Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britit sepittävät satuja aikuisille

Kulttuuri
 
Studiocanal Limited
Paddington-elokuva perustuu kirjailija Michael Bondin Suomessakin tunnettuun kohteliaaseen karhuhahmoon, joka rakastaa marmelaatileipiä ja pukeutuu siniseen duffelitakkiin.
Paddington-elokuva perustuu kirjailija Michael Bondin Suomessakin tunnettuun kohteliaaseen karhuhahmoon, joka rakastaa marmelaatileipiä ja pukeutuu siniseen duffelitakkiin.

Miten voi välttää imelyyttä, jos pitää tehdä koko perheen elokuva marmelaatileipiä mussuttavasta orvosta karhusta, joka löytää rakastavan kodin?

Paras ohje on tehdä elokuva Britanniassa brittivoimin.

Studiocanal limited
Karhuherra Paddington
Karhuherra Paddington

Michael Bondin lastenkirjoista jo 1950-luvun lopulta tuttu Karhuherra Paddington tassutteli tänä syksynä viimein valkokankaalle. Suomen-ensi-iltansa Paddington-elokuva saa tänään perjantaina.

Isille ja äideille tiedoksi: Elokuva sopii myös aikuisille. Monia vitsejä lapset eivät edes ymmärrä, vaan täysi-ikäiset saavat kihertää keskenään.

Mark Cutbert Getty Images
Hugh Bonneville tunnetaan parhaiten Downton Abbey -tv-sarjasta.
Hugh Bonneville tunnetaan parhaiten Downton Abbey -tv-sarjasta.

Yhtä päärooleista eli karhuherralle kodin antavaa herra Brownia elokuvassa näyttelevä Hugh Bonneville kiittää tästä nokkelaa käsikirjoitusta. Käsikirjoittaja-ohjaaja Paul King ei ole sortunut äitelyyteen.

"Käsikirjoitus on kaiken lähtökohta. King on ollut hyvä kirjoittamaan elokuvan tarpeeksi nasevaksi aikuisille, mutta samalla hauskaksi ja visuaaliseksi lapsille", Bonneville kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Bonneville tunnetaan Suomessa ehkä parhaiten roolistaan Downton Abbey -televisiosarjasta, jossa hän näyttelee Granthamin jaarlia. Pukudraama on ollut suursuosittu ympäri maailman.

BBC
Näyttelijä Hugh Bonnevillelta eivät työt lopu. Paddington-elokuvan jälkeen hän on filmannut Downton Abbeyn ohella muun muassa BBC-sovitusta Shakespearen Henrik VI -näytelmästä.
Näyttelijä Hugh Bonnevillelta eivät työt lopu. Paddington-elokuvan jälkeen hän on filmannut Downton Abbeyn ohella muun muassa BBC-sovitusta Shakespearen Henrik VI -näytelmästä.

Paddington-elokuvaan lähtemistä hän kuitenkin aluksi empi.

"Olin melko hermostunut projektista, koska karhuhahmo on miljoonien rakastama. Paddington-tarinat ovat myös ensimmäisiä satuja, joita muistan vanhempieni lukeneeni minulle."

Elokuvan tekeminen oli kuitenkin antoisaa. King ei vartioinut käsikirjoitustaan mustasukkaisesti, vaan antoi näyttelijöiden improvisoida.

Bonneville ja rouva Brownia näyttelevä Sally Hawkins heittelivätkin omia ideoitaan kehiin koko elokuvanteon ajan.

"Oli upeaa näytellä herra Brownia, joka on tarinan alussa ylisuojeleva perheenisä, mutta muuttuu lopussa hurjapäiseksi toimintasankariksi", Bonneville kertoo lontoolaisen loistohotellin sviitissä.

Nokkela käsikirjoitus on myös yksi Downton Abbeyn suosion salaisuuksista. Tarinan henkilöhahmot vangitsivat Bonnevillenkin huomion jo ensimmäisellä lukukerralla – ja nyt sarjaa on tehty jo viisi vuotta.

"Siinä on jotain huumaavaa ja riippuvuutta aiheuttavaa. Katsojat haluavat tietää, mitä perheelle ja muille tapahtuu."

Kuinka kauan sarja jatkuu?

"Se riippuu yksin käsikirjoittaja Julian Fellowesista. Niin kauan kuin Julian haluaa jatkaa, haluan minäkin. Hän kyllä tietää, milloin on aika lopettaa."

Bonneville ei usko, että hänelle tulee tapahtumaan enää mitään Downton Abbeyn kaltaista urallaan. Periodidraaman suursuosio on hitsannut näyttelijät tiiviisti yhteen.

Kaikkein mieluiten Bonneville näyttelisi kuitenkin teatterissa – jos se olisi nykyistä paremmin palkattua.

"Juureni ovat teatterissa, ja rakastan sitä. Nautin teatterin toverillisuudesta, se on tiimityötä."

Tiimityötä nähdään myös Paddington-elokuvassa, kuten myös hienoja yksilösuorituksia. Sivurooleissa on monia kuuluisia brittitähtiä kuten Julie Walters, Matt Lucas ja Peter Capaldi.

Filmitähti Nicole Kidman saa näytellä Paddingtonissa kerrankin pahista. Hänen hahmonsa on jokaisen perulaiskarhun painajainen.

Myös tuotanto on kokeneissa käsissä, sillä siitä vastaa Harry Potter -elokuvista tunnettu David Heyman. Karhuherralle äänen antaa näyttelijä Ben Whishaw.

Alun perin äänen piti tulla Colin Firthiltä. Firth kuitenkin vetäytyi elokuvasta, koska hänen äänensä ei istunutkaan nuorelle karhulle.

"Karhuherra oli hyvin temperamenttinen. Hän ei juuri tullut ulos huoneestaan, vaan sieltä kuului vain marmelaatipurnukoiden kilinää", Bonneville vitsailee elokuvan tekemisestä kuvitteellisen karhun kanssa.

Bonneville on ylpeä brittiläisistä perinteistä teatterin, kirjallisuuden ja tarinankertomisen saralla. Etenkin brittiläinen tv-draama on hyvässä kunnossa.

Yksi asia häntä kuitenkin huolestuttaa: piratismi ja tekijänoikeuksien polkeminen.

"Ammattitaitoa pitää kunnioittaa, sitä ei saa varastaa."

 

Paddington-elokuva saa Suomen-ensi-iltansa perjantaina
2. tammikuuta. Downton Abbey -sarjan joulun erikoisjaksot 6. ja 13. tammikuuta, TV1.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat