Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuuden Nobel saa uudet kasvot

Sara Danius on ensimmäinen nainen Ruotsin akatemian pysyvän sihteerin arvostetussa tehtävässä

Kulttuuri
 
Bertil Enevåg Ericson Scanpix
Kirjallisuuden professori Sara Danius on väitellyt sekä Yhdysvalloissa että Ruotsissa.
Kirjallisuuden professori Sara Danius on väitellyt sekä Yhdysvalloissa että Ruotsissa. Kuva: Bertil Enevåg Ericson Scanpix

Nobelin kirjallisuuspalkinto saa ensi kesänä uudet kasvot, kun kirjallisuuden professori Sara Danius aloittaa Ruotsin akatemian pysyvänä sihteerinä.

Daniusista tulee samalla ensimmäinen nainen arvostetussa sihteerin tehtävässä koko Ruotsin akatemian 228-vuotisen historian aikana.

Tieto Daniusin nimittämisestä tuli lauantai-iltana akatemian juhlatilaisuuden yhteydessä, kun nykyinen sihteeri, historioitsija ja kirjailija Peter Englund kertoi jättävänsä paikkansa.

"Valinta ei voisi olla parempi! Hänestä tulee aivan loistava tuohon tehtävään", sanoo Ruotsin television kulttuuritoimituksen päällikkö Eva Beckman.

Ruotsin akatemia tunnetaan parhaiten siitä, että se päättää vuosittain, kenelle Nobelin kirjallisuuspalkinto jaetaan. Pysyvä sihteeri on vuonna 1786 perustetun akatemian kasvot julkisuudessa; siis se, jota toimittajat ympäri maailman odottavat akatemian legendaarisen oven takana, kun kirjallisuuspalkinnon saaja ilmoitetaan syksyisin Tukholmassa. Tehtävä on Ruotsin kulttuurielämän arvostetuimpia.

"Kulttuuriministeri suokoon anteeksi, mutta Ruotsin akatemian pysyvä sihteeri on Ruotsin kulttuurielämän vastine jalkapallojoukkueen päävalmentajalle", kiteytti Dagens Nyheter -lehden kulttuuritoimituksen esimies Björn Wiman kommentissaan.

Englund aloitti tehtävässä vuonna 2009. Tehtävä on periaatteessa pysyvä. Englund kirjoittaa kuitenkin blogissaan, että päätti jo paikan ottaessaan istua paikalla kuuden vuoden ajan. Hän kuitenkin edellytti, että sopiva ja halukas seuraaja olisi saatavilla. "Ja Sara Danius on sellainen – tiedän, että hän tulee tekemään erinomaista työtä!" Englund kirjoittaa.

Itse hän toivoo palaavansa kirjoittamisen pariin ja voivansa lukea hiukan vähemmän suunnitelmallisesti. "Toivon myös että minulla olisi hiukan enemmän aikaa viidelle lapselleni."

Vuonna 1962 syntynyt Danius valittiin Ruotsin akatemian jäseneksi maaliskuussa 2013. Hän on Tukholman yliopiston kirjallisuuden professori ja estetiikan professori Södertörnin korkeakoulussa. Hänellä on tohtorin tutkinnot sekä Duken yliopistosta Yhdysvalloista että Uppsalan yliopistosta Ruotsista. Danius on myös kirjailija ja toimii lisäksi kirjallisuuskriitikkona Dagens Nyheter -lehdelle.

SVT:n Beckman uskoo, että Daniusin etu tehtävässä on, että hänessä akateemisuus yhdistyy kokemukseen mediasta. Pysyvällä sihteerillä on merkittävä vaikutus siihen, miten akatemia mielletään julkisuudessa, hän sanoo.

Beckman pitää Daniusia sekä lahjakkaana että kiinnostavana tutkijana ja kulttuuripersoonana. "Ja hän kirjoittaa kuin jumala."

HS ei tavoittanut itse Daniusia kommenttia varten.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat