Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin syntyi Päivälehden ensimmäinen näytenumero

Jukka Petäjä matkasi aikakoneella hetkeen, jolloin Päivälehden näytenumeroa valmisteltiin painokuntoon 15. marraskuuta 1889

Kulttuuri
 
Juhani Aho Otavan arkisto
Suunnitteilla olleen Päivälehden varainkeruumatkalla Eero Erkko päätyi elokuussa 1889 Järnefeltien kesäpaikkaan Keuruun Kolhossa. Kuvassa vasemmalla Juhani Ahon veli Pekka Brofeldt, J. H. Erkko istuu Elisabet Järnefeltin ja Elli Järnefeltin takana. Eero Erkko nojaa koivuun kuvan keskellä. Kuvan vasemmassa laidassa makoilevat Eero ja Armas Järnefelt.
Suunnitteilla olleen Päivälehden varainkeruumatkalla Eero Erkko päätyi elokuussa 1889 Järnefeltien kesäpaikkaan Keuruun Kolhossa. Kuvassa vasemmalla Juhani Ahon veli Pekka Brofeldt, J. H. Erkko istuu Elisabet Järnefeltin ja Elli Järnefeltin takana. Eero Erkko nojaa koivuun kuvan keskellä. Kuvan vasemmassa laidassa makoilevat Eero ja Armas Järnefelt. Kuva: Juhani Aho Otavan arkisto

Marraskuinen viima nuoli matalan puutalon hilseilevää seinää Fabianinkatu 21:ssa. Harvakseltaan ripsivät pisarat tiivistyivät laiskasti luikerteleviksi noroiksi ikkunaan, josta pystyi lähes kurkistamaan muutaman sadan metrin päässä aukeavaan Esplanadin puistoon. Valo oli kortilla – kuten vapaamielisyyskin.

Alavatsassa vihlaisi ikävästi, mutta Eero Erkko ei antanut kivun häiritä, oli vain tuskallisen tietoinen siitä eikä saanut sitä hätistetyksi mielestään. Se muistutti itsestään kuin kivi kengässä.

Eero Erkko heittäytyi nuhjaantuneelle sohvalle ja paineli vatsaansa. Umpisuoli? Katarri? Niin hän oli aluksi luullut. Lääkärin mukaan se oli vatsakalvontulehdus. Antoi olla. Sille ei mahtanut mitään, ei tällä hetkellä ainakaan. Nyt oli paljon tärkeämpää tekemistä. H-hetki tuli taas vastaan liian nopeasti.

Päivälehden ensimmäinen näytenumero täytyisi saada painokuntoon jo huomiseksi.

Eero Erkko tiesi, että lehti olisi saatava julki nyt jos koskaan. Toista tilaisuutta ei ehkä tulisi – ei varsinkaan, jos ilmoittajat eivät saisi vastinetta rahoilleen.

Omatkin rahat olivat pelissä. Päätoimittaja Eero Erkko oli sijoittanut Päivälehteen 6 000 markkaa. Aiemmin ruotsinkielisessä Finland-lehdessä toimittajana työskennellyt Päivälehden toimitussihteeri Edvard Oskar Sjöberg, Arvid Järnefelt ja Juhani Aho olivat sijoittaneet lehteen kukin 3 000 markkaa.

Uusi aika oli kynnyksellä. Suomalainen yhteiskunta oli tullut niin ahtaaksi, että kääntyessään sai päänsä verille, kun otsa osui moralismin yhä piukemmiksi käyviin karmeihin.

Eero Erkko oli varma, että sen kanavointiin tarvittiin tietysti nuoria, ennakkoluulottomia miehiä. Päivä päivältä kävi yhä selvemmäksi, että yhteiskunta ei uudistuisi, jos uusi sukupolvi ei saisi vihdoin ääntään kuuluviin. Uusi sosiaalinen tilaus. Aloite oli otettava omiin käsiin, Eero Erkko tuumi. Liikkeelle oli päästävä nyt, kun kaikki ydinporukasta olivat vielä alle kolmekymppisiä.

Vanhasuomalaisten luotsaama Uusi Suometar kertoi nykyisellään sellaisesta todellisuudesta, joka ei enää vastannut maailmaa, jossa suomalaiset elivät. Venäläisiä nöyristeltiin. Nouseva nationalismi Venäjällä, isovenäläisyys ja Suomen venäläistäminen varjostivat valtiollista ja jokapäiväistäkin elämää Suomessa. Uutta linjakeskustelua haluavat nuoret eivät voineet kirjoittaa paikoilleen jämähtäneen lehden palstoille.

Huominen oli sinänsä kuin mikä tahansa päivä, mutta 16. päivä marraskuuta armon vuonna 1889 voisi hyvinkin piirtyä tulikirjaimin Suomen historiaan, jos kaikki onnistuisi.

Natisevalla biedermeier-tuolilla istuva E. O. Sjöberg haroi tuuheita hiuksiaan, huokaisi syvään, poimi paperiarkin tukevalta toimistopöydältä ja pudotti sen päätään puistellen roskakoriin, joka näytti aivan keraamiselta afrikkalaiselta rummulta. Kaikki ei millään mahtuisi huomiseen lehteen, hän huokaisi Erkolle.

Harmaa tupakansavu leijui raskaana pilvenä vuokrakaksiossa. Lautalattia naksui. Talo eli, vaikka sillä ei ollut sielua.

Höllentäessään tärkätyn paidan hiertävää kaulusta Eero Erkko sadatteli sitä, että varsinainen toimitustyö oli lopulta jäänyt vain heidän kahden harteille. Juhani Aho oli saanut senaatilta stipendin ja lähtenyt Pariisiin kirjoittamaan romaania. Hän oli ylittänyt Itämeren höyrylaiva Storfurstenilla jo syyskuun alussa. Samassa kyydissä olivat myös Ilmari Krohn, Eero Järnefelt ja Jean Sibelius.

Eero Erkko ja E. O. Sjöberg varmistivat, että Juhani Ahon nimimerkillä Jussi kirjoittama ulkomaankirjeenvaihtajan raportti Pariisista päätyisi huomiseen Päivälehden näytenumeroon. Ahon tulevasta romaanista Erkko uumoili vielä syntyvän kiihkeänkin keskustelun. Hän tiesi, millaisissa paikoissa kirjailija oli käynyt. Niitä parempi väki yleensä karttoi kuin ruttoa.

Eero Erkolle Juhani Aho oli kertonut kirjeitse, että häntä harmitti valtavasti se, että hän oli Pariisissa juuri sinä hetkenä, jolloin tehtiin historiaa ja Päivälehti näki päivänvalon.

Se ei tuonut lisäkäsiä toimitustyöhön.

Dandymainen maailmanmies, köyhtynyt aatelinen Arvid Järnefelt oli hänkin pois muonavahvuudesta. Hän oli juuri h-hetken lähestyessä palannut opintojensa pariin. Eero Erkko ei ollut lainkaan varma siitä, miten päin Järnefeltin elämä lopulta asettuisi. Hän aavisteli, että edessä häämöttävät lakitieteen ja filosofian kandidaatin tutkinnot eivät kovertaisi sellaista uomaa, johon Järnefeltin haaveet etsiytyisivät.

Viime aikoina Järnefeltissä oli ollut havaittavissa jotakin kummallista tolstoilaisuutta, selän kääntämistä keikariudelle ja sylin avaamista kansanomaisuudelle.

Hetken Eero Erkko muisteli alkusyksystä käymäänsä kädenvääntöä Järnefeltin kanssa. Hymy oli nousta huulille. Oli paljolti Järnefeltin ansiota, että uuden lehden nimeksi tuli Päivälehti – nimi, jota Erkko itse oli pitkään vierastanut. Hänellä ei ollut tarjota parempaakaan vaihtoehtoa.

Järnefelt oli toki hoivannut häntä, kun hän oli harmikseen sairastunut väärällä hetkellä. Vuokraemäntä oli tuonut jäitä vatsakipujen hillitsemiseksi. Niin. Sairastuiko ylipäänsä kukaan oikealla hetkellä? Paitsi ne, jotka vieroksuivat työtä.

Olo oli tasaantunut, kipuaalto oli tullut ja mennyt. Eero Erkko irrotti nilkkaimet kengistä, nousi sohvalta ja istuutui pöydän ääreen vastapäätä E. O. Sjöbergiä. Jos olisi pari astetta kylmempää, pienet, pistävät rakeet pommittaisivat räystästä kuin rumpua, Eero Erkon mielessä käväisi. Iltapäivällä lämpö oli noussut ruhtinaallisesti plus viiteen asteeseen, mutta nyt illan laskeutuessa mittarin elohopea oli pudonnut lähelle nollaa. Tihku alkoi laantua.

Katseensa kohti ikkunaa luonut Eero Erkko oli varma vakaumuksestaan ja Päivälehden tehtävästä. Hän tiesi, että Suomi tarvitsi lehden, joka ajoi uudempia tuumia ja otti tehtäväkseen avata ovia Eurooppaan. Aika oli kypsä sille, että joku toisi julki uudet yhteiskunnalliset virtaukset, kuten työväestön elinolosuhteiden kohentamisen, raittiusliikkeen ja naisasian.

Ikkunasta saattoi nähdä vastapäisen talon Fabianinkadulla. Se ei ollut mikä tahansa talo. Siellä Päivälehti painettaisiin huomenna. Nyt suomen kieli korvaisi ruotsin, koska aiemmin talossa oli painettu Hufvudstadsbladet. Sukiessaan viiksiään Erkko ihmetteli, miten August Schauman oli ollut niin lyhytnäköinen. Iäkäs Schauman ei ollut tajunnut, että myydessään Hufvudstadsbladetin Arthur Reinhold Frenckellille uusi omistaja ei ostanut vain lehteä, vaan halusi luopua samalla myös vanhasta painopaikasta. Viime vuonna Frenckell oli alkanut painaa lehteä omassa painossaan, ja Schauman oli menettänyt tärkeän asiakkaan.

Siihen saumaan Eero Erkko oli iskenyt heti kesän jälkeen ja järjestänyt tapaamisen Schaumanin kanssa Helsinkiin. Niissä keskusteluissa Arvid Järnefeft oli ollut mukana. Eero Erkko sai Schaumanilta mitä halusi. Iso harmaa parta peitti Schaumanin kasvot niin, että oli mahdotonta tietää, mitä suomenruotsalainen aatelismies ajatteli. Ehkä halusi näpäyttää suomenruotsalaisia?

Mieltä hiveli. Eero Erkko antautui mielikuvan vietäväksi. Painokoneen ääni, sanojen rytmi. Paino. Marinoni.

Anteeksi, mitä? E. O. Sjöberg kysyi hämmästyneenä. Eero Erkko tajusi puhuneensa ääneen. Mikä paino? hän jatkoi.

Eero Erkko toisti, että Päivälehdellä tulisi olla jonakin päivänä oma paino, koska se takaisi riippumattomuuden. Erkko oli keksinyt, että voisi ostaa Schaumanilta Marinoni-painokoneet, kun siihen olisi varaa. E. O. Sjöberg nyökkäsi. Ajatus oli hyvä, kannatettava.

Yö jäi lyhyeksi. Eero Erkko näki unta lahjakkaasta veljestään Rudolf Erkosta, joka oli kuollut tuberkuloosiin vuotta aiemmin Etelä-Tirolissa. Punainen ruusu umpihangessa, tuulen hyiset sormet terälehdillä.

Mitäköhän Minna Canthille kuului? Rudolf oli asunut kouluvuosinaan Canthin alivuokralaisena Jyväskylässä. Uupunut Eero Erkko lepuutti silmiään. Hänelle – pientilallisen pojalle – Canthin mondeeni salonki oli ollut ikkuna, josta näkyi muutakin kuin vain Suomi.

Kello tikitti. Heti aamutuimaan E. O. Sjöberg kertoi, että viime hetken ilmoituksia oli kertynyt kaksilehtiseen näytenumeroon yllättävän runsaasti. Siksi lehdestä oli jätettävä pois julkaistavaksi aiottua tekstiä. Erkko ja Sjöberg ryhtyivät nopeasti työhön. Erkko ei pystynyt seisomaan suorassa, koska vatsakivut väänsivät sisuskaluja. Työ aluksi, itku myöhemmin, hän puuskahti. Erkko pyysi Sjöbergia lisäämään paririvisen pahoittelun, jossa kerrottaisiin, että osa lehteen aioituista kirjoituksista ei ollut mahtunut näytenumeroon.

Ulkona taas sama sää. Lämpötila tiiviisti viidessä asteessa.

Kirjoituksia läpi käynyt Eero Erkko ajatteli, kuinka kaukaiselta tuntuikaan mennyt kesä, jolloin ajatus Päivälehden perustamisesta oli saanut lihaa luidensa ympärille. Elokuun helteissä Järnefeltien kesäpaikassa Keuruun Kolhossa oli laadittu kiertokirje ja keräyslistat, joilla pyydettiin uudelle lehdelle taloudellista tukea. Eero Erkko oli itse tehnyt myös laskelmat, joiden pohjalta lehteä suunniteltiin.

Nyt lehti oli valmis. Päivän lehti. Päivittäinen lehti. Päivälehti.

Kohta se oli tilaajilla. Seuraava näytenumero joulukuuksi täytyy tehdä tuhdimmaksi. Toimituskin voisi olla suurempi – sellainen, että voisi huutaa: melutkaa helkutissa enemmän, että tässä saa pidetyksi ajatuksena koossa, Eero Erkon mielessä käväisi.

Sinä hetkenä Eero Erkko ei vielä tajunnut, millaiseksi Päivälehden piiri nopeasti muodostui. Kohta siihen kuuluivat monet tuon ajan merkittävimmistä taitelijoista: Arvid Järnefelt, Eero Järnefelt, Jean Sibelius, Louis Sparre, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Juhani Aho, Pekka Brofeldt, Kaarlo Brofeldt, Kasimir Leino, Eino Leino, Santeri Alkio, Oskar Merikanto ja Juho Reijonen, jonka kokoelma Uusia kertoelmia arvioitiin Päivälehden ensimmäisessä näytenumerossa.

 

 

Voimapiiri – Päivälehden tekijät ja näkijät. Näyttely Helsingin Sanomien varhaisvaiheista Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2–4) 13.11.2014  28.8.2015. Auki ti–su klo 11–17. Vapaa pääsy.
Näyttely kertoo Päivälehden piiristä ja yhteisön luovasta voimasta. Polttopisteessä on vuosi 1894, jolloin suurten uutistapahtumien ja yhteiskunnallisen murroksen paineessa syntyi myös poikkeuksellisen suurta taidetta.

Jukka Petäjä jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on HS-kulttuurin tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat