takala
Kirsi Kunnaksen joulukuista syntymäpäivää alettiin viettää jo Helsingin kirjamessuilla, ja ensi viikolla on luvassa runoja ja musiikkia sisältävä juhla Savoy-teatterissa.
Kirsi Kunnaksen joulukuista syntymäpäivää alettiin viettää jo Helsingin kirjamessuilla, ja ensi viikolla on luvassa runoja ja musiikkia sisältävä juhla Savoy-teatterissa.

Aivan 1940-luvun lopussa alkoi sitten kausi, jota Kunnas kutsuu "ihanaksi parveiluajaksi", kun sotaan ison osan nuoruuttaan menettäneet miehet ja naiset alkoivat uudistaa suomalaista kulttuuria. Hän opiskeli yliopistossa, työskenteli WSOY:n mainososastolla ja alkoi myös kääntää runoutta muista kielistä suomeen.

Se oli sen ajan kirjoittajakoulutusta. Takakansitekstejä laatimalla oppi hiomaan ja tiivistämään ja "siirtymään tästä lauseesta elastisesti toiseen". Bulevardin kahvila Sini-Mokassa nuoret kirjailijat ja kriitikot lukivat runoja toisilleen, rohkaisivat ja väittelivät.

"Vanha 1930-luvun kieli oli fraaseja ja propagandaa varten, siksi tarvittiin kokonaan uusi", Kunnas kertoo. "Runoilijat olivat etujoukko, kun piti löytää erilainen tapa kosketella asioita."

Se on Kunnaksen mukaan aina runon tehtävä. Proosa on liian hidasta.

Uudistamisen aika oli suloinen mutta lyhyt.

"Runousopin kehittely oli prosessia, kuin shakkipeli, ja vaikka piti välillä ähistä ja miettiä, opetella muita kieliä ja lukea paljon ääneen, se oli hauskaa", Kunnas sanoo. "Olen sielultani opiskelija: oikeastaan kaikki, mitä olen elämässäni tehnyt ja saanut aikaan, on perustunut uusien asioiden opettelemiseen."

Sitten, jo 1950-luvun alkuvuosina, WSOY ja Otava alkoivat kamppailla kustantamisen johtoasemasta, vanhat kirjallisuuden professorit ja nuoret modernistit riidellä, kirjailijat kilpailla keskenään näkyvyydestä ja kulttuurin näköalapaikoista.

Uutta runoakin pantiin ruotuun. Tunnelma kiristyi.

"Olen tyytyväinen elämääni", Kirsi Kunnas sanoo. "Kirjat olisivat ehkä voineet olla vielä vähän parempia."
"Olen tyytyväinen elämääni", Kirsi Kunnas sanoo. "Kirjat olisivat ehkä voineet olla vielä vähän parempia."

Lapsuuteni kirjahyllyn Aarteiden kirjojen kannet ovat repaleina, Tiitiäisen satupuu täyteen piirrelty.

Minulle, kuten monille 1960-luvulla kasvaneille, ne olivat lastenkulttuurin ruisleipää, eivätkä suosio ja merkitys ole vähentyneet sen jälkeenkään: Kunnaksen erilaisista Tiitiäis-kirjoista, joita on kaikkiaan seitsemän, on otettu hämmästyttävät yhdeksänkymmentä painosta.

On arveltu, että siirtyminen lastenlyriikkaan 1950-luvun puolivälissä oli Kunnakselle pakoa modernismin yhä tiukemmiksi käyvistä muotosäännöistä, jotka vieroksuivat riimejä ja laulullisuutta.

Itse hän on toista mieltä: "Ei se pakoa ollut, vaan löytö. Näin edessäni kokonaisen elämäntyön."

WSOY:n lastenkirjaosaston vetäjä Inka Makkonen (1909–2008) oli tutustunut englantilaisiin lastenloruihin ja palkkasi Kunnaksen kääntämään niitä – eli käytännössä kirjoittamaan runot uudelleen, juhlimaan riimeillä, sanaleikeillä ja nonsensellä.

Se vauhditti luovuutta: syntyi lorukokoelma Hanhiemon iloinen lipas (1954) ja paljon muitakin satu- ja runokäännöksiä. Ja sitten 1956 Tiitiäisen satupuu, samana vuonna kuin aikuislyriikan kokoelma Vaeltanut.

"Loruista löysin maailman, jota vaille olin itse pienenä jäänyt, kun runot olivat niin opettavaisia ja ideologisia", Kunnas selvittää. "Lastenrunouttakin piti uudistaa, lukemisen arvostusta nostaa."

Voi aiheellisesti sanoa, että juuri Kunnas innosti suomalaisia vanhempia lukemaan lapsilleen.

Tämä kantoi vuosien saatossa monenlaista hedelmää. Tiitiäisen satupuusta imi vaikutteita suomenkielisen rocklyriikan uudistaja Juice Leskinen.

Hän puolestaan innoitti Kirsi Kunnaksen poikia Mikko ja Martti Syrjää, joiden laulutekstit nostivat Eppu Normaali -yhtyeen suomirockin huipulle 1980-luvulla.

Kunnas etsi lastenrunoihin kieltä, jota aikuisen oli helppo lukea ääneen ja lapsen helppo kuunnella.

1970-luvulla haaste kasvoi entisestään, kun runoilija alkoi tehdä uuteen peruskouluun uutta aapista. Piti ohjata lapsi paitsi äänteisiin ja lukutaitoon myös elämän mittaiseen lukuiloon.

"Kaikki mitä osaan, nekin lahjat, joita en itsessäni tiennyt olevankaan, rytmilliset, liikunnalliset ja kuvataiteelliset, olen pystynyt kanavoimaan tähän kirjaan", hän iloitsi jälkeenpäin.

1980-luvulla Kunnas palasi kuitenkin vielä keskeislyriikkaan ja julkaisi kolme kokoelmaa täynnä vahvoja kuvia luonnosta ja kypsymisestä.

Mikä siis on hänen runo-ohjelmansa? Onko tehtävänä "saada kuoleutunut kieli säteilemään", kuten hän on joskus sanonut? Vai "uudistaa suomalaista ajattelua kielen kautta"?

Onko runo vain taidetta vai muutoksen väline?

Kumpaakin, runoilija sanoo.

"Runot ovat johtaneet vallankumouksiin. Mutta runous on myös puun, talon tai maiseman hahmottamista ja uuden merkityksen antamista. Se on maailman kokemista uutena. Ja sitä, että joku etsii henkistä, tärkeää osaa itsessään."

Pentti Koskinen Lehtikuva
Kunnaksen perhe 1965: takana Jaakko Syrjä, edessä pojat Mikko ja Martti. Kirsi Kunnaksella on sylissään Lolita-kissa, jonka poikaset leikkivät pöydällä.
Kunnaksen perhe 1965: takana Jaakko Syrjä, edessä pojat Mikko ja Martti. Kirsi Kunnaksella on sylissään Lolita-kissa, jonka poikaset leikkivät pöydällä.

 

Kirsi Kunnaksen 90-vuotisjuhla Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46–48) ke 12. 11. klo 19. Ohjelmassa mm. Kunnaksen lastenrunoihin sävellettyjä lauluja, joita esittävät Kirsi-Kaisa Sinisalo, Martti, Mikko ja Aku Syrjä sekä Sami Ruusukallio. Myös Kirsi Kunnas lausuu runojaan, ja iIlan juontaa Anna Kortelainen. Tuotanto WSOY, liput alk. 15 e.

Suvi Ahola HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat