Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kangasala-talo on kulttuuriteko

Kimmo Pyykkö saa nimikkomuseon uudessa kulttuurikeskuksessa, jossa toimii myös kunnantalo

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Arto Jalonen
Kimmo Pyykkö -museo avataan tammikuussa. Avajaisnäyttelyä rakennetaan parhaillaan. Pysyvän näyttelyn ripustaa Pyykön kanssa arkkitehti Jouni Kaipia.
Kimmo Pyykkö -museo avataan tammikuussa. Avajaisnäyttelyä rakennetaan parhaillaan. Pysyvän näyttelyn ripustaa Pyykön kanssa arkkitehti Jouni Kaipia.

Kangasalan kunnassa on valmistumassa harvinainen rakennus: demokratian ja kulttuurin yhdistävä Kangasala-talo.

Taloon tulee uudet kokoustilat kunnanvaltuustolle ja -hallitukselle, jotka ovat tähän mennessä kokoontuneet kellarissa. Mutta samalla taloon tulee myös kulttuurikeskus, jossa on kokoussalien lisäksi kolmensadan hengen monitoimisali, taidemuseo ja vaihtuvien näyttelyiden tila.

Näyttelytilaa on yhteensä 450 neliömetriä kolmessa kerroksessa.

Taidemuseo on nimetty Kangasalta kotoisin olevan kuvanveistäjän Kimmo Pyykön mukaan. Museoon tulee pysyvä kokoelma Pyykön teoksia vuosikymmenten varrelta.

Museo avataan tammikuussa, jolloin myös koko talo otetaan käyttöön. Avajaisnäyttelyä rakennetaan parhaillaan. Pysyvän näyttelyn ripustaa Pyykön kanssa arkkitehti Jouni Kaipia.

Kimmo Pyykkö tallentaa taloon parisataa teosta pitkän uransa varrelta ja konsultoi myös vaihtuvien näyttelyiden tilan käyttöä. Tarkoitus on järjestää eturivin suomalaisten taiteilijoiden kutsunäyttelyitä.

Pyykköä kuunneltiin myös talon suunnittelijoita valittaessa. Näin päädyttiin muun muassa Heurekan suunnitelleisiin arkkitehteihin, Mikko Heikkisen ja Markku Komosen toimistoon, jossa Kangasala-talon hanketta on vetänyt arkkitehti Markku Puumala.

Komonen hoiti pitkään julkisen rakentamisen professuuria Aalto-yliopiston arkkitehtiosastolla, joten idea on kiinnostanut häntä kovasti.

"Minusta on hienoa, että pieni maalaiskunta tekee julkisen rakennuksen kunnallisen demokratian maamerkiksi", Komonen sanoo.

Hän pitää kulttuurikeskuksen ja kunnantalon yhdistelmää ainutlaatuisena.

Markku Puumalan mukaan kunnanelinten kokouspaikat ovat melko kuolleita tiloja, joissa ei näy kuntalaisia. Kulttuuritalo muuttaa tilanteen. Rakennuksesta on myös yhteys aiemmin valmistuneeseen kirjastoon.

Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen niukka ja ankara tyyli sopii Kangasalan keskustaan, joka on tavanomaisen maalaiskunnan tapaan villin lännen sekava. Talon löytäminen pimeänä kaamospäivänä aiheuttaa miltei vau-elämyksen, ihastuksen ja hämmästyksen, vaikka kyse onkin ankarasta minimalismista.

Arto Jalonen
Talon tummanruskea julkisivupinnan ruosteinen vaikutelma on saatu aikaan betonilla, kuvanveistäjä Pertti Kukkosen avulla.
Talon tummanruskea julkisivupinnan ruosteinen vaikutelma on saatu aikaan betonilla, kuvanveistäjä Pertti Kukkosen avulla.

Tummanruskean julkisivupinnan ruosteinen vaikutelma on saatu aikaan betonilla, kuvanveistäjä Pertti Kukkosen avulla. Kukkonen on työskennellyt parikymmentä vuotta betonin värien kehittelyn parissa.

Sisään astuttaessa huomio kiinnittyy pääportaikon yläpäässä olevaan suureen ikkunaan, josta avautuu näköala 1800-luvulla rakennettuun kivikirkkoon. Näin kaksi julkista rakennusta kohtaavat toisensa.

Nimekkäiden arkkitehtien käyttäminen pienessä 30 000 asukkaan kunnassa ei ole näinä päivinä kovin tavallista. 1980-luvun huippuvuosien jälkeen kulttuuritaloja ei ole myöskään juuri rakennettu. Myös Kangasala-talo herätti vastustusta ja sitä vastaan kerättiin adressi.

Komonen muistelee, että heidän suunnittelemaansa Savonlinnan kirjastoa vastustettiin aikanaan valtavasti. Kirjasto avattiin syksyllä 2013, ja sen jälkeen kävijämäärät ovat kaksinkertaistuneet. Komonen uskoo, että myös Kangasala-talo tule keräämään yleisöä myös muualta Suomesta, varsinkin kesäisin.

Talon monitoimisalissa järjestetään elokuva- ja teatteriesityksiä sekä konsertteja. Puumala myöntää, että monitoimisalin suunnittelu oli vaikeaa. Puheen ja musiikin vaatimukset ovat edelleen vaikeita yhdistää.

Nyt on päädytty ratkaisuun, että sali on pääasiassa akustista musiikkia varten. Arkkitehdit olisivat halunneet saliin myös ikkunan, joka olisi tarvittaessa avannut näkymät keskustaan, mutta tämä kuten monia muitakin ideoita karsittiin.

Talon kustannukset olivat kokonaisuudessaan kahdeksan miljoonaa.

Kangasala-talo on noussut keskelle kirkonkylää, johon rakennetaan parhaillaan melko tiiviisti. Talon eteen olisi sopinut aukio, mutta nyt melko lähelle rakennetaan asuintaloa.

"Se on nykyinen trendi", puolustaa valtuuston puheenjohtaja Raimo Kouhia.

Hän kertoo ylpeänä, että taloa odotetaan innokkaasti, esimerkiksi tulevaan Olavi Virta -musikaaliin on jo myyty kaikki liput ennakkoon.

Paula Holmila
Kangasala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat