Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äreät tontut pitivät jöötä

Kulttuuri
 
Aki Paavola Lehtikuva
Tonttuperinne elää 1700-luvun pohjalaisrakennuksen pihapiirissä, Tyynelän Tonttulassa Luodossa.
Tonttuperinne elää 1700-luvun pohjalaisrakennuksen pihapiirissä, Tyynelän Tonttulassa Luodossa. Kuva: Aki Paavola Lehtikuva

Meneillään on parhaillaan kiihkeä tonttusesonki, vaikka puutarhatontut onkin – toivottavasti – nosteltu sisätiloihin voimia keräämään. Nyt on joulutonttujen vuoro juhlia.

Tosin tonttujen näkökulmasta asiat ovat jo pitkään menneet huonompaan suuntaan. Ennen vanhaan tonttusesonki oli nimittäin aina, ja tonttujen arvostus huipussaan kaiken aikaa.

Tonttujen nimissä ja kunniaksi pystytettiin myös tonttukiviä. Niistä tuonnempana.

Nimitys tonttu tulee alun perin ruotsin kielen ilmaisusta tomtegubbe, tonttiukko. Vaikka nimi on läntistä lainatavaraa, tontuilla on juurensa myös itäisten suomensukuisten kansojen parissa. Hekin ovat tunteneet tonttiukkoja vastaavia maan alla asuvia paikanhaltijoita. Suomalaisessa perinteessä tontut ovat yleensä asustaneet maan päällä, kodin piirissä, selviää Risto Pulkkisen tuoreesta Suomalainen kansanusko -teoksesta.

Tyypillisimmillään tonttu oli harmaakolttuinen pikku-ukko, joskus naispuolinenkin. Se oli Pulkkisen mukaan hyväntahtoinen, joskin hieman äreä ja helposti ärsyyntyvä konservatiivinen norminvartija.

Tonttu takasi talon onnen, jos porukka eleli kuten hyvät tavat edellyttivät. Jos taas elettiin kuin pellossa tai laiskoteltiin, tonttu paheksui ja antoi sen näkyä:

"Lievissä tapauksissa se saattoi vain näyttäytyä, mutta vakavammissa aiheutti kummittelun kaltaista häirintää", Pulkkinen kirjoittaa.

Tontuista on melkoisesti silminnäkijähavaintoja. Havaintoja riitti pitkään, aina sotien jälkeiselle ajalle.

Ennen vanhaan tonttuhavaintoja ei kyseenalaistettu.

Kirkko kävi kuitenkin taistelua tonttuja vastaan. Mikael Agricola (1510–1557) rinnasti tontun itseensä piruun. Tonttujen hävittämiseen pystyi kuitenkin vasta modernisaatio ja ennen muuta keinovalo.

Tonttukiviä on pystytetty erityisesti Länsi-Suomessa. Kansan suussa niitä kutsuttiin myös mulkkukiviksi.

Tonttukivien tarkoitus lienee ollut lisätä satoisuutta, sillä ne sijoitettiin aina pelloille. Kivillä on myös rooli osana suomalaista falloskulttia, Jumin palvontaa, arvelevat jotkut tutkijat.

Tämä kaikki voi olla hyvä pitää mielessä, kun taas laulamme, että hei tonttu-ukot hyppikää. Ties vaikka haluavat mitä revanssia.

 

Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko, samaaneista saunatonttuihin. Gaudeamus, 416 s.

Pirkko Kotirinta HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat