Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

En säätäisi Finlandiaa kansallislauluksi

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Näin(kin) soi Finlandia – ”koko maailman kansallislaulu”
Näin(kin) soi Finlandia – ”koko maailman kansallislaulu”
Kapellimestari Leopold Stokowski (1882–1977) otti Jean Sibeliuksen Finlandian ohjelmistoonsa jo 1900-luvun alussa ja ehdotti sitä lopulta koko maailman kansallislauluksi. Sellainen siitä tavallaan tulikin. Siitä tehtiin esimerkiksi virsiversioita ja populaarimusiikkitulkintoja jo varhain, ja sama jatkui 2000-luvulla. Finlandia soi nykyisin kaikkialla ja sitä esittävät niin kuorot ja sinfoniaorkesterit kuin sähkökitaristit ja jopa ukulelen taitajat. HSTV kokosi sikermän Stokowskin, Radion sinfoniaorkesterin, Anssi Tikanmäen, Joan Baezin ja monien muiden Finlandia-taltioinneista.

Uusi kansalaisaloite ehdottaa Suomen kansallislaulun vaihtamista Fredrik Paciuksen Maamme-laulusta Jean Sibeliuksen Finlandia-hymniksi. Aloitteen takana on Sibelius-Akatemian sävellysopiskelija Eetu Ranta-aho.

"Ystäväpiirimme ideoi aloitteen. Finlandia-hymni erottuu hyvällä tavalla monista kansallislauluista. Siinä ei ole kansallislauluille tyypillistä pompöösiyttä, vaan se on arvokkaan rauhallinen ja vaikuttava", hän perustelee.

Ajatus ei ole uusi, mutta kiinnostavaksi sen tekee pari vuotta voimassa ollut kansalaisaloitelaki. Idean kannatus on nyt helppo mitata. Jos aloite kerää 50 000 Väestörekisterikeskuksen hyväksymää allekirjoitusta, eduskunta käsittelee sen.

Näin paljon allekirjoituksia on saanut vain puolisen tusinaa kansalaisaloitetta, joista vain kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on hyväksytty eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä.

Finlandia-aloite oli ainakin vielä tiistai-iltapäivänä saanut kansalaisaloite-fi -sivulla vain kymmeniä allekirjoittajia, joten ehkä eduskunta ei ehkä koskaan käsittele asiaa.

Se voi olla hyvä juttu myös monen Sibelius-fanin mielestä.

Kysyimme asiaa HS Kulttuurin Facebook-sivuilla ja omalla Twitter-tililläni. Kannatusta selvästi on, mutta varauksia esittävät jopa Sibeliuksen oikeudenomistajat, vaikka Finlandian esitykset kansallislauluna toisivat heille lisätuloja aina vuoteen 2027, jolloin Sibeliuksen kuolemasta on 70 vuotta.

"Kansallisuuteen liittyvillä asioilla on historiansa, ja Suomen historia on täynnä merkittäviä tapahtumia, joihin on kuulunut Maamme-laulun esitys. En vaihtaisi kansallislaulua sen enempää kuin Suomen lippuakaan", Sibeliuksen tyttärenpoika Severi Blomstedt sanoo. Hän kuuluu oikeudenomistajia edustavaan kollegioon, kuten myös viulutaiteilija Jaakko Ilves, joka on toki otettu sävellykselle ehdotetusta kunniasta. "Seuraamme tilannetta. Ei kansalaisten aloitteita ole tarkoitus tyrmätäkään."

Mikään laki ei suojaa Paciuksen Maamme-laulun asemaa vaan jokin lakiakin vahvempi – 1900-luvun alkupuolella vähitellen lujittunut käytäntö. Reiluinta voisi olla, että käytäntö sanelisi kansallislaulun myös jatkossa. Tähän asiaan ei lakia tarvita.

 

HS.fi Kulttuuri: Lue esimerkiksi apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin ja professori Atso Almilan kommentit ja kuuntele sikermä Finlandian erilaisista sovituksista.

Vesa Sirén vesa.siren@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat