Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästötöntä arkkitehtuuria? – Guggenheim-finaalin trendi on ympäristötietoisuus

Kulttuuri
 
Martin Haasin kädenjälkeä Experimenta Heilbronn -projektissa.
Martin Haasin kädenjälkeä Experimenta Heilbronn -projektissa.

Guggenheim-finalisteja yhdistää ympäristötietoisuus, eikä tämä ole sattumaa.

"Tuomaristo on selvästi ajatellut asiaa. Ympäristötietoisuus ei ole vain trendi, vaan uusi ajattelutapa", sanoo finaalin yltäneen Haascookzemmrich STUDIO2050:n perustajajäsen Martin Haas HS:lle puhelimitse.

Haas suunnitteli aikaisemmassa työpaikassaan esimerkiksi Marco Polo -tornin ja Unileverin päämajan Hampuriin. Hän on Saksan kestävän rakentamisen yhdistyksen perustajajäsen.

Haas tähtää "sataprosenttisesti kierrätysmateriaaleihin" ja rakentamisen sekä rakennusten entistä ympäristöystävällisempään suunnitteluun.

"Avoimeen kilpailuun osallistuminen oli tietysti riski, mutta pidän haasteista. Hyvä ehdotus ottaa huomioon myös ilmastonne. Finalisteissa on hyviä lähestymistapoja, joita mekin aluksi ajattelimme, mutta jotka ainutlaatuisen ympäristönne vuoksi hylkäsimme", Haas vihjaa.

Agps-toimiston johtaja Marc Angélil toimii myös professorina Zürichissä ja luennoi "päästöttömästä arkkitehtuurista".

Hän perusti toimistonsa jo 1982. Menestystä on tullut aikaisemmin esimerkiksi Los Angelesiin nousseen Lasten museon voittajaehdotuksesta. "Lähdimme mukaan, koska halusimme kokeilla Helsingissä uusia ajatuksiamme energiasta ja materiaaleista", hän kertoo puhelimitse.

Myös vuonna 2007 Madridissa perustettu ja tänä vuonna Australiaan laajentunut SMAR Architecture Studio ylpeilee kierrätysmateriaalien innovatiivisella käytöllä ja hiilineutraaleilla projekteilla. Se teki sarjan kestävän kehityksen mukaisia paviljonkeja Madridissa ja Barcelonassa vuosina 2006–2011 pidettyihin näyttelyihin ja messuihin. Se on tehnyt myös Madridin Pipe Housen (2013) muutostyöt teollisesta rakennuksesta asumiskäyttöön minimaalisilla kustannuksilla ja rakennuksen hengen säilyttäen.

Muista finalisteista brittiläinen Asif Khan on nouseva tähti, jonka New York Times nosti "viisi suunnittelijaa, joita kannattaa seurata" -listalleen jo 2011.

Lontoon olympialaisiin tehty Coca Cola Beatbox -paviljonki herätti huomiota 2012. Khan suunnitteli Milanon Expon Britannian paviljonkiehdotuksen, joka pääsi loppukilpailuun ja muistuttaa paljon Guggenheim-finaalin "pöytäliina"-ehdotusta.

Ranskalainen Moreau Kusunoki Architectes on perustettu vuonna 2012. Toimistoa johtavat Kusunoki Hiroko ja Nicolas Moreau. Toimiston tunnetuimpiin töihin kuuluvat Beauvais'n uusi teatteri, Fonds Régional d'Art Contemporain -museo Marseillessa ja Matsuri Boetie -ravintola Pariisissa, jossa puuta käytetään silmiähivelevän harmonisesti.

Arkkitehti Urtzi Graun Fake Industries Architectural Agonism -toimisto on kilpailun revittelijä – ainakin varhaisempien suunnitelmiensa mukaan.

Toimisto julistaa, että rakennettu ympäristö nykyisellään ei tuo esiin "julkisen tilan" potentiaalia.

Korjaus 3.12. kello 10.50: Marc Angélilin nimi oli aiemmin väärässä muodossa Mark Agnélil.

Asif Khanin ehdotus Britannian paviljongiksi Milanon Expoon muistuttaa Guggenheim-finaalin "pöytäliina"-ehdotusta.
Asif Khanin ehdotus Britannian paviljongiksi Milanon Expoon muistuttaa Guggenheim-finaalin "pöytäliina"-ehdotusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat