Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuuskriitikko tunnustaa: tyhmä saatan olla. Vaan en pahantahtoinen enkä juonittelija.

Lukijoiden luottamuksen voi ansaita hitaasti, mutta menettää vain kerran.

Kulttuuri
 
Christian Westerback HS
Antti Majander (vas.) haastattelee Heikki Reivilää marraskuussa 1996 Yksinäinen ja alaston -romaanin arvostelusta: "Kuolemantuomio", Reivilä summaa. "Lukija tietysti päättää itse, miten hän haluaa lukea sinun kritiikkisi. Mutta eihän kirjaa tämän jälkeen kukaan osta, se on ihan selvää, en minä ainakaan."
Antti Majander (vas.) haastattelee Heikki Reivilää marraskuussa 1996 Yksinäinen ja alaston -romaanin arvostelusta: "Kuolemantuomio", Reivilä summaa. "Lukija tietysti päättää itse, miten hän haluaa lukea sinun kritiikkisi. Mutta eihän kirjaa tämän jälkeen kukaan osta, se on ihan selvää, en minä ainakaan." Kuva: Christian Westerback HS

Ainakin kerran olen kuluneiden vuosien saatossa kuullut kirja-alan ihmisen suusta täysin vilpittömän mietelmän. Täytyi sen olla vilpitön, niin omasta oivalluksesta ylpeästi se tuli:

"Me olemme täällä meidän kustantamossamme huomanneet, että siellä Hesarissa teistä sinä suhtaudut Otavan kirjoihin kaikkein myönteisimmin, mutta se johtuu varmaan vaan siitä, että sinulla on niin läheiset suhteet Otavaan."

Kyseinen "meidän kustantamo" sulautui kauan sitten toiseen, joka toimii nykyisin osana kolmatta. Joten ei ole kyseisen kustantamon tiedotuspäällikön jakkaraakaan, jonka päältä oivallus aikoinaan lankoja pitkin tuli.

"Läheinen suhde", sisko, Leena, sen sijaan edelleen on, mutta Otavan sijasta Bonnierin hommissa.

Puhelun aikoihin televisiossa pyöri suosittu sarja nimeltä Sisko ja sen veli. En katsonut sitä koskaan. Ehkä siksi, että sain kuulla siitä muutamalta armaalta työtoverilta aina, kun Otava julkaisi jotakin eli harva se päivä. Työ kulttuuritoimituksessa kypsyttää nuorenkin nopeasti.

Olen ymmärtänyt, että vielä ikäväsävyistä arviotakin harmillisempaa on se, jos kritiikkiä ei tule ollenkaan – myös niiden mielestä, jotka ponnekkaasti ilmoittavat, että eivät koskaan lue teostensa arvioita. Sillä roskaa ne kumminkin ovat. Joko kriitikon 1) tyhmyyden 2) pahantahtoisuuden tai 3) ulkoisen syyn tähden.

Ensimmäistä kohtaa on paha kiistää. Sen verran monta kehnoa kirjoitusta omaankin 30 vuoden kriitikontaipaleeseeni käsittääkseni mahtuu. Mieluummin minä vanhoja kirjoja luen kuin vanhoja kritiikkejä, omiani nyt ainakaan.

Pahantahtoisuuden sen sijaan kiistän ehdottomasti. Miksi kriitikko tonkisi teoksia saadakseen nenäänsä paskan hajua? Siis viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Jopa lempeä Mika Waltari uskoi kriitikon mädännäisyyteen ja osoitti tylyn parannuskeinon:

"Moni arvostelija luulee saavuttavansa arvonantoa ja kunnioitusta julistaessaan jokaisen hauskan ja jännittävän kirjan 'pintapuoliseksi', 'kevyeksi', joskus 'latteaksi' ja niin edelleen. Tällaiset arvostelijat olisi ammuttava." (Ihmisen ääni, 1978)

Löytämisen ilosta tässä työssä on kysymys, ja halusta vinkata muillekin mahdollisuuksista avartaviin kokemuksiin. Jos kriitikko ei ole aikoihin ilahtunut mistään, hänen pitäisi vaihtaa duunia.

Jäljelle jäävät ulkoiset syyt. Siis se, että kritiikin sävy ja lopputulema johtuisi jostain muusta kuin arvostelijan kokemuksesta vain ja ainoastaan kohteena olevasta teoksesta.

Olenko minä jäävi? Oletko sinä? Hänkö muka ei ole mitenkään?

Lokakuun lopussa Outi Keskevaari erehtyi laatimaan Me naiset -lehteen arvion television Syke-sairaalasarjan alusta, vaikka on itse käsikirjoittanut viimeisiä jaksoja.

Sosiaalisessa mediassa tuomio tuli pian. Keskevaari tajusi mokanneensa: "Ihmettelen, miten kykeninkin olemaan näin tyhmä", hän muotoili.

Niinpä. Syvä huokaus.

Kiveä en heitä. Sen sijaan tuumiskelen, mikä on omien jauhojeni puhtausaste?

Olen pyörittänyt Hesarin kirjaliikennettä 14 vuotta. Siten käsieni kautta palstoille on mennyt arviolta noin 8 000 kritiikkiä. Aika usein päätös arvostelijasta pitää tehdä jo ennen kuin kirjasta on ilmestynyt riviäkään, koska etenkin syksyjä kuormittaa uutuuksien ruuhka.

Lähtökohta on se, että kriitikko, joka haluaa pysyä alalla, ilmoittaa itse mahdollisista sidoksistaan. Usein tosin töitä jakaessani kysyn: millä tavoin tunnet tekijän? Luottamuksen voi kadottaa vain yhden kerran.

Aina ei ole mennyt ihan nappiin. Pahaltahan se näyttää, jos kirjan esipuheessa kiitetään tietäjää, joka palstoilla arvioi teoksen – vaikka muuta yhteyttä ei olisikaan kuin se, että yksi arvostaa toisen joskus jossain esittämiä ajatuksia, eivätkä osapuolet ole välttämättä koskaan edes tavanneet.

Pienen maan ongelma tarkoittaa sitä, että aika nopeasti kaikki alan ihmiset oppivat tuntemaan toisensa, edes jollain lailla.

Mitä erikoistuneemmalle tietokirjallisuuden alueelle mennään, sitä vaikeampi on löytää arvostelijaksi asiantuntija, joka ei ole uutuuden laatijan kollega, kilpailija, ystävä tai vihollinen.

Jos tästä ahtaudesta hakemalla haetaan hyviä puolia, kytköksisyys tarjoaa kustantajalle oivan keinon tyynnyttää happaman arvion saanutta kirjailijaansa: arviopalstan partaveitsi on vain kateellinen, eri tiede- ja hiippakuntaa tai umpikaheliutta kukkuva käki.

Omalta kohdaltani totean: tuttavuuksia on niin paljon, että ne menettävät käytännön työssä merkityksensä. Paitsi tietysti siten, että ystävieni – kyllä kriitikollakin pari hiukan hassahtanutta saattaa olla – teoksia en arvostele.

Jos kritiikkiä väsätessäni ottaisin huomioon, miten paljon kirjailija, jonka kanssa olen moikkausväleissä, ja kustannustoimittaja, jonka huostassa olen kumonnut pikkujouluviinit, ovat nähneet vaivaa teoksen tekemisessä, eli luoneet minulle työmaani, en voisi lausua mitään heidän työnsä tuloksesta. Silitellä vain.

Eivätkä kaikki kirjailijat suinkaan pillastu, vaikka vuosien työ saisi osakseen penseän palautteen. Yksi tyylikkäimmistä reaktioista osui hiljan teatterin lämpiöön, jossa kohdalle sattunut kirjailija esitteli minut vaimolleen sanomalla "tämä on se tyyppi, joka ei antautunut".

Täsmälleen. Sitten puhuttiin tovi ihan muusta, oltiin ihmisiksi.

Edelleen nostan hattua Heikki Reivilälle, jonka romaanista kirjoitin ikävästi marraskuussa 1996. Tapasimme Kappelissa ja keskustelimme kirjoituksestani. Haastattelu julkaistiin samalla sivulla arvostelun kanssa. "Helvetti", puuskahti Reivilä, ja puhui viisaita. Nyt, digiaikana, vastaavaa asetelmaa on toteutettu HSTV:n Nokikkain-sarjassa.

Jokainen lukija on kriitikko, eikä kukaan aina pidä kaikesta.

Tunnen hyvin Luigi Pirandellon usein siteeratun maksiimin "niin on, jos siltä näyttää", sillä olen vuosien varrella kuullut jos jonkinlaista salaliittoteoriaa. Huippuunsa ne äityivät, kun Sanoma – siis myös Hesarin julkaisija – osti WSOY:n vuonna 1998. (Bonnierille Södikan yleinen kirjallisuus myytiin keväällä 2011.)

Muilta tahoilta väitettiin, että Hesari suosii "oman talon" kirjoja. Södikalaiset puolestaan hikeentyivät, että nimenomaan heidän kirjojaan poljetaan erityisesti, jotta Hesarin kulttuuritoimitus osoittaisi itsenäisyytensä. Bulevardin ikoni Arto Paasilinna kantoi elämäkertateoksensa Lentojätkä (2002) korttelin toiselle puolelle pahimmalle kilpailijalle, Otavaan, kun "oma lehti" aina vain haukkui.

Julkaisutilaisuudessa ei ollut hauskaa. Tai no, Paasilinnalla taisi olla, pomoja kyykyssä sentään useammasta kustantamosta.

Jossain muualla kuin lehden toimituksessa laskeskeltiin, miten paljon minkäkin talon teoksia arviopalstoille pääsi.

Yksi selitys minulta on vielä kuulematta: miksi Hesarin esikoispalkinto meni seitsemän vuoden jakson aikana peräti viisi kertaa Teos-kustantamoon? Jossain se varmasti tiedetään.

Koska kriitikko voi ilmaista vain oman kantansa, se onkin sanottava suoraan. Oli teoksen kirjoittaja tai julkaisija kuka tahansa. Ei siinä terveisiä lähetetä millekään osapuolelle, vaan jutut suunnataan aina lehden lukijoille.

Itseensä on pakko luottaa. Muita ei ole.

Syyskuussa 2012 luin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen romaanin julkaissutta Ulla-Lena Lundbergia. Tai ennakkoversiohan se vasta oli, tolkuton läjä sivukopioita, joka tahtoi koko ajan mennä sotkuun, koska teksti jatkui jokaisen kopion kääntöpuolella ylösalaisin. Etsiskelepä sitten hajaläjistä myöhemmin tekstin tähdellisimpiä kohtia. Mieluummin olisin pelannut lasten kanssa Kimbleä.

Sotkun keskellä aloin kuitenkin vaikuttua aina vain yhä enemmän Lundbergin ja suomentaja Leena Vallisaaren sanoista, herkistyäkin hemmetti vie, hyvä ettei siirtyä Kökariin vuosikymmenten taakse. Ja mitäs vesiä minulla oikein nousi silmiin?

Uutuuden ilmestymispäivänä kiittelin Jäätä lehden palstoilla, koko lailla tunteen tasalta, myönnän, mutta myös tekijän aiemman tuotannon melko hyvin tuntien. Painetun kirjan näin vasta myöhemmin, samoin kuin toisten siitä laatimia kritiikkejä.

Kun kuulen muodikkaiden viisaiden hokeman "kirjallisuuskritiikki on yhtenäiskulttuurin viimeinen jäänne", tuumin, että saattaahan se olla. Paha "valtalehti" monistaa ja junttaa jälkijättöistä mielipidettä.

Silti koen oman osuuteni näin: raivaan sohvan tuntumasta tilaa hajoamaan pyrkiville nivaskoille ja yritän muodostaa suhdetta niihin.

Jos samanmielisyyttä on, se muodostuu vasta jälkeenpäin: ahaa, sinäkin pidit.

Antti Majander antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat