Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Angry Birds -tunnari saa ensiesityksen urkusovituksena

Kulttuuri
 

Miltä kuulostaa kännykkäpeli Angry Birds isoilla uruilla soitettuna?

Ehkä possujen röhkimiseltä ja lintujen sirkutukselta, ehkä vihaiselta ja iloiselta, lupaa säveltäjä ja urkuri Miikka Kallio, joka soittaa Angry Birdsejä Sibeliustalon urkumatineoissa 2.–4. tammikuuta.

Ihan tarkkaan hän ei pysty kertomaan, kuinka possujen ja lintujen käy, sillä hän aikoo improvisoida musiikkia tilanteen mukaan. Varsinkin jos kuulijoiden joukossa on lapsia, Kallio käyttää hyväkseen kaikkia temppuja ja tehosteita, mitä uruista irti saa.

Lahdessa asuva Miikka Kallio, 34, tunnetaan Suomessa jazzmuusikkona ja kevyen musiikin miehenä. Pietarissa hän tekee kuitenkin aivan jotakin muuta, nimittäin säveltää kamarimusiikkia.

Hän on opiskellut sävellystä Pietarissa jo kymmenen vuotta ja Pietarin filharmonikot ovat esittäneet hänen sävellyksiään säännöllisesti viime vuosina. Seuraavaksi vuorossa on sooloselloteos Kapellassa maaliskuussa.

Kahden ja puolen tunnin Pendolino-matka Lahdesta Pietariin antaa Kallion mukaan hyvät mahdollisuudet kaksoiselämään.

"Ei tule sanomista, että jazzmuusikko ei osaa tehdä konserttimusiikkia ja päinvastoin."

Rajanveto onkin Kallion mielestä keinotekoinen. Sen hän on osoittanut muun muassa Radion sinfoniaorkesterin trumpetistin Jouko Harjanteen kanssa tekemillään Tšaikovski -sovituksilla, joihin kuuluu myös improvisoituja osuuksia.

"Tšaikovskin musiikki on harmonialtaan ja rytmisesti tosi lähellä jazzia. Sitä paitsi kaikkien säveltäjienhän pitää osata improvisoida. Kyseessä on vain aikaero: improvisoitu melodia häviää saman tien, mutta säveltäessä siihen palataan ja sitä muokataan."

 

Sibeliustalon Talvikaruselli 2. 1.–4. 1. 2015 (Ankkurikatu 7)
Miikka Kallion urkuesitys päivittäin klo 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat