Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä tuntuu tutustua kristinuskoon vasta aikuisena?

Uskosta on tullut yksityisasia. Sen takia emme oikein osaa keskustella siitä, kirjoittaa Antti Berg.

Kulttuuri
 
Antti Berg
Jussi Nukari Lehtikuva
Helsingin tuomiokirkon kupolin risti marraskuun lopun auringossa.
Helsingin tuomiokirkon kupolin risti marraskuun lopun auringossa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Vanhempani päättivät, että minä valitsen itse uskontoni sitten, kun olen aikuinen. Äiti kuuluu kirkkoon, isä ei. Ja kas kummaa, 26 vuotta myöhemmin olen edelleen uskonnoton. Maallistuneessa pohjolassa puhutaan uskosta melko harvoin, ja siitä on tullut henkilökohtainen ja yksityinen asia. Siksi olen nuoresta pitäen halunnut ymmärtää, mitä uskominen on.

Pidän lukemisesta ja olen alakouluikäisestä viihtynyt yksin huoneessani kirja kourassa. 15-vuotiaana kävin uskonnottomien Prometheus-leirin ja pian sen jälkeen kiinnostuin siitä, onko aikaisten kouluaamujen, ruotsinläksyjen ja hitaasti matavien päivien takana jotakin suurempaa voimaa.

Samoihin aikoihin tutustuin kahteen helluntainuoreen internetin kautta. Toiselta sain lainaksi pari nuorisoevankelista Riku Rinteen kirjaa. Niiden avulla tuntui luontevalta selvittää, miltä elämä näytti kristityn silmin.

En kuitenkaan onnistunut. Kaverini ja heidän kirjansa olivat mielestäni puhuttelevia, mutta yksitotisia. En ymmärtänyt sitä, kuinka heppu nimeltä Jumala voi muuttaa ihmisen elämän. Mistä sellainen luottamus näkymätöntä kohtaan voi kummuta.

Parikymppisenä luin Juha Itkosen esikoisromaanin Myöhempien aikojen pyhiä. Sen selvitti minulle jotakin. Päähenkilö, mormoni David, on menettänyt perheensä lento-onnettomuudessa ja riitelee Jumalan kanssa jatkuvasti. Jumalan syytä on kaikki väärä, hänen pitäisi olla ymmärrettävä ja johdonmukainen. Ja reilu.

Samoja ominaisuuksia vaadin vihaisena teini-ikäisenä vanhemmiltani. Samanlaista voimattomuutta ja heikkoutta kristityt ehkä tuntevat Jumalansa edessä.

Myöhemmin aloin opiskella kirjallisuutta yliopistossa. Ja mitä enemmän olen taiteisiin tutustunut, sitä enemmän olen löytänyt viittauksia Raamattuun. Törmäsin opintojeni alussa Sirkka Turkan runoon Autuaita ovat hengellisesti köyhät. Katkelma siitä kuuluu näin:

"Syvyydestä minä huudan Sinua Herra, kuule kun / minun huutoni huutaa. Sinua vastaan olen / rikkonut, minun syntini, siirrä ne itään, / älä länteen. Iankaikkisesta iankaikkisuuteen. / Jeesus, veljemme, itkee yhä surevien kanssa."

Jo ensimmäisellä kerralla lukiessani huomasin, kuinka runon säkeet olivat tuttuja jostakin. En vain osannut sanoa tarkalleen, mistä. Runo ilmaisi kuitenkin surua, katumusta ja epätoivoa, jotka välittyvät sellaisinaan myös pakanalle. Silti uskoin, että säkeiden taustalla on piilotettu merkitys. Siksi minun oli tartuttava Raamattuun ja Virsikirjaan.

Runon nimi on lause, jolla Jeesus aloittaa vuorisaarnan vanhassa vuoden 1938 Raamatun käännöksessä. Edellä lainattu runokatkelma taas alkaa jumalanpalveluksen 2. synnintunnuksella. Säkeissä yhdistyy palasia rukouksista, psalmeista ja Johanneksen evankeliumista.

Turkan runo koostuu pienistä kristillisistä katkelmista. Eikä Raamattukaan ole yksi yhtenäinen teos. Kun aloin tankata Vanhaa testamenttia alusta loppuun, huomasin, että sen osaset on kirjoitettu eri aikoihin ja erilaisin äänenpainoin. Saarnaajan kirja on lyhyt, synkkä ja runollinen, Mooseksen kirjat monipuolinen sekoitus muun muassa historiankirjoitusta ja lakeja.

Aforistikko ja esseisti Markku Envall sanoo osuvasti yhdessä ajatelmassaan. "Raamattu on 66, Vanhan testamentin apokryfikirjat mukaan lukien 78 kirjan kirjasto. Se on suurempi kuin monen suomalaisen kodin kirjavarat."

Hän vielä huomauttaa yksinkertaistavista, saarnaavista lauseista "Raamattu opettaa" ja "Raamatun mukaan" näin: "Saarnamiehen johdantolauseen voi suomentaa: Kirjasto opettaa. Kirjaston mukaan."

Jouduin myöntämään, että Raamatusta ei löydy yksiselitteisiä vastauksia. Niihin tarvitaan yhteistä oppia.

Sitä lähdin etsimään kirkosta, sen messuista ja jumalanpalveluksista. Sopivasti eräs lukiokavereistani opiskeli teologiaa. Hän tuli kotiini laulamaan virsiä, vei tuhkakeskiviikon messuun ja pääsiäisen jumalanpalvelukseen sekä näytti, millä eri tavoin kristityt kokoontuvat. Niinpä vaikenin muiden kanssa hämärässä kryptassa, kun taizé-messussa esilaulaja lauloi toista minuuttia samaa säettä. Osallistuin Tuomasmessuun, jossa näin, kuinka vapaaehtoiset hoitivat messun alusta loppuun. Jonotin helmikuisena tuhkakeskiviikkona kirkon keskikäytävällä, jotta pappi piirtäisi tuhkaisen ristin otsalleni.

Kirkossa käydessäni en kertaakaan osallistunut ehtoolliselle, sillä se ei minulle kuulunut. En laulanut virsiä, jos siltä ei tuntunut. Istuin vain hiljaa paikoillani. Toisissa messuissa saarnaaja korosti uskovien me-henkeä. Toisissa puhuja kantoi huolta koko ihmiskunnasta.

Kirkon ulkopuolella puhumista jatkavat piispat, uskonnon politisoijat ja kovaääniset ateistit.

Heidän käymänsä keskustelu peittää alleen sen, että kristillisyys näkyy kaikkialla. Monet lomapäivät ja sananparret ovat kristillisen perinteen mukaisia. Raamatun tarinat näkyvät taiteiden historiassa, jumalanpalvelusmessun tunnelma on monelle suomalaiselle tuttu. Samaa hartautta ja rauhallisuutta olen itse löytänyt partioleireillä luonnon keskeltä, metsästä.

Jotkut uumoilevat, että ihmisen valtausko on Pyhän hengen sijasta kapitalismin henki. Esimerkiksi Kari Hotakainen rinnastaa rahan ja Jumalan vallan romaanissaan Jumalan sana. Teoksessa markkinavoimat tuntuvat tekevän ihmisestä ahneen tai ahdistuneen, työttömän tai työpaikassaan kynsin hampain roikkuvan puurtajan.

Jos Jumalan valta ei olisikaan arjessa läsnä, niin ainakin rahan kaikkivoipa valta on tuntunut meidän useimpien iholla.

Riviuskovaiset ovat usein hiljaa uskostaan suuremmassa seurassa, ja siksi näkökulman heidän elämäänsä löytää helpoiten kirjallisuudesta. Pauliina Rauhala kirjoittaa esikoisromaanissaan Taivaslaulu vanhoillislestadiolaisen pariskunnan elämästä. Hänen näkökulmansa on lohdullinen. Lestadiolaisparin ongelmat ovat muodoltaan erilaisia, kuten voiko oma lapsi pelotella ystäväänsä helvetillä. Mutta pohjimmiltaan ne ovat samankaltaisilta kuin muillakin. Millainen on vastuullinen aikuinen, millainen vastuullinen kasvattaja.

Kertaakaan kristinuskoon tutustuessani en ole ahdistunut siitä, että minulle tuputettaisiin jotakin uskoa. Ylipäätään en tiennyt, millaista teologikaverini, lähimmäiseni, usko oli, ennen kuin kysyin.

Vaikka usko on hyvin henkilökohtainen aihe, jotkut puhuvat siitä ääneen. Kirjailija Joonas Konstig kertoo viimeisimmässä Kirkko & kaupunki -lehdessä (48/2014) palanneensa evankelisluterilaiseen kirkkoon. Toinen kirjailija Tero Tähtinen kirjoittaa esseissään zenbuddhalaisesta maailmankuvastaan.

Ne antavat Rauhalan teoksen tavoin lukijalleen osviittaa siitä, mitä on uskoa johonkin.

Silti usko on minulle edelleen mysteeri. Raamatun lukemisen jälkeen uskon lähinnä siihen, että Raamattu on hyvä kirjoituskokoelma, joka jokaisen tulisi lukea. Tai no, sukuluettelot voi hyvällä omallatunnolla jättää väliin.

Raamattu on ainoita tapoja, joilla voimme olla yhteydessä tuhansien vuosien taakse. Metsästäminen, paleoruokavalion noudattaminen tai erakoituminen keskelle korpea ovat yhtä lailla yrityksiä ottaa yhteyttä menneeseen, mutta tarinoiden tasolla Raamattu kertoo yksissä kansissa paljon sitä, mitä isovanhempamme ja isovanhempiemme isovanhemmat ovat maailmasta ajatelleet.

Samalla saamme kosketuksen siihen kieleen, jota uskovien lisäksi monet taiteilijat ovat vuosisatojen aikana käyttäneet.

Antti Berg antti.berg@hs.fi
Kirjoittaja on toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat