Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nimettömät löytökuvat ovat kuin silmäniskuja menneisyydestä

Kulttuuri
 
Yllättävä käänne valokuvaustilanteessa. Lassi Hämäläisen kuva Joensuusta, 1930-luku, hopeagelatiinivedos. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.
Yllättävä käänne valokuvaustilanteessa. Lassi Hämäläisen kuva Joensuusta, 1930-luku, hopeagelatiinivedos. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.

Vanhassa valokuvassa kolme turkulaista lasta katsoo kohti kameraa, vakavina. Eletään 1910-lukua. Nämä siisteissä juhlatamineissaan kuvaan ikuistetut lapset ovat todennäköisesti hyväosaisia, koska heidät on ollut varaa viedä ikuistettavaksi valokuvaamoon.

Näihin aikoihin kuvattavien piiri alkoi laajentua. Moni tekniikasta innostunut kylänmies – useimmiten he olivat miehiä – kiinnostui uusista valokuvauskojeista ja kameran eteen nousi yhä useammin tavallisia ihmisiä tehdastyöläisistä puotipuksuihin, piioista talollisiin.

Isoisäni Samuel eli Samppa oli yksi näistä kyläkuvaajista. Hän eli 1889–1980, kävi Amerikassa toteamassa, ettei kultaa kaivoksesta kimpaleina löytynytkään, ja palasi vaatimattomiin oloihin Etelä-Pohjanmaalle. 1920-luvulta lähtien paappa ehti muiden toimiensa ohessa tallettaa lasinegatiiveille aimo annoksen kotikylänsä Jokipiin elämää.

Satunnaisesti kuvausreissut ulottuivat kauemmaksikin. Kauhavan lentonäytökseen paappa pyöräili kameravarusteet pyöränsä tavaratelineellä. Matkaa kertyi yli 80 kilometriä – yhteen suuntaan.

Luen Harri Kalhan ja Harri Tahvanaisen mainiota kirjaa Nimettömät – Kansanvalokuvauksen maaginen maailma ja muistan yhtäkkiä elävästi kuvien sekamelskan mummulan pöytälaatikoissa ja ne arvokkaat otokset, jotka huolella oli liimattu pahvikantisiin albumeihin. Niistä silmiin katsoivat kaukaiset, jo edesmenneet sukulaiset ja tutut. Liki poikkeuksetta he poseerasivat vakavina tummissaan, kuten turkulaislapset studiokuvassaan.

Turkulaiseen hopeagelatiinivedokseen on tallentunut lapsista epäilemättä pelottavalta tuntunut hetki. Kuvaaja on sukeltanut mustan kankaan alle ja kehottanut lapsia olemaan liikkumatta; valotusaika paljekameralla kuvattaessa oli reippaasti pidempi kuin nykykameran sekunnin murto-osa tai kännykkäkameran digitaalinen napsahdus.

Kuvan vasemmanpuoleisen tytön pää onkin ehtinyt hiukan heilahtaa. Oikeanpuoleinen tuijottaa kameraa kuin hypnotisoituna. Pienin lapsista näyttää aidosti pelästyneeltä.

"Tähän aikaan kamera räpsähti kerran, kohtalokkaasti kuin giljotiini. Käynti studiossa oli suuri seikkailu", Kalha kuvailee. Valokuvaan tallentui arkaa ja aitoa kauneutta. Kuvalla oli oma erityinen auransa.

Tunnetila näissä valokuvissa oli vakava – tai vaihtoehtoisesti jokseenkin pöllämystynyt.

Jälkimmäisen olon saattoi aiheuttaa vaikkapa magnesiumjauheen leimahdus.

Kokeilunhaluinen isoisänikin päätti kerran kokeilla keinovaloa ja ottaa salamakuvan. Paappa annosteli magnesiumpulverin putukiffelille (=rikkalapio) ja sytytti. Konsti toimi, valo leimahti, kuva syntyi! Siihen tosin tallentuivat malleina poseeraavilta naisilta jokseenkin kauhunsekaiset ilmeet. Harmi, että tuo kuva on sittemmin kadonnut.

Hopeagelatiinivedos, Yhdysvallat, 1920-luku. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.
Hopeagelatiinivedos, Yhdysvallat, 1920-luku. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.

Nimettömät-kirjassa riittää hienoja otoksia ihmeteltäväksi. Kuvat ovat valokuvaaja Harri Tahvanaisen kokoelmista.

Valloittavimpiin suomalaiskuviin kuuluu ylimpänä oleva itäsuomalainen perhepotretti. Etualalle on laukaisuhetkellä kävellyt possu ja ryhtynyt tyynesti asioilleen. Ilmeissä on pitelemistä.

Kyläkuvaajien toimenkuvaan mahtui myös vainajien kuvaaminen ennen viimeistä matkaa, avonaiseen arkkuun asetettuina. Näitäkin kuvia moni muistaa varmaan nähneensä.

Valokuvauksen kehittymisen aikaan yliluonnollinen kiinnosti ihmisiä kovasti. Valokuvilla pyrittiin myös kömpelösti todistamaan henkien läsnäoloa.

Tahattomissa kaksoisvalotuksissa ja "haamukuvissa" on myös oma magiansa.

Hiukan irtonaisempaa otetta yleensä niin vakaviin valokuviin toi "kulissinaivismi", yksi 1900-luvun alun trendi-ilmiö.

Siinä suosittu valokuvamuisto syntyi esimerkiksi tintamareskeilla eli maalatuilla lavasteilla, joiden reikiin kuvattava työnsi päänsä. 1930-luvulta lähtien hymyt yleistyivät ja levenivät. Hollywood ja mainokset opettivat suomalaisetkin hymyilemään kameralle.

Studiokuvissa kierrätettiin maasta ja maanosasta toiseen hyvin samankaltaisia perusideoita, huomauttaa Kalha. Kulissit olivat näistä yksi, postikorttikuvat toinen.

Tämän voi todeta parhaillaan Tukholman Etnografisessa museossa, eteläafrikkalaista katukuvausta esittelevässä The Other Camera -näyttelyssä. Näyttely on koottu aikanaan arvottomina pidetyistä katukuvaajien otoksista, jotka on digitoitu Kapkaupungin yliopistossa.

The Other Cameran yleisvire on onnellinen. Väkivaltaisten uutiskuvien tai makeiden matkailumainosten sijasta näemme tavallisia ihmisiä arjessaan, koska eteläafrikkalaiset esitellään omiensa kuvaamina, ei eurooppalaisten tai yhdysvaltalaisten ammattilaisten silmin.

Vaikka katukuvaajat tunnettaisiinkin nimeltä, heidät voi hyvin lukea kansankuvaajien ryhmään. Kalha lanseeraa käsitteen nyt Suomessa vastineeksi englannin kielen termille vernacular photography. Ite-kuvaajistakin voisi puhua – miksei myös valokuvittelijoista.

Suuri osa Nimettömät-kirjassa esitellyistä Harri Tahvanaisen kokoelman valokuvista on löytökuvia; kirpputoreilta silmiin osuneita tai nettihuutokaupoista hankittuja. Kansanvalokuvien ja löytökuvien markkinat ovat vahvassa nousussa: huhtikuussa 2014 Yhdysvalloissa pidetyssä alan ensimmäisessä huutokaupassa suosituimmista kuvista maksettiin jopa satakertaisesti lähtöhintoihin verrattuna.

Tarjontaa ja hintapyyntöjä voi silmäillä esimerkiksi yhdysvaltalaisen Swann-huutokauppahuoneen sivuilta: www.swanngalleries.com.

Löytökuvien, katukuvien ja kansanvalokuvien kulttuurihistoria ulottuu kauas ja siitä löytyy runsaasti viittauksia esimerkiksi Man Rayhin ja muihin surrealisteihin, ja taiteeseen muutenkin.

Aallonharjalla tuoreimpana tapauksena on Vivian Maier, salaperäinen lastenhoitaja, jonka tuhansien negatiivien kokoelman John Maalof huusi huutokaupasta ja osui kultasuoneen.

Vaatimatonta elämää lastenhoitajana elänyt Maier (1926–2009) kuvasi vuosikymmenten aikana tuntemattomia ihmisiä kadulla sekä perheitä, joissa työskenteli. Maierin elämän varhaiset vaiheet ovat osin hämärän peitossa ja kuvien katsojaa askarruttaa suuresti hänen elämänsä muutenkin; Maier ei eläessään näyttänyt kuviaan kenellekään.

Kuvia on kymmeniä tuhansia.

Kuvaaminen oli Maeirille elämäntapa, ellei pakkomielle.

Kuvaaminen tuntuu olevan myös meistä monille pakkomielle: kokemus on todellinen vasta kun se on postattu kuvana jonnekin. Tuotammekin kuvia enemmän kuin koskaan ja liikkuvat ja pysäytetyt kuvat tulvivat tajuntaamme joka puolelta, kaiken aikaa.

Entä osaammeko katsoa niitä?

Tajuammeko, mitä näemme?

Nimettömät-kirja auttaa näkemään uutta anonyymeissa, vanhoissa valokuvissa. Harri Kalhan teksti tarjoaa myös merkillisen vapautuksen: vanhaa sukualbumia selatessakaan ei ole aivan pakollista tietää, kuka missäkin kuvassa on. Kuvien aurasta voi lumoutua muutenkin, nauttia niistä esteettisinä esineinä.

 

Harri Kalha & Harri Tahvanainen: Nimettömät – Kansanvalokuvauksen maaginen maailma. 304 s. Maahenki. 

Kirjoittaja on toimitussihteeri.

"Käytämme perunaa", hopeagelatiinivedos, Yhdysvallat, n. 1910. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.
"Käytämme perunaa", hopeagelatiinivedos, Yhdysvallat, n. 1910. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.

"Kairo-Egypti", hopeagelatiinivedos, 1933. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.
"Kairo-Egypti", hopeagelatiinivedos, 1933. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.

Turkulaiset lapset postikorttiformaatin studiokuvassa, noin 1910.
Turkulaiset lapset postikorttiformaatin studiokuvassa, noin 1910.

Hopeagelatiinivedos, Yhdysvallat, 1930-luku. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.
Hopeagelatiinivedos, Yhdysvallat, 1930-luku. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.

Hopeagelatiinivedos, n. 1950-luku. – Nimettömät kirjan kuvitusta.
Hopeagelatiinivedos, n. 1950-luku. – Nimettömät kirjan kuvitusta.

Hopeagelatiinivedos, Yhdysvallat, 1940-luku. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.
Hopeagelatiinivedos, Yhdysvallat, 1940-luku. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.

Hopeagelatiinivedos, Suomi, 1950-luku. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.
Hopeagelatiinivedos, Suomi, 1950-luku. – Nimettömät-kirjan kuvitusta.

Jakob Ljungqvist, Helsinki: mignonkorttikuva, kollodiumvedos, Suomi, n. 1900.
Jakob Ljungqvist, Helsinki: mignonkorttikuva, kollodiumvedos, Suomi, n. 1900.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat