Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauli Virtanen valittiin vierailijaprofessoriksi

Ulkomaantoimittaja opettaa Tampereen yliopistossa ensi lukuvuoden

Kulttuuri
 
Rauli Virtanen
Rauli Virtanen

Ulkomaantoimittajana ansioitunut Rauli Virtanen, 66, on valittu journalistiikan vierailijaprofessoriksi Tampereen yliopistoon. Vuoden mittainen tehtävä alkaa elokuussa 2015.

Valinnassa korostettiin Virtasen kokemusta. Hän on matkustanut maailman kriisipesäkkeisiin Vietnamin sodasta lähtien.

"Hän on tehnyt ainutlaatuisen pitkän ja monipuolisen uran", perustelee Heikki Hellman, joka johtaa yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikköä. "Osaavalle ulkomaanjournalismille on juuri nyt kasvavaa kysyntää, ja meidän opetuksessamme on sille ilmeinen tarve. Opiskelijoiden kannalta on tärkeää myös se, että Virtasella on kokemusta yrittäjänä journalismin saralla."

Virtanen on kiertänyt maailmaa yli 40 vuotta, ja myös parhaillaan hän on "yhdistetyllä työ- ja lomamatkalla" Kaakkois-Aasiassa. Hän suostuu hieman kierrellen paljastamaan, että professuurin hakemista ehdotettiin Tampereen yliopistosta. Se tuli yllätyksenä.

"Olen pitänyt itseäni kaikkein vähiten akateemisena ihmisenä", hän naurahtaa. "Lähdin Tampereen yliopistosta parin approbaturin jälkeen, ja käytin opintotukeni reppureissaamiseen ja laivamatkoihin."

"Kun kuulin, että kyse on nimenomaan ulkomaantoimittamisen opettamisesta, koin, että minulla on suorastaan velvollisuus jakaa kokemuksiani nuorille opiskelijoille."

Virtanen kertoo kantavansa kasvavaa huolta ulkomaanjournalismin vähenemisestä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Hänen mukaansa olisi tärkeää, että suomalaisilla olisi "omat silmät ja korvat maailmalla" myös tulevaisuudessa.

"Yritän valaa uskoa ja toivoa nuoriin toimittajiin", hän sanoo. "Olen toiminut pitkään freelancerina ja tavoitteenani on kertoa, miten asiansa osaava toimittaja pystyy tekemään juttuja ulkomailta vaikeina yt-aikoina."

Itse hän ei ole ulkomaankomennuksia jättämässä, sillä työn alla on niin dokumenttielokuva kuin uusi tietokirja.

Rauli Virtanen aloitti ulkomaantoimittajana 1969, ja hänen työnantajiaan ovat olleet muun muassa MTV, Yleisradio, Uusi-Suomi, Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti ja Apu. Valtion tiedonjulkistamispalkinnon hän sai 1993 ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon 2001.

Tampereen yliopistossa on ollut journalistiikan vierailijaprofessuuri vuodesta 2007 lähtien. Kuluvana lukuvuonna tehtävässä toimii tuottaja Renny Jokelin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat