Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elektronisen tanssimusiikin monitoimimies Jori Hulkkonen: "Näen välillä painajaisunia siitä, että olen lavalla kitaran kanssa"

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Jori Hulkkonen kuunteli lapsena Kemissä paljon Ruotsin radiota, jossa soitettiin syntesoijapoppia. "Suomessa oli hevareita ja rokkareita, mutta Ruotsissa oli mahdollista olla myös syntare."
Jori Hulkkonen kuunteli lapsena Kemissä paljon Ruotsin radiota, jossa soitettiin syntesoijapoppia. "Suomessa oli hevareita ja rokkareita, mutta Ruotsissa oli mahdollista olla myös syntare." Kuva: Vesa-Matti Väärä

Aivan Turun keskustassa, vanhan arvotalon pihan perukoilla sijaitsee muusikko Jori Hulkkosen studio. Se on täynnä äänitekniikkaa, harvinaisia syntesoijia ja rumpukoneita.

Jos elokuvaa varten lavastettaisiin elektronisen musiikin tekijän työhuone, sen pitäisi näyttää samalta.

Kuka?

Jori Hulkkonen

 Syntynyt 28. 9. 1974 Kemissä.

 Teki ensimmäisen levynsä Kemissä ystäviensä kanssa perustamallaan Lumi-levymerkillä vuonna 1993.

 Ensimmäinen kansainvälinen julkaisu ja albumi Selkäsaari Tracks ilmestyi 1996.

 Lukuisia taiteilijanimiä, kuten Zyntherius, Jii Hoo, Hösh!, Eternal Boyman ja Bobby Forrester.

 Tuorein pseudonyymi Nuclear.

 Winter Garden tulee Hulkkosen kesäisin Turussa isännöimästä Ydintalvipuutarha-klubista.

 Levyillä solisteina ovat vierailleet muiden muassa John Foxx, José González ja Pet Shop Boysin Chris Lowe.

 Radio-dj:nä vuodesta 1998, ensin Ylen Radiomafiassa ja YleX:llä, myöhemmin Bassoradiossa.

Kemiläissyntyinen Jori Hulkkonen, 41, on suomalaisen elektronisen musiikin ja tanssimusiikin monitoimimies: muusikko, tuottaja ja dj.

Viime vuosina elektroninen tanssimusiikki eli edm on noussut popmusiikin myyvimmäksi alalajiksi, ja Hulkkosen ikäiset edm-tähdet kiertävät maailmaa valtavilla areenoilla ja ansaitsevat vuodessa miljoonia euroja.

"Vuosien varrella on toki ollut tilanteita, joissa olen miettinyt, voisinko karsia musiikillisia periaatteitani taloudellisen edun hyväksi", Hulkkonen myöntää ja nojaa miksauspöytään.

"Olen huomannut, että oma kritiikki toimii vain, kun tekee musiikkia jollakin tapaa itselleen rehellisesti. Jos yritän tehdä edes jotenkin kaupallista musaa, en enää pysty sanomaan, mikä on hyvää ja mikä ei."

Olisi silti väärin nimittää Hulkkosta huonosti menestyneeksi.

Liki kymmenen vuoden ajan hän kuului arvostetun ranskalaisen F Communications -levy-yhtiön artisteihin ja levytti musiikkia, joka liikkui housen, teknon, synteettisen popin ja ambientin välillä.

Tällä vuosikymmenellä Hulkkosen ja Juho Paalosmaan elektropop-yhtye Sin Cos Tan on saanut kolmella albumillaan innostuneen vastaanoton, ja lisää on tulossa.

Artikkeliin liittyvät

Vuonna 2001 Hulkkonen teki kanadalaistuottaja Tigan kanssa version Corey Hartin 1980-luvun hitistä Sunglasses at Night, jota myytiin yli 300 000 kappaletta. Yhteistyö on jatkunut, ja viime viikkoina Tiga ja Hulkkonen ovat olleet klubilistoilla tuoreella Bugatti-singlellä.

Hulkkosen mielestä suurin edm-aalto on jo laantumassa.

"Ehkä niitä, jotka ovat löytäneet elektronisen musiikin edm:n kautta, alkaa kiinnostaa, mitä muuta elektronisella musiikilla tai klubimusiikilla on tarjota."

Modernin edm-maailman tähtiin verrattuna Hulkkonen on vaihtoehtoinen myös dj:nä, tai ehkä pitäisi sanoa jopa vanhanaikainen.

Suurilla areenoilla esiintyvät dj:t toimivat lavalla lähinnä tunnelman nostattajina, ja musiikin he ovat valinneet ja miksanneet valmiiksi etukäteen. Show'n visuaaliset efektit on tahdistettu etukäteen tarkkaan musiikin mukaan eikä improvisaatiolle ole tilaa.

Hulkkonen valitsee illan kappaleet reaaliaikaisesti.

"Dj:n tärkeimpiä taitoja on osata lukea sitä mitä tapahtuu", hän sanoo.

"On tietyt musiikilliset raamit, joiden sisällä rakennetaan kaari ja toteutetaan se paikan päällä käsityönä. Se on mun periaate."

Päättyvän vuoden aikana Jori Hulkkonen ryhtyi myös elokuvaohjaajaksi. Hulkkosen ja muusikko Jimi Tenorin yhdessä tekemä Nuntius-elokuva on eräänlaista ite-taiteen keinoin toteutettua scifiä.

Hulkkonen ja Tenor halusivat soittaa improvisoitua elokuvamusiikkia elävänä. Vain elokuva puuttui. Hulkkonen on elokuvantekijänä keltanokka, mutta välillä erittäin kunnianhimoista musiikkia säveltävän Tenorin uran varrelta löytyy myös ohjaustöitä: brutaaleja pienen budjetin komediaelokuvia ja roskakauhua.

"Luulen, että juuri sen takia olemme bondanneet hyvin keskenämme", Hulkkonen sanoo.

Vakavan ja vitsikkään välillä sukkulointi on Hulkoselle tuttua. Hänen tuotannostaan löytyy muun muassa Jori Hulkkonen Kemistä -nimellä tehty albumi Finland: 0 Points ja Eternal Boyman -nimellä tehtyjä singlejä.

Viime vuosina Hulkkonen on tehnyt suomenkielisiä käännösversioita nimimerkillä Mies ja elämä. Pet Shop Boysin West End Girlsistä tuli Turussa ja Bruce Springsteenin I'm on Firestä Vaimon faija.

"Nämä jutut eivät kyllä aukea Suomen ulkopuolella humoristisina vaan ainoastaan kummallisina."

Vesa-Matti Väärä
Jori Hulkkonen kiinnostui elektronisesta musiikista jo nuorena.
Jori Hulkkonen kiinnostui elektronisesta musiikista jo nuorena.

Joskus vitsiltä kuulostavasta ideasta on tullut totisempia projekteja.

Sellainen on Hulkkosen johtama Acid Symphony Orchestra, jossa 15-henkinen yhtye soittaa pelkästään Rolandin TB-303 -bassosyntesoijia. Varhaisen teknon ja acid housen perusinstrumenttina tunnetut 303:t ovat monofonisia, eli niillä voi soittaa vain yhtä ääntä kerrallaan. Orkesterissa soittimien sekvensserit on synkronoitu kapellimestari Hulkkosen operoiman rumpukoneen tahtiin.

Acid Symphony Orchestran idean Hulkkonen sai Karlheinz Stockhausenin Mittwoch aus Licht -oopperaan sävelletystä teoksesta Helikopter-Streichquartett, jossa jousikvartetin soittajat ovat neljässä helikopterissa. Toinen innoittaja oli Raul Björkenheimin 42 sähkökitaralle säveltämä Apocalypso.

Seitsemän vuotta toiminut Acid Symphony Orchestra on esiintynyt myös klassisen musiikin tapahtumissa. Hulkkonen vertaa orkesteria Mieskuoro Huutajiin.

"Aluksi orkesteri oli kokeilu, nyt se on paikoittain jo aika kompleksista ja sinfonista", Hulkkonen kuvailee.

Vuonna 2015 Hulkkonen aikoo julkaista kaksikin albumia, joista Nuclear Winter Garden -nimellä tehty jatkaa hänen soololevyjensä kaarta.

"Sillä liikutaan lähemmäs kokeilevampia sfäärejä", Hulkkonen evästää.

Hulkkonen jopa laulaa levyllä ensi kertaa vakavissaan.

Löytyy kuitenkin yksi asia, jota Jori Hulkkonen ei aio kokeilla: perinteisessä bändissä soittamista.

"Elektroninen musiikki kiinnosti mua jo nuorena, koska siinä ei tarvinnut odottaa treenikämpällä jotain rumpalia tai basistia", Hulkkonen nauraa.

"Näen välillä painajaisunia siitä, että olen lavalla kitaran kanssa. Ensimmäisen biisin vielä jotenkin handlaan, kun soitan siihen ne pari juttua, jotka osaan, mutta sitten tajuan, että ei helvetti, tässä on vielä 12 biisiä jäljellä."

 


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat