Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuviot kunniaan!

Suunnittelija Klaus Haapaniemi ihailee käsityötaitoa ja moittii Suomen yksipuolista muotoilutarjontaa. Suomalaisillakin on oikeus koristeellisuuteen, hän sanoo.

Kulttuuri
 
Conor O'Leary
Suunnittelijat Klaus Haapaniemi ja Mia Wallenius haluavat annostella markkinoille päästämiään tuotteita. Tyrkyttää ei saa liikaa.
Suunnittelijat Klaus Haapaniemi ja Mia Wallenius haluavat annostella markkinoille päästämiään tuotteita. Tyrkyttää ei saa liikaa. Kuva: Conor O'Leary

Tätä tilaisuutta ei voi ohittaa.

On joulukuu, ja edessä istuu Klaus Haapaniemi (s. 1970), yksi visuaalisen suunnittelun suomalaisista kärkinimistä. Haapaniemi jos kuka tietää, miltä joulun pitää nykyään näyttää. Millainen on trendikäs joulu vuonna 2014?

"En tiedä, seuraan hyvin vähän trendejä", Haapaniemi sanoo.

Kysyjän virhe. Ei näyttävän kansainvälisen uran tehneeltä suunnittelijalta pidä kysyä "trendeistä". He luovat trendejä, eivät seuraa niitä.

No, millainen olisi sitten Haapaniemien joulu?

"Introverttina käytän paljon mustaa. En tekisi nyt sentään ihan mustaa joulua, mutta näen paljon tummaa ja dramaattista."

Tummaa ja dramaattista näkyy myös Haapaniemen ja hänen kumppaninsa Mia Walleniuksen (s. 1970) design-kaupassa Itä-Lontoossa. Hallitseva adjektiivi on silti koristeellinen.

Haapaniemen tyynyissä, huiveissa ja saaleissa uivat valaat ja pörräävät hyönteiset. Värit loistavat munakoisonpurppuraisina, kynsisammalenvihreinä ja tammenterhonruskeina.

Miten suomalainen suunnittelija voikin suunnitella jotain näin epäsuomalaista?

Taas Haapaniemi on kohteliaasti eri mieltä. Hänestä suomalainen esteettinen näkemys on kaikkea muuta kuin minimalistinen. "Itä-Suomesta tulee virtauksia ja koristeellisuutta."

Ongelma on sen sijaan yksipuolinen tarjonta, joka saa kaikki suomalaiset täyttämään kotinsa samalla tavaralla. Lehdet ja yritykset myyvät asiakkaille samaa vanhaa ja ylipelkistettyä visuaalista tarinaa.

"Tarjonta on monotoninen – ja harvat firmat monopolisoivat markkinoita."

Mutta ehkä suomalaiset alkavat pikkuhiljaa vapautua skandinaavisesta pakkopaidasta. Haapaniemen Iittalalle suunnittelema Taika-kuvitus on saanut seitsemässä vuodessa paljon faneja.

Haapaniemi on siitäkin erikoinen suunnittelija, että hän ei malta pysyä lestissään. Hän "artdirectoi" ja luo "konsepteja". Hän yhdistää ruokaa, kulttuuria ja taidetta.

Lempialuetta ovat kuitenkin yhä printtien, kuten painokankaiden, suunnittelu. "Taitoni ovat siellä."

Mutta mitä konseptien luominen oikein tarkoittaa?

Se on kuulemma sitä, että istutaan asiakkaan kanssa alas ja keskustellaan visuaalisista ilmeistä ja ideoista. Asiakkaat voivat olla esimerkiksi muotitaloja, tavarataloja sekä gallerioita.

Kuvallista sanomaa pohtivat myös muut kuin luovan alan yritykset, vaikkakin harvemmin. Visuaalisuuden miettiminen on kuitenkin yleistymässä. Jopa Manchesterin kaupungilla on luovana johtajana AD-graafikko.

Aluevaltauksista viimeisin on oopperapuvustus ja -lavastus. Haapaniemi on suunnitellut Suomen kansallisoopperassa 23. tammikuuta ensi-iltansa saavan Ovela kettu -oopperan puvut ja lavasteet.

Haapaniemi näyttää luonnoskirjaansa, jonka sivuilla loistavat vesiväreillä maalatut puvut. On kettua, kanaa, kukkoa, mäyrää, sammakkoa ja paljon muuta – mutta ei niin kuin eläinhahmot on yleensä totuttu lavalla näkemään.

"Halusin luoda tanssiaissalitunnelman ja ihmisille hienot vaatteet, joissa vain jokin viittaa eläimiin", Haapaniemi sanoo.

Hän kertoo ihailevansa oopperassa säilynyttä käsityötaitoa, joka mahdollistaa puvustuksen. "Se on kuin couture-talossa."

Oopperan pariin Haapaniemen houkutteli oopperalaulaja ja Kansallisoopperan nykyinen taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Haapaniemi ei innostunut Ovelan ketun libretosta, mutta Leoš Janáčekin musiikki vei mennessään. Musiikin kautta Haapaniemi löysi värit ja sadunomaisuuden.

Suunnittelijaparin Lontoon-kauppa on tyylikäs, mutta asiakkaita ei ole varsinaiseksi vaivaksi asti. Myymäläapulainen haukottelee tiskin takana.

Myydäänkö täällä ikinä mitään?

"Nyt joulun allahan on oikein hyvä sesonki. Mutta ei tavoitteena ollut koskaan myydä kauheasti, tämä on enemminkin show room."

Mutta miten Haapaniemien ja Walleniuksen yhtiö sitten tekee rahaa?

Tulot tulevat kuulemma erilaisista Japanin-lisensseistä, joita on jo iso nippu. Keväällä Japanin-markkinoille lähtee taas uusia Haapaniemen suunnittelemia asusteita: huiveja, laukkuja ja koruja.

"Tyylini jotenkin toimii Japanissa."

Haapaniemi suunnitteli viitenä vuonna peräkkäin japanilaisen Isetan-luksustavaratalon jouluilmeen. Nyt kaksi japanilaisyhtiötä haluaisi tehdä kirjan Haapaniemen Ovela kettu -puvustuksesta.

Japanilaiseen makuun vetoaa todennäköisesti myös Haapaniemen Iittalalle suunnittelema Tanssi-kuvitus. Oopperan innoittamat eläinhahmot elävät nyt astioissa, tekstiileissä ja koristeissa.

Japanilainen kulttuuri kiinnostaa vastavuoroisesti Haapaniemeä. Hän ihailee sitä, kuinka Japanissa tehokkuus ja kauneuden ymmärtäminen jakautuvat tasaisesti.

"Kyse on esteettisestä elämäntavasta."

Suunnittelijalle käsillä tehdyt asiat ovat arvokkaita. Niihin saa särmää tekniikan avulla.

Internetin mahdollisuuksista Haapaniemi ei jaksa vouhkata niin kuin lähes kaikki muut suomalaiset. Verkko on hänestä toki hyvä kanava tiedonvälitykseen ja palvelujen jakeluun, mutta verkko pelkän verkon takia on vähän tylsä.

"Se on alue, joka ei jaksa kiinnostaa."

Oma ote tässäkin.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Klaus Haapaniemi halusi, että Ovela kettu -oopperan hahmot ovat kuin tanssiaisväkeä, jossa vilahtaa eläimellisiä piirteitä.
Klaus Haapaniemi halusi, että Ovela kettu -oopperan hahmot ovat kuin tanssiaisväkeä, jossa vilahtaa eläimellisiä piirteitä.
Haapaniemen vahvat printit kiinnostavat Britanniassa, jossa kangaskuoseja arvostetaan muun muassa William Morrisin (1834–1896) perinnön ansiosta.
Haapaniemen vahvat printit kiinnostavat Britanniassa, jossa kangaskuoseja arvostetaan muun muassa William Morrisin (1834–1896) perinnön ansiosta.
Klaus Haapaniemi -tuotteet on valmistettu Britanniassa, Baltian maissa ja Belgiassa sekä Intiassa. Intiassa rassaa tuotannon hitaus. Britanniassa tekeminen on kallista, ja silkkisen aamutakin myyntihinta nousee tuhanteen puntaan.
Klaus Haapaniemi -tuotteet on valmistettu Britanniassa, Baltian maissa ja Belgiassa sekä Intiassa. Intiassa rassaa tuotannon hitaus. Britanniassa tekeminen on kallista, ja silkkisen aamutakin myyntihinta nousee tuhanteen puntaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat