Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paolo Giordano kirjoittaa italialaisten Nato-sotilaiden syvimmistä tuntemuksista

Paolo Giordanon romaani italialaisista Nato-sotilaista on kunnianosoitus Norman Mailerille

Kulttuuri
 
Teemu Kuusimurto
Paolo Giordano
Paolo Giordano Kuva: Teemu Kuusimurto

Ei sitä tarvitse puolustella – päinvastoin. Olisi ollut nimittäin perin epäinhimillistä, jos siinä tilanteessa ei olisi tuntenut minkäänlaisia paineita.

Torinossa syntynyt Paolo Giordano julkaisi Italian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Premio Stregan saaneen esikoisromaaninsa Alkulukujen yksinäisyys vuonna 2008. Sitä on myynyt yksin Italiassa yli kaksi miljoonaa kappaletta. Rima toiselle romaanille hilautui väkisinkin korkealle. Uutta romaania saatiinkin odottaa miltei viisi vuotta.

"Oikeastaan olen kirjoittanut kaksi esikoisromaania, koska kirjojen synnyn väliin jäi niin monta pitkää vuotta. Tässä mielessä en ehkä joutunut kohtamaan sitä rimakauhua, joka usein liitetään toisen kirjan kirjoittamiseen. Minun oli ansaittava uudestaan kirjallinen uskottavuuteni toisella romaanilla", paljastaa Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopulla vieraillut Paolo Giordano.

Toinen romaani ilmestyi kaksi vuotta sitten Italiassa nimellä Il corpo umano. Suomeksi se on saanut nimen Ihmisruumis, käännöksestä vastaa myös Paolo Giordanon esikoisromaanin suomentanut Helinä Kangas.

Miten tämä odotettu toinen romaani eroaa näyttävän kansainvälisen uran avanneesta esikoisromaanista? Päällisin puolin Ihmisruumis käsittelee aivan toisenlaista todellisuutta kuin Alkulukujen yksinäisyys. Siinä on miljöönä italialaisten valvoma sotilastukikohta Afganistanissa Gulistanin laakson pohjoisosissa.

Entistä ajankohtaisemmaksi romaanin tekee se, että Nato-operaatiossa mukana olleiden italialaisten joukkojen kotiuttaminen Afganistanista on alkanut marraskuun puolivälissä. Komennus FOB-tukikohtaan on vienyt hengen noin kuudeltakymmeneltä italialaiselta sotilaalta, joista lähes neljäkymmentä on kuollut taisteluissa.

Ihmisruumis ei ole kuitenkaan perinteinen sotaromaani. Se keskittyy sotilaiden arkeen tukikohdassa eikä kuvaa varsinaisesti taisteluita, itse sotaa.

"Sotilastukikohta on mitä oivallisin paikka, kun haluaa tarkastella jonkun tietyn porukan välisiä psykologisia suhteita ja jännitteitä. Se on tavallaan tarkasti rajattu tila tai umpio, jossa nuoret miehet ovat erityksissä ja irti tavallisesta arjesta. Se on kuin koelaboratorio, jossa ihmiset ovat koe-eläimiä", Paolo Giordano toteaa.

Hän korostaa, että hänen kuvaamillaan Afganistaniin lähetyillä italialaissotilailla on kaikilla luonnollisesti omat taustansa ja henkiset solmukohtansa, jotka nekin osin selittävät heidän käyttäytymistään kuoleman ja elämän rajapinnalla. Tukikohta kiinnosti häntä myös psykologisena näyttämönä. Sotilastukikohdassa ei ole selvää rajaa yksityisen ja julkisen elämän välillä. Kaikki tulee julki – sekin, minkä haluaisi salata.

"En halunnut kuvata sankaruutta tai pelkuruutta enkä kauhuja tai väkivaltaa vaan elämää rajatussa tilassa."

Nuoria italialaissotilaita kollektiivisesta näkökulmasta seuraava Ihmisruumis syntyi tavallaan vahingossa, aivan toisen hankkeen tuloksena. Vanity Fair -lehti lähetti Paolo Giordanon joulukuussa 2010 kirjoittamaan reportaasia italialaisesta sotilastukikohdasta Afganistanissa. Kahden viikon juttukeikka synnytti halun tehdä romaani kaikesta, minkä hän oli nähnyt ja kuullut.

"Siinä oli miljöö, jota olin koko ajan tietämättäni odottanut. Aloin kirjoittaa romaania, jossa suunnilleen itseni ikäiset miehet eivät eläneet samanlaista turvattua elämää kuin minä itse. Samalla tuhosin huonosti edenneen käsikirjoituksen, josta olin kuvitellut tekeväni toisen romaanini", Paolo Giordano muistelee.

Hän palasi vuoden kuluttua vielä uudemman kerran Gulistaniin Afganistanissa tarkistaakseen, että todellisuus vastasi hänen romaaninsa kuvaamaa maailmaa. "Ei halunnut tehdä omaa olemassaoloani tiettäväksi, jotta sotilaat eivät olisi ottaneet jotakin roolia. Halusin seurata heitä sellaisina kuin he ovat."

Useiden sotilaiden syvimmät tuntemukset eivät liittyneet niinkään itse sotaan vaan komennuksen ja katkolle joutuneen kotoisen siviilielämän välisiin jännitteisiin. Tämä sukupolvi on tottunut mukavuuksiin eikä halua joutua epämukavuusalueelle.

Paolo Giordanoa kiehtoi myös tukikohdan tylsä arki, josta sotilaat selviävät tai ovat selviämättä samoin keinoin kuin tavanomaisesta arjesta kotona Italiassa. Tietenkin vain arjen ulkoiset tunnusmerkit ovat samat. Valtaosa ajasta menee odotteluun ja rutiinien kertaamiseen.

Pelote on luonnollisesti siinä, että kuolema voi kuitenkin osua kohdalle koska hyvänsä.

Siksi Paolo Giordano tarkastelee romaanissaan, miten sota, kuolema ja tappaminen muuttaa näitä sotilaita.

"Meillä on valheellinen turvallisuuden tunne siitä, että sota ei koske meitä, koska se ei tapahdu meidän silmiemme alla."

Paolo Girodano paljastaa, ettei Ihmisruumista voi puhua mainitsematta Norman Maileria ja tämän massiivista esikoisromaania Alastomat ja kuolleet. Etenkin Mailerin sotaromaanin moniääninen kerrontatapa on vaikuttanut Giordanon romaaniin. Giordano halusi kuvata ison kollektiivin tekemisiä, vaiheita ja tuntemuksia sodassa – aivan kuten Mailer. Molemmissa romaaneissa myös taisteluun valmistautuminen on näkyvämmin esillä kuin itse sota.

"Alastomissa ja kuolleissa kokonaisuus syntyy siitä, kunkin sotilaan yksilöllinen tarina nivoutuu osaksi mosaiikkimaista kokonaisuutta. Juuri tähän minäkin tähtäsin. Sotilaat ovat aina tulleet sotaan jostakin. Hei eivät pääsee pakoon omaa taustaansa", Paolo Giordano kertoo.

Toinen Ihmisruumiiseen vaikuttanut romaani on italialaisen Dino Buzzatin Tataariaro, jossa nuori upseeri joutuu palvelukseen ankealla raja-alueella sijaitsevaan puolustuslinnoitukseen. Hänen aikansa kuluu pääsääntöisesti odottaessa. Vihollista ei kuitenkaan kuulu. Juuri tästä Paolo Giordano poimi romaaniinsa ajatuksen poissaolon jatkuvasta läsnäolosta. Vaikka vihollista ei näy, vihollinen on koko ajan läsnä ja vaikuttaa vihollista odottavan joka hetkeen.

"Yksikään romaanin henkilöhahmoista ei ole alter egoni. Jokaisessa henkilöhahmossa on joitakin piirteitä minusta itsestäni – jälkiä peloistani, haaveistani, ristiriidoistani, patoutumistani tai toiveistani", Paolo Giordano tunnustaa.

Paolo Giordano: Ihmisruumis (Il corpo umano). Suom. Helinä Kangas. WSOY. 335 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat