Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkistolöytö tuo uuden säkeistön rakastettuun "No, onkos tullut kesä" -joululauluun

Päivälehden arkistosta löytyi unohtunut säkeistö J. H. Erkon Jouluaattoon (No, onko tullut kesä). Kuuntele alkuperäinen sanoitus HSTV:n videolta.

Kulttuuri
 
Kuuntele: Kadonnut säkeistö täydentää rakastetun joululaulun
Kuuntele: Kadonnut säkeistö täydentää rakastetun joululaulun
Päivälehden arkiston tutkija Tenho Kokkonen löysi J. H. Erkon käsikirjoituksesta Jouluaatto (No, onkos tullut kesä) alkuperäisen neljännen säkeistön, jota ei ole julkaistu koskaan aikaisemmin. Vuonna 1883 kirjoitettu säkeistö sai lauletun kantaesityksensä vasta äskettäin Helsingin Sanomain Säätiön pikkujouluissa, ja HSTV lähettää sen nyt joulutervehdyksenä lukijoille.
J. H. Erkon käsikirjoitus Päivälehden arkistossa. Tutkija Tenho Kokkonen huomasi, että käsikirjoitus sisältää aiemmin julkaisemattoman neljännen säkeistön: "Jokainen kieppuu, kiikkuu / Niin Liisan nukkikin / Ja lahjoinensa liikkuu / Nyt joulupukkikin."
J. H. Erkon käsikirjoitus Päivälehden arkistossa. Tutkija Tenho Kokkonen huomasi, että käsikirjoitus sisältää aiemmin julkaisemattoman neljännen säkeistön: "Jokainen kieppuu, kiikkuu / Niin Liisan nukkikin / Ja lahjoinensa liikkuu / Nyt joulupukkikin."

"Jokainen kieppuu, kiikkuu!"

Helsingin Sanomien studiolla tehdään yllättävää esitystä Jouluaatosta (No, onkos tullut kesä) J. H. Erkon (1849–1906) käsikirjoituksesta.

Neljäs säkeistö yllättää eniten. Sitä ei löydy Erkon kootuista teoksista eikä yhdestäkään joululaulukokoelmasta, mutta Päivälehden arkiston tutkija Tenho Kokkonen huomasi sen sisältyvän Erkon varhaiseen käsikirjoitukseen.

"Säkeistöjä on tässä versiossa viisi, ja Erkko on sijoittanut myöhemmin unohdetun säkeistön neljänneksi. Sanoituksessa on muitakin poikkeamia tunnetuimpaan versioon nähden", Kokkonen huomauttaa.

Jo alkurivillä lukee onko, ei onkos. Myös sanat keskellen / linnuillen lauletaan nykyisin toisin.

J. H. Erkon Jouluaatto-runon käsikirjoituksen viimeinen säkeistö.
J. H. Erkon Jouluaatto-runon käsikirjoituksen viimeinen säkeistö.

Kantaesitys tehtiin Helsingin Sanomain Säätiön pikkujoulujuhlassa. Nyt taltioidaan hieman julkisempi esitys joulutervehdyksenä lukijoille.

Löytö on miellyttävä yllätys esimerkiksi joululauluista ja niiden taustoista kaksi kirjaa kirjoittaneelle emeritusprofessori Reijo Pajamolle.

"Ei tätä ole missään versiossa tullut vastaan", hän myhäilee.

Mutta mistä kesä oikein tuli talven keskelle? Sen selvittämiseen tarvitaan 1880-luvun lähteitä.

Mistä löytyi melodia? Sitä kysyn kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitiselta. Hän tutkii kotikirjastoaan ja löytää A. A. Boreniuksen kokoaman Suomalaisia Kansan-Lauluja vuodelta 1880. Neitoselle-laulu alkaa täsmälleen nykyisen Jouluaaton eli No, onkos tullut kesän sävelin. Sanat alkavat: "Nyt mä olen niin kuin lintu, joka metsiss visertää." Borenius on merkinnyt sävelmän muistiinmerkitsemispaikan Sotkamoksi.

Tämä on varhaisin Laitisen tietämä julkaisu melodiasta. Vuonna 1881 melodia putkahti esiin "Uusi kannel Karjalasta, Soitto sointuva Savosta" -vihkossa, jossa Savo-Karjalainen osakunta julkaisi keräämiään kansanlauluja mieskvartettisovituksina. Nyt melodian sanotaan olevan Liperistä.

Tässä ei välttämättä ole virhettä: yksi merkitsi muistiin kansanlaulun melodian Sotkamossa, toinen Liperissä.

Vuoden 1881 mieskvartettisovituksen sanoittaja oli nimimerkin taakse kätkeytynyt musiikin monitoimimies P. J. Hannikainen. Hän muokkasi melodiaa hieman konstikkaammaksi ja lisäsi oman sanoituksensa nimeltä Karjalaisten laulu. Tämän version loppupuoli on kuitenkin aivan toisesta kansansävelmästä, jonka oli valinnut Richard Faltin.

J. H. Erkko
J. H. Erkko

Hannikaisen mielestä kansanlaulujen yhdistelmä ei toiminut ja sanoituskin vaati parantelemista. Vuonna 1899 hän sai valmiiksi oman sävellyksen ja parannellun sanoituksen Karjalaisten lauluun. Tässä muodossa laulu tunnetaan nykyisin.

P. J. Hannikainen mainitaan joissakin lähteissä myös Jouluaaton (No onkos tullut kesä) säveltäjäksi. Kyseessä on väärinkäsitys, vaikka Hannikainen olikin kansanlaulumelodian varhainen muokkaaja ja sovittaja.

Kahdessa vihkossa julkaistu kansanlaulu innosti 1880-luvun alussa Anton Rikströmiä, joka pyysi naapuriaan J. H. Erkkoa kirjoittamaan siihen uudet sanat. Erkko teki nykyisin tunnetut riimit kesästä talven keskellä Viipurissa 1883, mutta laulusta ei tullut ikivihreää vielä vuosiin.

1890-luvulla Sofie Lithenius tarttui Erkon runoon ja teki oman, sittemmin unohtuneen melodiansa koululaiskäyttöön. Hän julkaisi sen ainakin 1895 kokoelmassa Yksi-, kaksi- ja kolmiäänisiä lauluja kouluja varten. Tässäkin lauletaan onko eikä onkos, mutta jo nyt alkuperäinen neljäs säkeistö on jäänyt pois.

Erkko julkaisi runonsa – jälleen ilman alkuperäistä neljättä säkeistöä – vuotta myöhemmin, vuonna 1896 runokokoelmassaan Ajan varrelta. Tämä mainitaan usein virheellisesti sanoituksen ensijulkaisuna, vaikka Lithenius ehti ensin.

Nyt tarvittiin vielä Anna Sarlinia tekemään julkaisu, jossa Erkon sanat saavat nuoteikseen vihdoin sen melodian, joka Erkkoa inspiroi. Tämä tapahtui Sarlinin toimittamassa Joululauluja-kokoelmassa 1898. Tästä alkoi laulun voittokulku.

Mutta vasta HSTV:n videolla lauletaan myös alkuperäinen neljäs säkeistö "Jokainen kieppuu, kiikkuu / Niin Liisan nukkikin / Ja lahjoinensa liikkuu / Nyt joulupukkikin."

"Vaikea nähdä, miksi se on poistettu. Sehän olisi hyvin mahtunut mukaan", emeritusprofessori Pajamo pohtii.

Vaikka alkuperäinen neljäs säkeistö ei olisi tehnyt laulusta liian pitkää, se on toki napakampi ilman nukki-joulupukki riimittelyä, jota Erkko itse saattoi pitää turhan kömpelönä julkaistavaksi.

"Usein joululaulujen sanoituksista putoaa säkeistöjä pois juuri pituussyistä", Pajamo kertoo.

"Esimerkiksi Immi Hellénin Joulukirkkoon-runosta (Kello löi jo viisi) lauletaan R. Raalan eli Berndt Sarlinin säveliin vain puolet eli seitsemän säkeistöä."

Tosiaan: tunnemme Juhanin ja Liisin, mökin Miinan, Taavetin ja Tiinan, mutta alkuperäisen kolmannen säkeistön Sanna on pudonnut reestä jo ajat sitten, samoin tapahtumat rekimatkan jälkeen kirkkomäellä ja joulukirkossa.

Päästetään vihdoin Sannakin rekeen: HS koostaa oheen Pajamon tietoja muiden joululaulujen unohdetuista säkeistöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat