Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalaiskirjailijan romaani kysyy, miten kulttuurin muutoksen voi kestää

Dag Solstadin hieno romaani kääriytyy elämänvalheen ympärille

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Sami Halinen Lehtikuva
Dag Solstadin Ujous ja arvokkuus -romaani on arvoituksellinen ja nautittava kertomus nykypäivän Pohjolasta.
Dag Solstadin Ujous ja arvokkuus -romaani on arvoituksellinen ja nautittava kertomus nykypäivän Pohjolasta. Kuva: Sami Halinen Lehtikuva
Arvio: kirjat
Dag Solstad: Ujous ja arvokkuus (Genanse og verdighet). Suom. Tarja Teva. Teos. 155 s.

Kaksikymmentä vuotta sitten ilmestynyt norjalaisen Dag Solstadin romaani Ujous ja arvokkuus on edelleen hämmästyttävä, arvoituksellinen tutkielma tämän päivän Pohjolasta.

Kaikki alkaa lukion äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunnista. Lehtori Elias Rukla on jauhanut jo viikkoja haluttomien abien kanssa Ibsenin Villisorsa-näytelmää, keskeistä elämänfilosofista klassikkoa. Hän pohtii innolla tohtori Rellingin hahmoa, usein Ibsenin omaksi ääneksi tulkittua näytelmän sivuhenkilöä.

Abeja ei todellakaan kiinnosta. He lähtevät luokasta kellon soidessa kesken opettajansa lauseen. Lehtori saa hermoromahduksen koulupihalla ja syytää sateenvarjolla huitoen törkeitä solvauksia oppilaille.

Kuka?

Dag Solstad

 Syntynyt 1941 Etelä-Norjan Sandefjordissa.

 Laaja proosatuotanto käsittää 17 romaania, esseitä ja artikkeleita.

 Nuoruudessaan aktiivinen marxilais-leninististen ryhmien jäsen. Tiedostavana "utopistisena kautenaan" 1974–80 kirjoitti useita romaaneja sosiaalirealismin hengessä tutkien luokkien ja ihmisten välisiä suhteita.

 Toisaalta esikoisteoksestaan saakka 1965 kiinnittynyt vahvasti modernin proosan ilmaisuun ja ihanteisiin kuten Kafka, Proust, Camus, Joyce, Robbe-Grillet ja Beckett.

 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto 1989 teoksesta Romaani 1987 (suom. 1989).

Miksi hän repeää juuri Rellingin hahmoon päästyään?

Elias Rukla samastuu Villisorsan totuuden puhujaan, jonka suusta Ibsenin muotoilema tunnettu "elämänvalheen" käsite kuullaan.

Sitäkin tärkeämpää on, että hän ymmärtää kesken oppitunnin Rellingin oman itsepetoksen, joka liittyy toivottomaan rakkauteen. Lehtori on yhtäkkiä kasvokkain valintojensa kanssa: puntarissa on koko elämä, kaikki ne arvot ja ihanteet, joihin hän on sitoutunut.

Romaani kääntyy koulupihalta aikamatkaksi kolmenkymmenen vuoden taakse 1960-luvulle, Eliaksen nuoruuteen ja opiskeluaikaan. Hänen paras ystävänsä oli säteilevä filosofian opiskelija Johan, lahjakkuus vailla vertaa. Johan nai käsittämättömän kauniin Evan, naisen jonka kuka tahansa mies ottaisi jos saisi.

Eliaksesta tulee tämän ihanteellisen parin uskollinen kolmas pyörä. Ja varamies, sillä Johan ikään kuin testamenttaa Evan ja tyttärensä Eliakselle. Hän eroaa ja lähtee tekemään uraa Amerikkaan 70-luvun norjalaiseen akateemiseen maailmaan kylläännyttyään.

Näin Elias saa perheen, hän avioituu Evan kanssa 36-vuotiaana, ja on onnellinen, omasta mielestään.

Dynaaminen Johan on uudenetsijä, joka käsittää vähitellen jähmettyvän vasemmistolaisen ilmapiirin mahdottomuuden. Ystäväänsä verrattuna Elias on hyvää tarkoittavan pysähtyneistön edustaja. Hänelle riittää kunnallinen opetustyö ja luja usko siihen, että valistamalla vastahakoisia lukiolaisia sivistys voittaa.

Vuosikymmenet kuluvat ja maailma muuttuu. Elias tulkitsee koko 1900-luvun lopun kehityksen kulttuurin rappeutumiseksi. Kirjallisuudellakaan ei ole enää mitään merkitystä: media jättää huomiotta hienon suomalaisen runoilijan Pentti Saarikosken kuoleman, mutta nostaa etusivulleen ruotsalaisen viihdyttäjän poismenon!

Lehtori alkaa juoda ja valittaa, miten "yhteiskunta on pelannut hänet ulos", sivistysusko on menetetty kanta.

Solstadin intensiivinen kerronta tarjoaa jatkuvasti monitulkintaista ironiaa, jonka sävyt suomentaja Tarja Teva saa hienosti esiin. Taustalta voi uumoilla kirjailijan omia poliittisen aktiivisuuden vaiheita.

Elias Ruklan elämänvalhe näyttäytyy jähmeänä kiinnittymisenä kulttuurisiin arvoihin. Sen sijaan, että hän yrittäisi ymmärtää 90-luvun lukiolaisten elämänraivoa, hän takertuu rakastamaansa moderniin kirjallisuuteen.

Muutos ylipäätään on Eliakselle vaikeaa. Hän paheksuu, miten tyytyväisenä nuoruutensa päivistä tanakoitunut Eva suhtautuu kauneutensa katoamiseen.

Tyylillisesti nautittava, tragikoominenkin romaani päättyy kuin kesken. Joko Elias romahtaa raivokohtauksensa jälkeen, tai näkee uuden alun mahdollisuuden: sietää vähitellen muuttumisen, kaikkein kauneimmassakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat