Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wieniläisnäyttely esittelee tunnetun modernin kuvanveistäjän Alberto Giacomettin rujoja ihmishahmoja

Taiteilijan vähemmän tunnetut kaudet ja teokset ovat näkyvillä Leopold Museossa

Kulttuuri
 
Veikko Halmetoja
Pääosan näyttelyssä nappaavat seisovat ja kävelevät ihmiset. Kuvan teos Kävelevä mies sateessa on vuodelta 1948.
Pääosan näyttelyssä nappaavat seisovat ja kävelevät ihmiset. Kuvan teos Kävelevä mies sateessa on vuodelta 1948.

Jos joku olisi sanonut minulle kuukausi sitten, että sveitsiläinen kuvanveistäjä Alberto Giacometti (1901–1966) on kubisti tai surrealisti, olisin kohottanut kulmiani ihmetellen. Giacometti on yksi modernin kuvanveiston tärkeimmistä nimistä Henry Mooren rinnalla, klassikkoaseman saavuttanut taiteilija, jota ei nähdä minkään yksittäisen ismin edustajana.

Parhaillaan Wienin Leopold Museossa esillä oleva Giacomettin näyttely esittelee myös taiteilijan vähemmän tunnettuja kausia ja teoksia.

Kuka?

Alberto Giacometti

 Alberto Giacometti syntyi 1901 italiankielisessä Sveitsissä. Hänen isänsä Giovanni Giacometti oli maan tärkeimpiä jälki-impressionistisia maalareita ja äiti vauraan perheen jälkeläinen.

 Syksyllä 1919 Giacometti aloitti taideopinnot Genevessä. Hän muutti Pariisiin jo vuonna 1922, mutta vasta kymmenen vuoden päästä pariisilainen galleria Pierre Colle järjesti hänelle yksityisnäyttelyn.

 Toisen maailmansodan aikana Giacometti asui Genevessä, jossa tapasi myös vaimonsa. Sodan jälkeen he palasivat Pariisiin.

 1940 ja -50 luvun vaihteessa Giacomettin veistokset alkoivat muistuttaa tyyliä, josta hänet parhaiten tunnetaan. 1956 ja 1962 Giacometti osallistui Venetsian Biennaaliin.

 Kuoli 1966.

Näyttelyssä on esillä komea sarja Giacomettin kubistisen kauden veistoksia. Ne taustoitetaan hyvin muun muassa Pablo Picasson ja Juan Grisin maalauksilla. Veistokset ovat kelvollisia, mutta jäävät yleiselle tasolle. Ne eivät olisi koskaan tehneet Giacomettista sellaista modernismin kiintotähteä, mitä hän nyt on.

Sama ongelma on surrealistisen kauden osalta. Jälleen näyttely on onnistunut erinomaisesti suhteuttamaan Giacomettin teokset tyylisuuntauksen sisään. Esillä on muun muassa Joan Mirón ja Max Ernstin teoksia. Giacomettin veistokset istuvat niiden sekaan sujuvasti, mutta ovat vailla sitä, mikä sytyttäisi katsojan.

Ellei näyttely olisi alkanut Giacomettin suurilla, myöhäisen kauden veistoksilla, moni katsoja olisi tässä vaiheessa saattanut vaipua jo epätoivoon. Miksei meille näytetä sitä, mitä tulimme etsimään: ilmaisuvoimaisia ihmisvartaloita, karuja, haavoittuvaisia figuureita!

Nämä kypsän kauden teokset on rinnastettu oivaltavasti muun muassa Francis Baconin ja Cy Twomblyn maalauksiin. Kaikki he edustavat omintakeisen rikkonaista ja enemmän kysymyksiä kuin vastauksia edustavaa tyyliä modernin taiteen historiassa.

Giacometti ystävystyi sodan alkaessa Jean-Paul Sartreen ja Simone de Beauvoiriin. Ystävyys inspiroi häntä ja johti perspektiivipohdintoihin, joiden seurauksena veistokset pienenivät jopa tulitikkurasiaa pienemmiksi.

Murroksen myötä Giacometti alkoi löytää oman, täysin uniikin ja tunnistettavan tyylin. Joissain aivan varhaisissa veistoksissaan hän oli litistänyt ihmispään sivulta hioen pois profiilin. Nyt litistäminen tapahtui toisessa suunnassa, profiilia korostaen.

Perspektiivi on tärkeä myös Giacomettin maalauksissa ja piirroksissa. Niitä on näyttelyssä esillä paljon. Toisin kuin näyttelyn esittelemät kubistisen ja surrealistisen kauden veistokset, maalaukset ja piirrokset ovat pääsääntöisesti omaäänisiä ja vaikuttavia. Monien aiheena on taiteilijan äiti tai veli.

Giacomettin maalaustyyli perustuu vahvasti piirtämiseen. Vaikka tyyliä voisi kritisoida liian tietoisesti rakennetuksi, hän onnistuu kasvattamaan teokset itsenäisiksi. Parhaimmillaan piirrokset ja maalaukset ovat koskettavia henkilökuvia, joista välittyy taiteilijan malliin kohdistama inhimillinen katse.

Samaa voi aistia pronssiin valetuista rintakuvista, joissa henkilökuva on sukua muotokuvalle. Piirteet eivät ole niissä vielä pelkistyneet universaaleiksi ihmistä esittäviksi merkeiksi.

Pääosan näyttelyssä nappaavat silti seisovat ja kävelevät ihmiset. Suurikokoiset hahmot on asetettu näyttelyn suurimpaan saliin väljästi ja vaikuttavasti. Teokset ovat hahmotelmia isoon tilausteokseen, jonka piti valmistua Manhattanille. Valitettavasti teos ei koskaan toteutunut.

Parhaiten Giacometti tunnetaan nimenomaan tämänkaltaisista ihmisen kuvista. Erikokoiset ihmistä esittävät veistokset ovat ihmisen arkkityyppejä. Ne ovat sukua luolamaalausten ihmisfiguureille tai varhaiselle veistotaiteelle. Niissä voi nähdä kärsimystä ja uskonnollista symboliikkaa.

Olennaista on silti se, miten Giacometti riisuu ihmisen paljaaksi. Teosten ydin ei ole kulttuurisidonnainen, ihminen on niissä universaalisti tunnistettava.

 

Giacometti – Pionier der Moderne 26. 1. saakka Leopold Museumissa (Museumsplatz 1, MuseumsQuartier Wien). Avoinna ke, pe–ma 10–18, to 10–21.

Veikko Halmetoja
Wien, Itävalta

Alberto Giacometti Estate
Alberto Giacomettin veistoksissa ihmishahmot pelkistyvät rujoiksi figuureiksi. Pitkä nainen II, 1960.
Alberto Giacomettin veistoksissa ihmishahmot pelkistyvät rujoiksi figuureiksi. Pitkä nainen II, 1960.
Alberto Giacometti oli myös kiinnostava maalari, jonka maalauksissa viiva on tärkeässä roolissa. Annette, 1951.
Alberto Giacometti oli myös kiinnostava maalari, jonka maalauksissa viiva on tärkeässä roolissa. Annette, 1951.
Alberto Giacomettin piirrokset ovat tyyliltään tunnistettavia ihmistutkielmia. Kolme päätä, 1952.
Alberto Giacomettin piirrokset ovat tyyliltään tunnistettavia ihmistutkielmia. Kolme päätä, 1952.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat