Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Nuorena halusin poplaulajaksi, mutta muut tytöt sanoivat, että minulla on siihen liian sievä ääni"

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
"Urani on edennyt hyvin luontevasti, ja se on ollut hyväksi äänelleni”, sanoo sopraano Carolyn Sampson. Hän saapui Helsinkiin maanantai-iltapäivällä ja konsertin harjoitukset alkoivat saman tien Kaapelitehtaalla.
"Urani on edennyt hyvin luontevasti, ja se on ollut hyväksi äänelleni”, sanoo sopraano Carolyn Sampson. Hän saapui Helsinkiin maanantai-iltapäivällä ja konsertin harjoitukset alkoivat saman tien Kaapelitehtaalla. Kuva: Sami Kero / HS

"Nuorena halusin poplaulajaksi, mutta muut tytöt sanoivat, että minulla on siihen liian sievä ääni. Joten minun piti tehdä jotain muuta."

Tästä johtuu, että englantilaissopraano Carolyn Sampson, 40, esiintyy huomenna Helsingin barokkiorkesterin uudenvuoden konsertin solistina Musiikkitalossa.

Sampson kertoo, että lapsena hän lauloi aina, pianon ja viulun soittamisen ohella. Kun pophaaveet jäivät, hän lauloi kuoroissa. Aloitettuaan opinnot Birminghamin yliopistossa hän liittyi puoliammattilaiseen Ex Cathedra -kuoroon.

"Ex Cathedra on erikoistunut vanhan musiikin esittämiseen, joten oma kiinnostuksenikin vanhaan musiikkiin kasvoi siitä. Huomasin, että ääneni sopii hyvin barokkiin ja muuhun vanhaan ohjelmistoon. Kuoron koelaulussa prima vista -kokeessa tosin sain eteeni Stravinskyn Les nocesin", Sampson kertoo.

Purcellin Keijukaiskuningatar-oopperassa Glyndebournessa vuonna 2012.
Purcellin Keijukaiskuningatar-oopperassa Glyndebournessa vuonna 2012.

Tässä ei ole mitään tavatonta. Kuten monet muutkin vanhan musiikin spesialistit, Sampson on laulanut sekä vanhaa että uutta musiikkia – edellisellä viitataan tässä barokkiin ja klassismiin, jälkimmäisellä 1900-luvulla ja sen jälkeen kirjoitettuun musiikkiin.

"Kummassakin niissä on samankaltainen sointi-ihanne, selkeä ja puhdas."

Sen sijaan 1800-luvun teoksissa tavoitteet ovat usein toisenlaiset, ja niiden saavuttamiseen vahvemmat äänityypit ovat usein tarpeen.

"Viimeisen 5–10 vuoden aikana olen huomannut, että ääneni on kypsynyt, ja olen pystynyt ottamaan sellaisia teoksia, joita en ennen olisi voinut laulaa", Sampson sanoo. "Olen esimerkiksi alkanut suostua Beethovenin yhdeksännen sinfonian solistiksi, jos vain esityksessä on mukana sopivat ihmiset."

Alan Kaiser
Händelin Jephta-oratoriossa Opera National du Rhinissä vuonna 2010.
Händelin Jephta-oratoriossa Opera National du Rhinissä vuonna 2010.

Sampsonin ura on kehittynyt asteittain, ilman suuria mullistuksia.

"Kaikki on edennyt hyvin luontevasti, ja se on ollut hyväksi äänelle. Olen osannut vaistomaisesti kieltäytyä sellaisista rooleista, joihin ääneni ei ole vielä ollut valmis."

Vaiston lisäksi uraa ovat ohjanneet tärkeät yhteistyökumppanit. Ex Cathedran johtaja Jeffrey Skidmore huomasi nuoren Sampsonin kyvyt ja kehotti tätä hakeutumaan Lontooseen ja rakentamaan laulu-uraansa siellä.

Sampson mainitsee myös vanhojen esityskäytäntöjen tutkimisen pioneereihin kuuluvan kapellimestarin Philippe Herreweghen.

"Hän on opettanut minulle paljon Bachin tulkitsemisesta. Hän on puhunut tekstin tärkeydestä tulkinnassa sekä siitä, että pitkät legatolinjat tulisi yhdistää selkeään artikulaatioon. Teksti on tärkeää siksi, että laulajan rooli on tarinankertojan rooli."

Uran alussa myös kontratenori James Bowman oli tärkeä esikuva.

"Hän opetti minua rentoutumaan lavalla. Aiemmin tulin usein lavalta itkien, sillä ajattelin, etten ollut laulanut tarpeeksi hyvin. James laittoi asioita oikeisiin suhteisiin: se oli vain konsertti, olemme vain viihdyttäjiä."

Carolyn Sampson laulaa Helsingissä Händeliä ja Mozartia.
Carolyn Sampson laulaa Helsingissä Händeliä ja Mozartia.

Helsingissä Carolyn Sampson laulaa kolme Händelin aariaa sekä Mozartin Exsultate, jubilate -motetin.

"Englantilaisena Händel on minulle läheinen ja tuttu säveltäjä, ja jokaisessa esityksessä huomaan esimerkiksi Messias-oratoriosta jotakin uutta. Exsultate, jubilate taas oli yksi niistä teoksista, jotka olivat minulle tärkeitä jo nuorena. Minulla oli siitä Kiri Te Kanawan levytys, ja kuuntelin sitä 16-vuotiaana lumoutuneena." 

 

Helsingin barokkiorkesteri Musiikkitalon konserttisalissa keskiviikkona 31. joulukuuta kello 19. Carolyn Sampson, sopraano ja Dmitri Sinkovski, viulu. Musiikinjohto Aapo Häkkinen.

Stravinskyn Hulttion tiessä Scottish Operassa vuonna 2012.
Stravinskyn Hulttion tiessä Scottish Operassa vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat