Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääntä ja pikseleitä

Tänä vuonna Ars Fennica -palkinnosta kilpailee neljä suomalaista taiteilijaa ja yksi taiteilijapari

Kulttuuri
 
Ars Fennica
Palkintoehdokkaat (vas.) Mika Taanila, Laura Könönen, Jusu Vehviläinen, Vesa Vehviläinen, Outi Pieski ja Hans Rosenström paljastettiin eilen Amos Andersonin taidemuseossa.
Palkintoehdokkaat (vas.) Mika Taanila, Laura Könönen, Jusu Vehviläinen, Vesa Vehviläinen, Outi Pieski ja Hans Rosenström paljastettiin eilen Amos Andersonin taidemuseossa. Kuva: Ars Fennica

Ars Fennica -taidepalkinnosta kilpailevat tänä vuonna kuvanveistäjä Laura Könönen, saamelaiskulttuurista ammentava kuvataiteilija Outi Pieski, paikkasidonnaisista ääniteoksistaan tunnettu Hans Rosenström, elokuvantekijä ja kuvataiteilija Mika Taanila sekä konemusiikista vaikutteita ottava mediataiteilijapari Pink Twins eli Vesa ja Juha Vehviläinen.

Palkinnon saajan valitsee brittikuraattori ja museonjohtaja Charles Esche. Hän vierailee ehdokkaiden työhuoneissa tammi-helmikuussa, ja palkinnon saaja julkistetaan keväällä.

Fakta

Ars Fennica -ehdokkaat

 Laura Könönen (s. 1980) on käsitteellinen kuvanveistäjä, joka tunnetaan muun muassa vähäeleisistä, mustasta kivestä veistetyistä kaiutinkaapeista ja puhelinkopeista.

 Outi Pieskin (s. 1973) teoksissa ovat vahvasti läsnä Lapin luonto ja saamelainen kulttuuri. Maalaukset pelkistävät pohjoiset maisemat rosoisiksi pinnoiksi, ja perinnekäsitöiden langat, risut ja muut materiaalit muuntuvat tilateoksiksi.

 Hans Rosenström (s. 1978) tunnetaan erityisesti ääneen perustuvista, paikkasidonnaisista teoksistaan. Tyypillistä niille on äänen luoma illuusio, joka saa kuulokkeet päässä istuvan kokijan epäilemään aistejaan.

 Mika Taanilan (s. 1965) teokset liikkuvat kokeellisen ja dokumentaarisen elokuvan välimaastossa. Viime vuosina Taanilan aiheita ovat olleet muun muassa Olkiluoto ja ultrajuoksu.

 Vesa (s. 1974) ja Juha Vehviläinen (s. 1978) eli Pink Twins ovat mediataiteilija- ja muusikkokaksikko, joka hyödyntää työskentelyssään konemusiikin rytmejä ja teknokulttuurista tuttua tietokonegrafiikkaa.
Pink Twinsin videoprojektio Miracle (2014) on nähtävillä Taidehallin seinässä 4. tammikuuta asti.

Ars Fennica on Suomen suurin kuvataidepalkinto, ja sen myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä. Palkintoa on jaettu vuodesta 1991 lähtien ja sen suuruus on 40 000 euroa.

Tänä vuonna ehdokasvalinnoissa korostuivat ääni, musiikki ja liikkuva kuva.

Ehdokkaat valinneen palkintolautakunnan puheenjohtaja Leena Niemistö kertoo, että tuomaristo pyrki valitsemaan monipuolisen, ajankohtaisen joukon taiteilijoita, jotka ovat jo meritoituneet kansainvälisesti.

Aikaisempina vuosina ehdokkaiden joukossa on ollut myös muita kuin suomalaisia taiteilijoita. Nyt ehdokkaat ovat suomalaisia jo toista vuotta.

Päätös asettaa ehdolle vain suomalaisia on ollut tietoinen, Niemistö myöntää ja viittaa "huonoihin kokemuksiin".

Tämä huono kokemus oli vuonna 2013 palkinnon voittanut tanskalainen Jeppe Hein, joka ei saapunut Helsinkiin vastaanottamaan palkintoaan.

Viime vuonna Ars Fennica -ehdokkaiden yhteisnäyttely järjestettiin Kiasmassa. Tänä vuonna esille pääsee vain voittaja, ja hänkin remontissa olevan Kiasman sijaan Hämeenlinnan taidemuseoon.

Ars Fennica -palkinnon perustaneiden Henna ja Pertti Niemistön taidekokoelma sijaitsee Hämeenlinnan taidemuseossa, joten paikka on luonteva, mutta museossa on tilaa esitellä kattavasti vain yhden taiteilijan teoksia, Niemistö kertoo.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Niemistön ohella kuvanveistäjä Markus Kåhre, taidemaalari Elina Merenmies sekä museonjohtaja Pirkko Siitari.

Viime vuonna palkinnon voittivat muun muassa Valituskuoro-teoksestaan tunnetut Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat