Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat ja nuoret ovat outoja keski-ikäisille

Suurin ero vanhan ja nuoren ihmisen välillä on se, että vanhasta kuolema on kädenojennuksen päässä. Siksikö moni heistä on niin utelias ja iloinen?

Kulttuuri
 
Pascal Broze Reporters
Kuva: Pascal Broze Reporters

Äitini täyttää jouluaattona 87 vuotta. Hän aloittaa syntymäpäivänsä epäilemättä samoin kuin muutkin aamut: kuuntelee radiouutiset ja lukee kolme sanomalehteä kahdella kielellä.

Äiti on vastaansanomattomasti iäkäs, kypsä, seniorikansalainen – eli vanhus. Silti hän seuraa yhä maailman tapahtumia ja kulttuuria radiosta ja televisiosta, lukee suuren osan Suomessa ilmestyvästä kaunokirjallisuudesta ja käy säännöllisesti teatterissa ja konserteissa. Hän pukeutuu muodikkaasti ja matkustaa ulkomailla liki vuosittain.

Tahtia ei ole haitannut se, että olkapäätä ja lonkkaa on korjailtu. Mukana matkoilla olen usein minä ja poikkeuksetta äidin puoliso eli isäni. Hänen syntymäpäivänsä on keväällä, ja hän täyttää silloin 89.

Aktiiviset vanhuskansalaiset ovat viime aikoina herättäneet huomiota.

Itsenäisyyspäivän sankariksi kohosi 101-vuotias Hannes Hynönen, joka paitsi muisteli talvisodan syttymistä ja kommentoi Ukrainan tilannetta myös tanssitti presidentin vastaanotolla Jenni Haukiota ja Sofi Oksasta ja viihtyi suvun järjestämillä jatkoilla aamuyöhön asti.

Jo aiemmin syksyllä HS kertoi, miten yli 90-vuotiaiden ikäluokka kasvaa Suomessa jatkuvasti: heitä on nyt noin 40 000. Kaksi kolmesta asuu omassa asunnossaan, pankkikortti on joka kolmannella. Hesariakin tilaa viitisentuhatta.

Näin vanhoja ei kuitenkaan paljon noteerata. Viime sunnuntaina Paul Tiililä (entinen Nokia-yhtiön osastopäällikkö ja taiteilija) kysyi mielipidekirjoituksessa, miksi yli 80-vuotiaita ei oteta mukaan yhteiskuntaa tai politiikkaa koskeviin kyselytutkimuksiin. Samalla sivulla dosentti Ilkka Haarni puhui suoranaisesta vanhusten syrjinnästä.

Toki heidät ohitetaankin monissa ratkaisuissa – nuorison tavoin. Kumpikin ryhmä on päättäjien enemmistölle eli keski-ikäisille outo ja vieras, ja niihin tuntuu liittyvän enemmän ongelmia kuin potentiaalia. Aina ollaan jotain vaatimassa, on kyse sitten ensimmäisistä työpaikoista tai inhimillisestä hoidosta elämän viime vuosina.

Mutta kun Haarni puhuu vanhuksista tavallisina ihmisinä, joiden ainoa ero nuoremmista on se, että he "ovat ehtineet elää vähän meitä muita pidempään", olen eri mieltä.

Vanhempani eroavat minusta ratkaisevasti siinä, että he lisäävät pieniinkin tulevaisuudensuunnitelmiinsa automaattisen ehtolauseen: "Jos vielä ollaan elossa."

Kuoleman jatkuvasta läsnäolosta elämässä puhui myös yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija Roger Angell, 94, viime talvena The New Yorker -lehdessä julkaistussa esseessään This Old Man (Tämä vanha mies).

Se on kiinnostavin ja avomielisin raportti vanhuudesta, minkä olen aikoihin lukenut.

Angell aloittaa käymällä läpi ruumiinsa vaivat ja kivut. Niitä on: reumatismi on runnellut kädet, toisella silmällä ei oikein näe, vanha polvivamma pakottaa käyttämään keppiä. Selkäranka on luhistuessaan vienyt senttejä pituudesta. Takana on sydänleikkaus, ja päivittäinen pillerimäärä on melkoinen.

Hänestä on selvää, että tällaisella ihmisellä mieli toimii eri tavalla kuin nuorempana. Pelkkä ajatteleminenkin on erilaista: ajatukset ovat lyhyempiä, yksinkertaisempia ja konkreettisempia.

Testaan ideaa ajattelun muuttumisesta vanhemmillani, ja he myöntelevät. Äiti kertoo valitsevansa lukemansa kirjatkin nykyään tarkkaan: ei polveilevia romaaneja ihmisten pahuudesta ja maailman tuhoutumisesta, vaan tarinoita, joissa on toivoa ja selkeä ratkaisu.

Angell puhuu reippaasti myös siitä, miten keskustella, kun puheenaiheet tuntuvat vierailta – joko siksi, että ne ovat vieraita, tai siksi, että keskustelun tuoksinassa on jo unohtunut, mistä puhutaan.

"Silloin pidän mietteliään tauon ja jatkan juttua vasta, kun saan taas jostain kiinni", hän neuvoo.

Sen lisäksi, että vanhuksen elämästä katoaa sanoja ja aiheita, siitä katoaa ihmisiä. Kun puhutaan vanhuudesta, puhutaan aina menettämisestä.

Myös tämä muuttaa psyykeä ja mieltä. Suurin osa ihmisistä, jotka vanhus on tuntenut, on jo kuollut. Suurin osa elämästä on takana, ja siksi ajattelu keskittyy suunnittelemista enemmän muistelemiseen.

Angelliltakin on kuollut kaksi vaimoa, ja yksi lapsista teki neljä vuotta sitten itsemurhan. Hänellä on syytäkin miettiä, miksi kuolemien runsaus ei muserra vanhaa ihmistä. Usein käy silti suorastaan päinvastoin: vanhukset puhuvat kuolleista ja kuolemasta paljon halukkaammin kuin nuoremmat. Viittaavathan vanhempanikin jatkuvasti siihen, että tilastojen valossa he elävät itse asiassa jatkoajalla.

Angell arvelee, ettei elävillä ja kuolleilla ole enää suurta eroa hänen elämässään. Carol -vaimon kuoltua syöpään tämä jäi liki vuodeksi leijumaan lesken huoneisiin, lämpönä tai varjona, rakastavana läsnäolona.

Ja milloin tahansa, arvaamatta, joku muukin läheinen vainaja saattaa sukeltaa muistoista esiin ja tuoda tullessaan ison kimpaleen omaa mennyttä elämää, värejä, hajuja ja tarkkoja repliikkejä myöten.

Tätä kai edesmennyt Peter von Baghkin tarkoitti muistelemisesta puhuessaan: "Menneisyys kaikkine muistoineen, tapauksineen ja kokemuksineen elää meissä, ja usein voi sattua, että juuri entisyys on voimakkaampi kuin nykyisyys."

Mikään ei siis kokonaan katoa elämästä edes kuoleman myötä. Juuri se antaa voimaa ja jopa iloa jokaiseen vanhan ihmisen uuteen aamuun.

Vaivoistaan huolimatta Roger Angell (niin kuin vanhempanikin) suhtautuu edelleen elämäänsä suorastaan hämmentävän uteliaasti.

Mielen erilainen, arvaamaton toiminta on hänestä kiinnostavaa, ei pelottavaa. Muistot kertovat, että rikkaasti on eletty, ja vaikka muistista häipyy asioita, paljon on yhä jäljellä.

Toki Angell tunnistaa senkin, minkä Paul Tiililä ja Ilkka Haarni tulkitsevat syrjinnäksi.

Nuorempien ja ketterämpien seurassa jää usein sivuun. "Kun otan tämän esiin ikätovereiden keskuudessa, kaikki tietävät, mistä puhun. Meitä voidaan kunnioittaa, arvostaa ja rakastaa, mutta ei meitä enää paljon kuunnella."

Hänestä tätä näkymättömyyttä ei pidä kuitenkaan jäädä suremaan. "Naisille se tapahtuu sitä paitsi kuulemma jo viidenkympin tienoilla", hän huomauttaa.

Vanhan ihmisen virkeyteen vaikuttaa paljon se, ettei ole yksinäinen: myös Angellin ympärillä on vaimon kuoltuakin perhettä, läheisiä ja verkostoja.

Minusta vähintään yhtä paljon merkitystä on kuitenkin sillä, miten hän tuntuu kykenevän kokemaan iloa ja onnea. Angell iloitsee muun muassa iltaviskistään, hyvästä baseball-pelistä, uudelleen luetusta lempirunosta ja Mozartin käyrätorvikonsertosta.

Esseessään hän ottaakin esiin tutkimuksia, jotka kiistävät jatkuvat uutiset vanhusten kurjuudesta ja murheista. Myös meillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportti kertoi vastikään, miten tyytyväisiä suurin osa yli 80-vuotiaista suomalaisista on elämäänsä.

Tuntuu selvältä, että myönteisyys pidentää ikää. Siihen liittyy tiiviisti myös pelottomuus – yhtä lailla positiivisuuden kuin pitkän elämänkokemuksen seuraus.

Keski-ikäisenä Roger Angell pelkäsi kuulemma paljon ja kaikenlaista, mutta kaikkein eniten kuolemaa. 94-vuotiaana hän ohittaa sen lähinnä olankohautuksella.

Kuoleman pohdiskelun sijasta tekstin huipentaakin vetoomus rakkaudesta, niin lämpimästä ja lihallisesta kuin mahdollista. Siihen kukaan ihminen ei ole ikinä liian vanha.

"Sisuksissamme elää aina punahuulinen 17-vuotias", Angell siteeraa näyttelijä Laurence Olivieria.

Jos pitkä ikä ja kaikki sen mukanaan tuomat muutokset ovat olleet hänelle elämän "toiseksi suurin yllätys", suurin on ollut se, kuinka vahvana rakkauden kaipuu yhä elää.

Se ei hiudu satavuotiaanakaan, ei edes digiaikana, yhä ruuhkaisemmaksi käyvässä ja virikkeitä pursuavassa maailmassa.

Katselen vanhempiani verkkaisissa puuhissaan. Uskon, että heitäkin kannattelee ja elvyttää juuri rakkauden läheisyys, lämpö ja turva.

Rakkaus höyryää keittiössä, kun he laittavat yhdessä ruokaa. Se tuoksuu hajuherneissä, äidin lempikukissa, joita isä sinnikkäästi joka kesä kasvattaa. Se rätisee puhelimessa, kun jompikumpi soittaa ja pyytää hankkimaan toiselle Helsingistä jotain erityistä joululahjaksi.

He viettävät paljon ajastaan ääneti. Koko ajan hiljaisemmaksi käyvää isääni tämä ei haittaa, puheliasta äitiäni välillä paljonkin.

Mutta vielä ollaan yhdessä, yli kuusikymmentä vuotta kestäneessä liitossa. Vielä ollaan elossa.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat