Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erävoitto lappilaiskirjailijalle plagiointikiistassa Sveitsissä

Thomas Brunnsteinerin mielestä kyse ei ole rahasta vaan periaatteesta

Kulttuuri
 
Thomas Brunnsteiner
Thomas Brunnsteiner

Lapissa asuva itävaltalaissyntyinen kirjailija ja toimittaja Thomas Brunnsteiner on saanut ison erävoiton oikeusjutussa, jossa käsitellään hänen joutumistaan plagioinnin (HS 4. 8.) kohteeksi Sveitsissä.

Zürichin kauppaoikeus alkoi syksyllä selvittää, loukkasiko kirjailija Urs Mannhart Brunnsteinerin tekijänoikeuksia kopioidessaan kiitettyyn romaaniinsa Bergsteiger im Flachland (2014) aiheita, paikkoja ja henkilöitä tämän matkareportaasikirjasta Bis ins Eismeer (2007). Kirja on suomennettu 2010 nimellä Jäämerelle saakka (Absurdia).

Kun kauppaoikeus antoi syyskuussa alustavan päätöksen Mannhartin kirjan mainostus- ja myyntikiellosta, sen kustantanut Secession valitti päätöksestä ylimpään oikeusasteeseen eli liittovaltio-oikeuteen. Valitus hylättiin viime viikolla.

"Olen helpottunut tuntiessani, että oikeuksiani kunnioitetaan", sanoo Brunnsteiner HS:lle puhelimessa.

Näillä näkymin jutun pääkäsittely alkaa ensi vuonna kauppaoikeudessa. Brunnsteiner ei usko vastapuolen sitä ennen taipuvan. Ei, vaikka hän sai jo kesällä Mannhartilta viestin, jossa tämä tunnusti kopioinnin.

Sveitsissä oikeusjuttu on aiheuttanut paljon kohua.

Brunnsteiner leimattiin taiteentuhoajaksi, ja verkossa kerättiin Mannhartin ja "inspiraation vapauden" tueksi 400:n kirjailijan nimilista.

"Minäkin allekirjoitin sen Roope Ankkana. Kesti kuukauden, ennen kuin nimi älyttiin poistaa listalta", hymähtää Brunnsteiner.

"Tässä ei ole ensisijaisesti kyse rahasta vaan periaatteesta."

Brunnsteiner vaatii Mannhartilta ja Secessionilta pientä osuutta romaanin myyntivoitosta, mutta kiistää tavoittelevansa suuria korvauksia.

"Kun saisin takaisin ainakin oikeudenkäyntikuluni. Niihin on mennyt jo keskikokoisen auton hinta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat