Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtipuu siirtyy Turusta Helsinkiin

Monitaiteellinen Helsingin juhlaviikot on unelmatyö tenori Topi Lehtipuulle

Kulttuuri
 
Bo Stranden
Helsingin juhlaviikkojen tuleva johtaja Topi Lehtipuu kertoo eri musiikinlajien ohella seuraavansa teatteria, tanssia ja kuvataidetta.
Helsingin juhlaviikkojen tuleva johtaja Topi Lehtipuu kertoo eri musiikinlajien ohella seuraavansa teatteria, tanssia ja kuvataidetta. Kuva: Bo Stranden

Topi Lehtipuulle tämä on haikeuden ja ilon sekaista aikaa.

Haikeuden siksi, että hän on jättämässä Turun musiikkijuhlat, joiden taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 2010 alkaen.

Kuka

Topi Lehtipuu

 Syntynyt 24. maaliskuuta 1971 Brisbanessa Australiassa, varttunut Tampereella.

 Opiskeli Sibelius-Akatemiassa pianon- ja viulunsoittoa, kuoronjohtoa ja laulua.

 Toimi 1990-luvulla Höyry-kone-yhtyeen viulistina ja laulajana.

 Ensimmäisen oopperarooli Mozartin Taikahuilun Tamino Théâtre des Champs-Elyséessä Pariisissa.

 Saavutti nopeasti menestystä varsinkin Mozart- ja barokkiohjelmistossa.

 Joroisten musiikkipäivien taiteellinen johtaja Jan Söderblomin ohella vuosina 2004–2010.

 Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja 2010–2015.

Ilon siksi, että hänestä tulee Helsingin juhlaviikkojen seuraava toiminnanjohtaja.

Vuoden 2015 festivaalit hoituvat vielä nykyisten johtajien voimin.

Lehtipuu tekee viimeisen festivaalinsa Turussa, ja Juhlaviikkojen nykyinen johtaja Erik Söderblom Helsingissä.

"Olen onnellinen päästessäni tekemään monitaiteellista festivaalia, ja vieläpä organisaatioon, jonka asiantuntijuus on huippuluokkaa", Lehtipuu kertoo.

Turun musiikkijuhlat on nimenomaan klassiseen musiikkiin keskittyvä festivaali, Helsingin juhlaviikot puolestaan monia eri taiteenlajeja yhteen tuova kaupunkifestivaali.

"Oma taustani ei ole pelkästään klassisessa laulussa, ja jo Turussa olen pyrkinyt tekemään konsertteja, joissa musiikkia lähestytään jonkin toisen taiteenlajin kautta."

Lehtipuu tunnetaan barokkitenorina eli laulajana, joka on erikoistunut vanhan musiikin esittämiseen. Hän on tehnyt näyttävää uraa maailman oopperataloissa.

Nyt laulu-ura jää pakostakin taustalle, sillä Helsingin juhlaviikkojen johtajana hän ei enää pysty sitoutumaan laulutehtäviin pitkiksi ajoiksi kerrallaan.

"Oopperan laulaminen vähenee, mikä on surullista, mutta toisaalta voin jatkaa konsertoimista. Minulla on virallisestikin sivutoimilupa", Lehtipuu sanoo.

"Laulaminen ja festivaalien suunnitteleminen ovat täysin eri ammatteja. Olen laulanut 15 vuotta putkeen ja se on ollut huikeata, mutta ehkä saan tästä uutta näkökulmaa laulamiseen festivaaliuran jälkeen."

Turun musiikkijuhlilla Lehtipuu on herättänyt huomiota tuomalla esityksiin yllättäviäkin esiintyjiä, kuten heti ensimmäisenä vuonna näyttelijä John Malkovichin tai vuonna 2013 kirjailija Donna Leonin.

Heihin Lehtipuu on tutustunut esiintyessään maailmalla. "Olen hakeutunut produktioihin, joissa eri taiteenlajien rajat ovat matalat."

Turun musiikkijuhlien ohjelmista ei kuitenkaan voi tehdä johtopäätöksiä Helsingin juhlaviikkojen tulevan linjan suhteen, Lehtipuu huomauttaa.

"Turun ja Helsingin kontekstit ovat erilaiset ja eri festivaaleilla on erilaiset tehtävät."

Siirtyessään Juhlaviikkojen johtajaksi ja suunnitellessaan ohjelmia Lehtipuu luottaa eri taiteenlajien asiantuntijoihin. Hän itsekin on kiinnostunut laajasti eri taiteista.

"Musiikissa taustani on progressiivisessa rockissa ja maailman eri musiikkityyleissä, puhumattakaan klassisen musiikin eri alalajeista. Lisäksi käyn matkoillani aina katsomassa teatteria, modernia tanssia ja kuvataidenäyttelyitä. Seuraan aktiivisesti, mitä maailman kulttuurikeskuksissa tapahtuu, myös Helsingissä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat