Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eksotiikkaa kahvipussissa

Kulttuuri
 
Tällainen oli Pehmeä Mocca -paketin maailma vielä jokin aika sitten. Uudempi versio on hieman riisutumpi.
Tällainen oli Pehmeä Mocca -paketin maailma vielä jokin aika sitten. Uudempi versio on hieman riisutumpi.

Viisi- ja kuusikymmenluvuilla suomalaiset eivät paljon maailmalla matkustelleet. Siksi erilaisia tuotteita oli helppo myydä eksotiikalla.

Eksotiikkaa tihkui myös ajan viihteestä, kuten vaikkapa Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailuista, joita seurattiin niin radiossa kuin kioskilukemistoistakin. Seikkailijasankarit Lipponen ja Korkki kokivat kovia milloin missäkin eksoottisessa maailmankolkassa.

Iskelmät tulvivat kaukokaipuuta ja kuuman etelän sekä mystisen idän kuvitteellisia tunnelmia, salaperäisiä sheikkejä ja huojuvia palmuja.

Tuotemerkeissä hyödynnettiin samaa ilmiötä, eikä ollut paljon väliä sillä, olivatko maan- tai kansatieteelliset yksityiskohdat oikein.

Jotkut tuon ajan tuotemerkit ovat edelleen voimissaan, kuten virvoitusjuoma Jaffa, Saludo-kahvi ja Omar-kermakaramellit.

Ja Pehmeä Mocca.

Tukon markkinoiman kahvin pakettia on aivan äskettäin hieman modernisoitu, mutta sen perimmäinen, vuosikymmenien taakse kurottuva ja vapaasti läikähtelevä eksotiikka on yhä tallella.

Paketissa perinteiseen intialaiseen sariin pukeutunut nainen kantaa päänsä päällä vesiruukkua.

Taustalla on ikiaikaista kaupunginmuuria, moskeijoja, kupoleita, minareetteja ja puolikuita. Paketin vanhemmassa grafiikassa näkyi lisäksi kameli ratsastajineen ja perinteisiin islamilaisiin asuihin pukeutuneita naisia.

Kuvan voisi kuvitella esittävän jotain Aasian islamilaista maata, vaikkapa Pakistania, mutta itse asiassa se ei esitä mitään tunnettua maata, pelkästään "eksoottista ja salaperäistä itää".

Nykyisin pakkaus on pelkästään nostalginen ja hauska.

Edes Pehmeän Mocan kahvilajikkeista mikään ei ole peräisin islamilaisesta Aasiasta. Brändin alkuperä juontuu jo 1930-luvulle ja Porissa toimineeseen August Lipsasen tukkuliikkeeseen, joka 1988 myytiin Tukolle.

Etelä- ja keskiamerikkalaisista sekä itäafrikkalaisista kahvilajikkeista koostuva sekoituskin on yhä sama kuin Lipsasen kahvissa ennen sotia.

Toisin kuin muutamissa muissa viime aikoina pannaan joutuneissa vanhoissa pakkauksissa. Pehmeän Mocan pussissa ei ole mitään poliittisesti epäkorrektia. Ei se sentään ole Neekeripoika Kahvia.

Sellaistakin oli aikoinaan.

Ihan totta.

Pertti Avola HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat