Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuurilehtien tukea ei leikata Ruotsissa

80 prosentin leikkaussuunnitelma aiheutti skandaalin. Kulttuuriministeri kysyy, uhrataanko lapset ja kirjastot.

Kulttuuri
 

Ruotsin hallitus teki täyskäännöksen torstaina. Se oli vielä alkuviikosta leikkaamassa lähes 80 prosenttia kulttuuri- ja mielipidelehdistön tuesta. Tuki oli laskemassa kahdesta miljoonasta eurosta noin 420 000 euroon.

Päätöksen aiheuttaman kritiikin vuoksi lehdet ollaan nyt säästämässä, ja uusia leikkauskohteita etsitään perjantaina. Dagens Nyheterin mukaan on epätodennäköistä, että päätöksiin ylletään tälläkään kertaa.

Hallituksen ensimmäinen ajatus oli leikata kirjallisuuden tukea, mutta kirjailijat nostivat niin suuren protestin, että viime viikolla hallitus päättikin leikata kulttuurilehtien tukea. Uusi protestiaalto torppasi tämänkin leikkaushankkeen.

Kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke kutsui kulttuurilehtien tuen leikkaushanketta "katastrofiksi, jolta nyt vältyttiin". Samalla hän muistutti torstain eduskuntakeskustelussa pelkäävänsä, että leikkaukset kohdistetaankin esimerkiksi lapsiin tai kirjastoihin, joiden puolestapuhujat eivät ehkä jaksa olla yhtä äänekkäitä kuin kirjailijat ja kulttuurilehtien tukijat.

Leikkaukset olisivat epäilemättä saattaneet kymmeniä kulttuuri- ja mielipidelehtiä suuriin vaikeuksiin.

Tänä vuonna tukea jaettiin 91 kulttuuri- ja mielipidelehdelle, joista 17 on verkkolehtiä. Mukana on esimerkiksi runoudelle ja kansanmusiikille omistettuja lehtiä sekä Ruotsin kielivähemmistöjen julkaisuja.

Kolmentoista kulttuuri- ja mielipidelehden päätoimittajat muistuttivat Dagens Nyheterin julkaisemassa julkilausumassa, että nämä lehdet monipuolistavat ruotsalaista kulttuurikeskustelua ja ne ovat antaneet kasvualustan monille huippukirjailijoille ja Ruotsin eturivin mielipidevaikuttajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat