Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipa päässä klezmeriä, mainettaan parempi Riki Sorsa ja Weekend-festivaalin massahurmos

HS:n lukijoilla on ollut rikas elämysvuosi, kautta koko maan ja ikäluokkien

Kulttuuri
 
Emmi Seppänen 13 v
Natalie Dormer näyttelee Matkijanärhi-elokuvassa.
Natalie Dormer näyttelee Matkijanärhi-elokuvassa.

Minusta Concerto Grosso -tapahtuma Helsingin Musiikkitalossa marraskuussa oli mielettömän hieno elämys. Konserttisalin lavalla oli yli 500 soittajaa, ilma-akrobaatteja ja maajoukkueen rytmisiä kilpavoimistelijoita. Barokkimusiikki sopi mahtavasti meininkiin. En ollut ennen käynyt Musiikkitalossa, mutta menen uudestaan, jos jotain vastaavaa esitetään.

Emmi Seppänen, 13v.

 

Kansallisteatterin näytelmä Vanja-eno ja siinä etenkin Emmi Parviainen Sonjana. Enpä muista aikoihin nähneeni teatterissa näin hienoa nuoren näyttelijän roolityötä.

Sylvi Honkkila, Espoo

 

Elokuvista suurin elämys oli Mäntän Bio Säteessä esitetty 12 Years a Slave. Tämän elämyksen, kuten kaikki muutkin, mittaan tunteen suuruudella: elokuvan jälkeen purskahdin itkuun.

Marja-Riitta Saastamoinen, Mänttä

 

Säväyttävin kulttuurielämys oli FIFA 15 -pelin julkaiseminen. Julkaisut ovat olleet joka vuosi toinen toistaan parempia, mutta tämänvuotinen oli paras kaikista. FIFA vetoaa tunteisiin ja onkin ehkä paras aggressionpurkaja varsinkin silloin, kun häviät viimeisen minuutin maalilla. Se myös tuottaa iloa huonoon päivään, kun kaikki menee hyvin.

Tapio Marja-aho, koululainen, Helsinki

 

Menin ihan vitsinä Riki Sorsan keikalle. Mutta kävikin niin, että tunnelmaa on täysin mahdotonta kuvata millään yksittäisellä adjektiivilla. Lavalla seisoi mies, joka on sairastanut kurkkusyövän, menettänyt äänensä vuosiksi ja saanut sen takaisin. Mies, joka on kaikesta katkeruudesta ja ylpeydestä riisuttu. Istuin naulittuna paikallani keikan loppuun saakka enkä ole vieläkään toipunut.

Päivi Peltomaa, Espoo

 

Vaikuttavin kulttuurielämys oli ehdottomasti Svenska Teaternin ABBA-musikaali. Tutut, mukaansa tempaisevat laulut, loistava näyttelijä kaarti ja yksinkertainen mutta vaikuttava lavastus loivat mieleenpainuvan elämyksen myös tällaiselle, joka ei kieltä niin ymmärtänytkään. Se jos mikä on mielestäni merkittävää.

Aino Kauppinen, koululainen, Helsinki

 

Säväyttävin kulttuurielämys oli mielestäni koripallon MM-kisoissa Suomen koripallomaajoukkueen fanien osallistuminen. Suomalaisia oli todella paljon paikalla ja tunnelma otteluissa oli mahtava. Itse harrastan koripalloa, joten aihe on totta kai tärkeä.

Pekka Majanen, koululainen, Helsinki

 

Kansallisbaletti vieraili Kuopiossa ja esitti katkelmia eri baleteista. En ollut koskaan nähnyt balettiesityksiä näyttämöllä ja ihastuin todella. Tästä lähtien haluan katsomaan niitä aina kun mahdollista. Täällä päin Suomea sitä ei tosin tapahdu usein.

Anneli Puurunen, Siilinjärvi

 

Minulle vuoden elämys on ollut Minna Tervamäen ja Kimmo Pohjosen tanssi- & hanuri-esitys. Mykistävä, totaalinen, mielettömän kaunis ja mukaansa tempaava.

Mikko Pyhälä

 

Kyläsaaressa elokuussa järjestetty Weekend-festivaali oli upea ja mieleenpainuva, koska esiintyjiin oli panostettu. Myös tunnelma ja ihmiset olivat mahtavia. Festivaalista puhutaan vieläkin. Kaikki ystävänikin ovat ostamassa liput myös ensi kesäksi.

Venla Silvennoinen, koululainen, Helsinki

 

Juhlivat lehdet Åbo Underrättelser 190 vuotta, Hufvudstadsbladet 150 vuotta ja Helsingin Sanomat 125 vuotta.

Gunnar Högnäs, Turku

 

Odotukset Turun musiikkijuhlien varaslähtökonsertille olivat korkealla. Vihdoinkin, ihka elävänä, kuulisin uskomattoman upean äänen omaavan tenorin Jonas Kaufmannin laulavan. Konsertti oli loistava. Ennen kotimatkaa Helsinkiin seurueellamme oli vielä ilo tavata laulaja. Hän kertoi käynnistään Suomenlinnassa ja uintimatkasta Turun saaristossa. Tämä suuri maailmantähti puhui rennosti kokemuksistaan. Seisoin metrin päässä tästä kuvankauniista miehestä! Ensi kesänä odottaa uusi kokemus, kun Kaufmann esiintyy Münchenissä yhdessä toisen maailmantähden, Dmitri Hvorostovskin, kanssa.

Anja Böhling

 

Tärkein ja parhain kulttuurielämys oli jalkapallon MM-kisat. Tein siitä hieman kiinnostavaa lyömällä vetoa kavereitteni kanssa. Valitettavasti minä jouduin pettymään, kun Brasilian joukkueesta Neymar jr loukkaantui. Hän ei voinut enää pelata, ja seuraava peli oli heti Saksaa vastaan. Olin silloin Somaliassa lomalla ja katsoin peliä Iltalehdestä. Valitettavasti Brasilia nöyryytettiin 7–1.

Sami Hussein, koululainen

 

Ehdoton huippu tapahtui heti vuoden alussa, kun Espoon kanttorikuoro ja Helsingin Barokkiorkesteri Eric-Olof Söderströmin johdolla esittivät Espoon tuomiokirkossa Händelin Messias-oratorion. Järisyttävin elämys oli se, kun yhtäkkiä koko kirkkokansa (siltä tuntui) alkoi laulaa kuoron mukana. Vieressäni istui kaksi uhkeaa rouvaa, jotka kajauttelivat oikein sielunsa kyllyydestä. Mykkänä silmiäni pyörittelin ja haukoin henkeäni. Aivan huippua!

Ulla Kokko, Espoo

 

Aidot sarjakuvapiirrokset kirjasta Muumit ja meri olivat Ateneumissa järjestetyn Tove Janssonin 100-vuotisnäyttelyn parasta antia. Sarjakuvataiteesta kiinnostuneena ja sitä harrastavana originaalin katselu on ainoa oikea tapa tutustua piirtäjän käden jälkeen. Alkuperäistyö on julkaistua sarjaa noin 2,5 kertaa suurempi, jolloin kaikki sen pienet yksityiskohdat näkyvät selvästi.

Arto Kuparinen, Vantaa

 

Valtakunnallinen seniorimieskuorotapahtuma Helsingissä yliopiston juhlasalissa onnistui loistavasti. Noin 450 seniorilaulajaa aloitti suurkuorona Suomen laululla, minkä jälkeen kukin kuoro eri puolilta Suomea esitti 2–3 valitsemaansa laulua. Mukana oli ensi kertaa myös kuoro Virosta. Suurkuoro päätti konsertin Finlandiaan. Salissa ei montaa kuivaa silmää ollut.

Sirpa Smolsky

 

Näin viime kesänä Serlachius-museoiden upouudessa Göstä-paviljongissa Eija Liisa Ahtilan videoteokseen Tutkimuksia Draaman Ekologiasta 1. Video alkoi tervapääskyjen lentonäytöksellä. Tervapääskythän tekevät kaiken ilmassa, maasta ne eivät enää pääse ylös. Se, kuinka niiden elämä ja muiden elollisten ja ihmisten elon vertautuminen toisiinsa oli käsitelty, teki minuun valtavan vaikutuksen. Suorastaan liikutuin siitä.

Stiina Toivio

 

Matkijanärhen näkeminen elokuvateattereissa oli elämys, joka saa ihoni vieläkin kananlihalle. Elokuva toi mieleeni Fergusonin järkyttävät tapahtumat Amerikassa. Ihmiset ovat valmiita tekemään paljon vapauden saamiseksi.

Anna Danska, opiskelija, Helsinki

 

Ilta ravintola Askissa oli sellainen, miltä täydellisyys tuntuu. Sen huomasi, kuinka ravintolan koko niin kotoinen mutta hienostunut konsepti oli nivottu yhteen huolellisesti, sillä sinne oli keksitty valita samat lautaset, joita mummoni on vaalinut. Ensikertalaisuuteni kulttuurin "vip-alueelle" sai suomalaisista raaka-aineista tehdyn unohtumattoman maukkaan ja huolitellun laskeutumisen. En vieläkään pysty kuvailemaan kaikkia niitä annoksia sanoin, vaan kohotan käteni kohti taivasta kuin olisin ottamassa vastaan Jumalan armon.

Pyry Lehtonen, opiskelija, Helsinki

 

Vuonna 2014 meitä sykähdytti televisiosarja Iholla. Oli hienoa nähdä suomalaisia miehiä avautumassa elämästään. Naisten versiota sarjasta vaivasi lievä pinnallisuus, mutta miehet toivat oman persoonansa esiin kameran edessä. Katsojat pääsivät seuraamaan elämän kriisitilanteita, kuten lapsettomuutta, mutta myös ilonaiheita lapsen syntymäpäivistä uuteen tatuointiin.

Sofia Kankama ja Jenna Suorsa, opiskelijat, Helsinki

 

Jarmo Niemisen Aarresaaret-valokuvateos/luontokirja kertoo taidokkaine valokuvineen Helsingin edustan saarista, joihin tavallisilla ei ole pääsyä. Niemisellä on kova kokemus kyseisistä saarista, joissa hän käy lähes päivittäin. Valokuvien taso on myös sitä luokkaa.

Terhi Sinisalo

 

Rock the Ballet vetäisi tanssin lumoihin taitavien tanssijoiden ja menevien biisien avulla. Baletti ja hiphoptanssi oli yhdistetty ennennäkemättömällä tavalla. Koko sali lähti jammailemaan ja laulamaan esiintyjien tahdissa.

Iina Koskinen, opiskelija, Helsinki

 

Erinomaisen Oulu Sinfonian solistina oli sellisti Andreas Brantelid. Nuori mies, mutta kypsä taiteilija niin teknisesti kuin tulkinnallisestikin. Valtava henkinen orgasmi, joka ei unohdu ikinä. Brantelid tulee Helsinkiin maaliskuussa, ja tulen Oulusta kuuntelemaan häntä.

Pia Lappi, Oulu

 

Sykähdyttävin taide-elämys oli ehdottomasti hevari Jarkko Aholan joulukonsertti. Lauluista koskettavin oli Suojelusenkeli, joka alkaa sanoilla "maan korvessa kulkevi lapsosen tie".

Sinikka Känsälä

 

Hienoin kulttuurielämykseni oli Mänttä. Kaupunki on osannut hyödyntää taiteen ja Serlaciuksen perinnön. Uusi Gösta-museo on rakennuksena kaunis ja ympäristöön sulautuva. Vanha Joenniemen kartano näyttelyineen sen yhteydessä on kivasti toteutettu. Puisto patsaineen, uusi silta ja taidesaari lisäävät nautintoa. Kirkko Hannes Autereen sisätaiteella ja Kaarina Kaikkosen paita-teoksella katettuna on avoinna. Gustav-museo antaa historian täydennyksen.

Kaarina Johansson, Helsinki

 

Heinäkuussa Hollolan keskiaikaisessa kivikirkossa Jumalten keinu -konsertissa koin mykistävän ja huikean upean Nothing Else Mattersin, jonka esittivät Lilli Paasikivi, Perttu Kivilaakso Mikko Sirén. Mitään vastaavaa en muista aiemmin, enkä myöskään sen jälkeen kuulleeni.

Ulla Grönfors

 

Yksi parhaista kulttuurielämyksistä oli Justin Timberlaken mieletön konsertti Helsingin Hartwall-areenalla. Illan aikana monilahjakkuus rullasi liikkuvan lavan kanssa areenan toiseen päähän ja esiintyi myös VIP-lipun ostaneille rakennetun baarin tiskeillä. Hän antoi kunnon show'n.

Sharon Efrat, opiskelija, Helsinki

 

Olimme juhlimassa puolisoni 37-vuotissynttäreitä ja olin lähes viimeisilläni raskaana Pepe Willbergin keikalla Korjaamolla lokakuussa. Vauva liikkui lähes koko keikan ajan, joten ilta jäi elävästi mieleen. Oli myös hienoa huomata se sukupolvien kirjo, mitä keikalla oli läsnä. Poikamme syntyi 4. 12. joten nyt kuuntelemme Pepeä kotona koko perheen voimin.

Annina Laaksonen, Helsinki

 

Satuin huomaamaan kaupungilla mainoksen Suomen Klezmer-yhdistyksen 10-vuotisjuhlakonsertista, ja päätin tarttua tilaisuuteen. Niinpä sitten istuin kipa päässä Helsingin Ssynagogassa odotellen musiikin alkamista. En tiedä, miten nämä soittajat saavat ilon ja kaihon sulautumaan yhteen, mutta jotenkin he sen onnistuvat tekemään. En tiedä, ovatko he siirtyneet käyttämään neljännessävelaskelia vai jättävätkö he vain jonkin sävelaskeleen vähän vajaaksi, harkiten, taidolla. Tulos on kuitenkin käsittämättömän hieno. Useahko kuuntelija, minä muiden mukana, hytkyi kipa päässä lumoavan musiikin lumoamana.

Pekka Iho

 

Vuoden paras kulttuurielämys oli Juha Hurmeen kirja Nyljetyt ajatukset. Teos sisältää korkeakulttuurisia monologeja koko länsirannikon mittaisessa soutuveneilyssä Kustavista Hailuotoon. Sama reissu kajakilla olisi ollut jo liian täydellistä taidetta.

Anssi Orrenmaa, Seinäjoki

 

Pielavesi-teatteri esitti musikaalin Viulunsoittaja katolla, nyt jo toisena kesänä peräkkäin. Esityksiä oli kesäteatterissamme tänä vuonna kaksikymmentä. Menestys oli ennätyksellinen: molemmilla kerroilla musikaalia saapui seuraamaan tuhansia katselijoita, jopa bussilasteittain. Pielavedellä asuu noin 4 000 asukasta, joten tällaisen vaativan esityksen aikaansaaminen näin pienessä kunnassa on mielestäni hyvin korkealle arvostettava kulttuuriteko.

Tapani Tunkkari, Pielavesi

 

Mielestäni säväyttävin kulttuurielämys oli Cheekin konsertti, joka järjestettiin loppuunmyydyllä Helsingin Olympiastadionilla. Tapahtuma säväytti minua, sillä sen musiikillinen sekä visuaalinen toteutus olivat kerrassaan mahtava. Cheekin lavashow oli myös suunniteltu hyvin, sillä esiintyminen ei kärsinyt huonosta säästä.

Ina Ahmanheimo, koululainen, Helsinki

 

Minulle (ja vaimolleni) huippukulttuurielämys oli Kanneltalon kahvilassa syksyn Juurilla-klubi, kolmen konsertin bluesteemalla järjestetty sarja, esiintyjinä Erja Lyytinen, Maria Hänninen ja Harri Marstio. Klubia vetää karismaattinen, taitava muusikko Juki Välipakka sekä Rooty Toot Toot Band, joka koostuu kaikkeen taipuvista huippumuusikoista. Kahvilan intiimi, esiintyjiä lähelle pääsevä, lähes ahdas, lämmin, sympatiaa sykkivä tunnelma hengästytti vielä kotiinkin päästyä. Ja kaikki tämä vielä ilmaiseksi. Uskomatonta!

Heikki Eira, Helsinki

 

Radion sinfoniaorkesteri kävi Mäntässä. Hannu Linnun johdolla. Tšaikovskin 6.sinfonia, "pateettinen", oli elämys. Yleisö taputti kolmannen ja neljännen osan välissä – ja kas – se ei ollutkaan mikään moukkien moka! Hannu Lintu kertoo orkesterin esitteessä, että yleisö taputtaa usein siinä spontaanisti.

Marja-Riitta Saastamoinen, Mänttä

 

Sata sinfonikkoa ei saa aikaan sellaista musiikin riemujuhlaa kuin mitä sai aikaan brittiläinen nelikko Liverpoolista Mikkelissä marraskuisena lauantai-iltana: The Cavern Beatles. Aloittaessaan kappaleella Can't Buy Me Love hiukset sinkosivat yläparvelle.

Keijo Myöhänen, Mikkeli

 

Sirpa Kähkösen näytelmä Helene S. – Rakkaudella oli ja on kirkkaana hohtava helmi vuoden 2014 teatteriesitysten joukossa. Siinä taiteilija Helene Schjerfbeckin henki huokui värisevästi ja intohimoisesti katsojan tunnemaailmaa pakahduttaen. Kantaesitys oli Kuopion kaupunginteatterissa.

Pirkko Pelkonen, Kuopio

 

Enrique Iglesiasin konsertti oli mielestäni vuoden paras, koska tunnelma oli niin hyvä ja koska Iglesias on yksi lempiartisteistani. Nautin musiikista kovasti. Konsertissa oli myös otettu yleisö hyvin huomioon. Ei ollut ainoastaan järjestetty jättimäistä lavashow'ta, vaan konsertista oli tehty intiimimpi.

Milla Tuurnala, koululainen, Helsinki

 

IC-98:n Abendland-näyttely Turun Taidemuseossa. Erityisesti video Näkymä vastarannalta, maagisen vangitseva teos nykyisen ravintola Pinellan rakennuksen rapistumisesta vuosisatojen virratessa alas Aurajokea. Video pitää otteessaan koko yli 40 minuutin mittansa.

Kirsi Vuorinen, Parainen

 

Tämän vuoden paras anti minulle oli Dave ja Phil Alvinin Savoyn konsertti. Dave Alvin osoitti olevansa yksi parhaimmista elossa olevista kitaristeista. Hänen saundinsa oli terävä "Fenkku-saundi", juuri minun makuuni. Dave myös jutusteli yleisölle biisien välissä leppoisan rennolla meiningillä ja hurtilla huumorilla juttunsa höystäen. Samassa paikassa aiemmin syyskuussa esiintynyt Leon Russel oli kuin puujumala hänen rinnallaan.

Erkki Kaarnioja

 

Kahden klovnin esittämä Juoksuhaudantie (ohjaus Otso Kautto ) oli niin sykähdyttävä, että näin sen kolme kertaa – ja jokaisella kerralla se oli erilainen. Sen ensi-ilta oli Helsingissä Avoimet ovet -teatterissa.

Eila Kautto

 

Itselleni ovat olleet kulttuurielämyksiä Vesa Sirénin jutut Hesarissa. Hän kirjoittaa konsertista niin että tuntee olevansa läsnä.

Hän kirjoittaa niin hyvin, että on pakko lukea ääneen puolisollekin Tätä ääneenlukemista olen tehnyt harvoin, oikeastaan vain muutaman Donna Leonin kirjan alkulehdeltä.

Kaisa Lahti, Espoo

 

Kuulin London Symphony orkesteria keväällä Tampere-talossa. Lumouduin heidän Schubertin Keskeneräisestä sinfoniastaan, nuorekkaan ja energisen johtajansa tulkinnasta. Helsingin juhlaviikoilla vieraili loppukesästä Daniel Barenboim orkesterinsa kanssa. Ja mikä tulkinta samasta sinfoniasta, aivan häkellyttävän hyvä!

Tuula Hästbacka

 

Viime kesän helle päättyi kovaan sateeseen Lapinlahdella. Istuin Väärnin pappilan salissa ja odotin näytelmän alkamista parinkymmenen muun katsojan kanssa. Salin avoimesta ikkunasta näimme saman järvenselän, josta Juhani Aho on lapsuudenmuistoissaan kirjoittanut. Sade rummutti ikkunan pellitystä, ja kohtapa ulkoa näyttämölle hypähti märissään ongelta palaava Juhani Aho. Saimme jakaa hetken 1800-luvun elämää ja kulttuurihistoriaa tapahtumien oikeassa ympäristössä. Tunne oli ihmeellisen aito. Väärnin pappila on esimerkki siitä, miten kulttuurinen elämys voi tapahtua kaukana ruuhka-Suomesta, keskellä Lapinlahden suvista maisemaa. Kaiken tämän edellytyksenä on se, ettei hävitysvimma ole ehtinyt tuhota Juhani Ahon syntymäkotia, on löytynyt asiaansa uskovat ja rohkeat nuoret, jotka ovat kunnostaneet pappilan ja ideoineet näytelmän. Paikkakunnalta on myös löytynyt harrastajia, jotka ovat uurastaneet vaivojaan laskematta kollektiivisen kokemuksen eteen.

Maarit Julkunen

 

Vuoden kulttuurielämykseni oli Linkin Parkin The Hunting Party -albumi, sillä siinä kerrotaan hyvin nyky-yhteiskuntaan liittyvästä stressistä ja odotuksista. Musiikillisesti Linkin Parkin albumi näyttää populaarimusiikin tekijöille, että joka kappaleen ei tarvitse aina toistaa samaa kaavaa ja että niissä voi olla sanomaakin.

Karri Lindeman

 

Todella sykähdyttävä elämys oli turkulaisen Kolmas Tila -ryhmän esitys Berg Heil! Korjaamolla Stage-festivaalilla. Jukka Parkkisen teksti osuu vahvasti tähän päivään, vaikka onkin saanut aiheensa Nietzschen ajalta. Koko esitys oli henkeäsalpaava orkesteriteos, jossa näyttelijöiden tulkinta, liikekieli, musiikki ja tanssi toimivat saumattomana kokonaisuutena. Mieleen painuvaa ja ainutlaatuista.

Lea Piltonen

 

Brittiduo Hurts Pori Jazz -festivaaleilla oli erittäin odotettu tapahtuma ja vuoden kohokohta. Pääsimme kavereiden kanssa eturiviin ja keikan jälkeen myös tapasimme artistit Theo Hutchcraftin (laulu) ja Adam Andersonin (piano ja kitara) henkilökohtaisesti. Saimme myös ja nimmarit ja yhteiskuvat!

Helka Walldén

 

Horace Engdahlilta suomennettu aforismi/essee/ajatus/-kokoelma Sen jälkeen savuke (Siltala) oli yksi huikeimista lukukokemuksistani. Olen palannut teokseen kerta toisensa jälkeen. Kun lukee ajatuksen kirjasta, tuntuu kuin olisi ollut "tupakkatauolla".

Sanna Heinonen

 

Tänä vuonna sykähdyttävin kulttuurielämys on ollut näkemäni Pähkinänsärkijä-baletti. Se oli aivan mielettömän kaunis teos, ja tanssijat loivat tunnelmasta suurenmoisen. Teoksessa kiinnitin eniten huomiota miesten mielettömään tanssitaitoon. Rakastan balettia ja nyt rakastan vielä enemmän!

Valentiina Repka, opiskelija, Helsinki

 

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Pikku Prinssi. Niin taiten koostettu ja visuaalisesti superkauniisti viritetty kertomus klassikkosadusta. Yleisössä sekä 6-vuotias että 50-vuotias olivat aivan haltioituneita.

Päivi Karvinen

 

Fabulous Bäckström Brothers musiikkiteatteri Kapsäkissä oli kyllä niin komedian, musiikin kuin oopperankin suhteen jotain todella pärisyttävää ja ällistyttävää. En tiedä, onko Suomessa tehty tällaista aiemmin. Ainakaan en ole itse kuullut.

Eetu Komsi

 

Risto Ylihärsilän soolokeikka Porin Kulttuurikulmassa toukokuussa ja Pepe ja Saimaa Ruisrockissa tekivät suuren vaikutuksen.

Anni Sainio, Pori

 

Ehdottomasti ylitse muiden haluan mainita Sysmän suvisoiton. Siellä oli tunnelma kuin aikoinaan oli Kuhmossa, upeaa kamarimusiikkia. Kiitos Martti Rousi ja hänen vieraansa.

Ulla Sipiläinen

 

Barokkiviikko Teemalla 7/2014 oli mitä kiinnostavin kulttuurielämys.

Leena Junnila, Helsinki

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat