Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n sähkökirjasto tarjoaa Raatteen tien tapahtumat

Kulttuuri
 

Alkujaan syksyllä 2012 ilmestynyt Raaka tie Raatteeseen – Suurtaistelun ihmisten historia on HS Kirjaston viikon kirja, ja siis nyt luettavissa ilmaiseksi, jos tilaajalla on painetun lehden lisäksi verkkotilaus tai HS Verkko Plus -tilaus.

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomussalmelle 30. marraskuuta 1939 pyrkien poikki Suomen kohti Oulua ja Ruotsin rajaa. Puna-armeija yllätti suomalaiset vyörymällä rajan yli kapeita korpiteitä. Kymmeniätuhansia vastassa oli aluksi vain joitakin kymmeniä suomalaisia.

Suomussalmen kirkonkylä poltettiin.

Eversti Hjalmar Siilasvuo ja hänen esikuntapäällikkönsä Alpo Marttinen alkoivat johtaa arktista suurtaistelua, jossa Suomussalmelle edennyt divisioona lyötiin pakosalle ja Raatteen tietä avuksi hyökännyt divisioona tuhottiin. Tie oli sille liian ahdas ja korpi ympärillä liian väljä.

Suomussalmen ja Raatteen tien taistelut nousivat maailmanmaineeseen heti tammikuussa 1940. Yllätys oli, että pienen Suomen armeija voitti suurvalta Neuvostoliiton ylivoimaiset divisioonat.

Suomussalmella lomailevan historiantutkija Teemu Keskisarjan teos "tarjoaa uuden näkökulman suurtaisteluun", kriitikko Vesa Karonen arvioi tässä lehdessä, kun Raaka tie Raatteeseen ilmestyi:
Tutkija kuvaa myös Neuvostoliiton raa'an toiminnan. Poliittinen järjestelmä tarvitsi syyllisiä noloon tappioon. Raatteen tieltä henkihieverissä paenneet neuvostosoturit otti vastaan pikaoikeus. Muiden muassa divisioonankomentaja Aleksei Vinogradov ammuttiin heti.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli sadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat