Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokkolalainen tango-orkesteri valloitti maailmankuulun konserttisalin

Guardia Nueva piti konsertin Berliinin Philharmonie-salissa

Kulttuuri
 
Andreas Ulrich Berlin Philharmonie
Kapellimestari Raimo Vertainen pääsi solistitehtäviin viime kesäkuun keikalla Berliinin Philharmoniessa. Hän soitti soolo-osuudet puhallettavalla vibrandoneon-soittimella kappaleessa Sininen ja valkoinen.
Kapellimestari Raimo Vertainen pääsi solistitehtäviin viime kesäkuun keikalla Berliinin Philharmoniessa. Hän soitti soolo-osuudet puhallettavalla vibrandoneon-soittimella kappaleessa Sininen ja valkoinen. Kuva: Andreas Ulrich Berlin Philharmonie

Pohjanmaalle on muodostunut kunnon tangokeskittymä. Siltä nyt näyttää.

Jo kolme vuosikymmentä ovat Etelä-Pohjanmaan elämää leimanneet Tangomarkkinat. Nyt tangobuumi on levinnyt jo Keski-Pohjanmaallekin. Siellä tangosanomaa levittää Guardia Nueva -orkesteri.

Miksi ihmeessä juuri Pohjanmaalla soi tango?

"Ehkä se on tietynlainen vakavuus. Vähän mietitään, mietitään toisenkin kerran", pohtii Guardia Nuevan vuonna 2001 perustanut kapellimestari Raimo Vertainen.

Hän osaa katsoa asiaa ulkopuolisenkin silmin: Vertainen on Keski-Suomen Puuppolan poikia. " Mäkisen Tommin luokkakaveri."

Harmonikan ammattilainen Raimo Vertainen muutti Kokkolaan vuosituhannen vaihteessa. Hän huomasi, että alueella on vankkaa jousi- ja harmonikkaosaamista. Itse hän oli rakastunut Astor Piazzollan musiikkiin.

Vertainen pani tuulemaan. Hän perusti ison tango-orkesterin, jonka ohjelmisto yhdistelee niin argentiinalaista kuin suomalaistakin ohjelmistoa, suurin sinfonisin sovituksin. Pari-kolmekymppiset soittajat tulevat alueen musiikkioppilaitoksista.

Tavoitteet olivat heti korkealla. Jo parin vuoden kuluttua lähdettiin sinne kaikkein pyhimpään, Argentiinaan ja Buenos Airesin Kultaiseen saliin.

Tämän jälkeen päänahkoja on napsittu milloin mistäkin, Helsingin Musiikkitalosta lähtien.

Guardia Nueva pääsi muutama vuosi sitten mukaan opetusministeriön hankkeeseen, ja Vertainen sai idean: "Nyt on syytä skalpeerata joku iso päänahka."

Maa olkoon Saksa. Ja siellä maan ykköskonserttipaikka, Berliinin Philharmonie, päätti kapellimestari.

Yli kahden vuoden valmistelujen jälkeen orkesteri matkasi Berliiniin kesäkuun alussa.

Ohjelmistoon oli koottu laaja kattaus sekä saksalaista että suomalaista tangoa, ranskalaisin maustein.

Konserttia varten myös esimerkiksi George de Godzinskyn Sulle kauneimmat lauluni laulan käännettiin saksaksi.

Solisteina lauloivat Angelika Klas ja Jonna Pirttijoki.

Suomessa ja Pohjanmaalla suhtaudutaan tangoon hyvinkin intohimoisesti. Mutta Berliinissä orkesteri sai huomata, että niin tehdään totta vie Saksassakin. Saksa todella on tangomaa.

"1930-luvulla ja 40-luvun alussa on tehty hienoimmat saksalaiset tangot. Tango Desirée, kaikki ne klassikot. Ne ovat Saksasta," Vertainen muistuttaa.

Tangoon elimellisesti kuuluva soitin harmonikkakin on syntynyt Saksan maaperällä. Jopa bandoneon, usein argentiinalaiseksi tangosoittimeksi mielletty pieni soitin, on lähtöisin Saksasta.

Berliinin Philharmonie on musiikin pyhättö ja sen akustiikka maailman parhaita. Luulisi, että siellä jännittäisi.

Kyllähän siellä kuopassa housunpuntti ensin vähän tutisikin, Vertainen myöntää. Mutta hyvin kaikki meni. Konsertin tunnelma oli yhtä lämmin kuin Berliinin ilta.

Tunnelmat voi tarkistaa myös sekä Radio Suomen ohjelmasta tapaninpäivänä.

Entä seuraavat päänahat – vai onko nyt kaikki saavutettu?

"Päänahkoja kyllä mahtuu vielä", päättäväinen kapellimestari nauraa.

 

Erikoisohjelma "Guardia Nuevan tangokonsertti Berliinissä" Radio Suomessa tapaninpäivänä kello 16.05. Konsertista on ilmestynyt myös tuplalivelevy Tangokonzert Berlin Philharmonie.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat